Konnektor bekötése

Megnéztem a blog statisztikáit és sajnos elkeseredtem, ebből sem fogok megélni. :-(
De viszont láttam hogy sokan azért jönnek ide mert a google a konnektor beszerelése házilag kulcsszóra behozza ide őket.
Mostmár sajnos nem lesz minden nap post, hanem kb majd havonta, de lesz még slaggal bekötött gáztűzhely, karácsonyi díszítés stb. Szóval még pár nagy durranást tartogatok. :-)
De jöjjön az amit sokan kerestek:

Konnektor szerelés:
Konnektor bekötése:

Szóval a konnektor szerelése előtt a legfontosabb hogy áramtalanítsunk. Nomeg hogy legyen egy új konnektorunk amit  a régi helyére szerelünk be.
Nagyon egyszerű a konnektor szerelés ha előttünk szabályosan rakták fel, de rá is fázhatunk.

Most megpróbálok berakni pár képet hátha rájön az emberfia arra hogy nagyjából hogyan is kell konnektort szerelni.

Én pl a post kedvéért egy igen elterjedt konnektor fajtát szétszedtem a szobám falán.
Jöjjenek a képek:
Így néz ki érintetlenül a konnektor a szoba falán:


A fázisceruza világít ha áram van a konnektorban. Vigyázz mert ha le van égve vagy ki van lazulva a vezeték akkor csak szétszedés után tudod vizsgálni hogy van-e benne áram. Ezért áramtalanítani kell a lakást a kismegszakító (villanyóra vagy ki hogy hívja) lekapcsolásával vagy a biztosíték kicsavarásával stb. Sok módszer van, remélem mindenki tudja hogyan kell áramtalanítani a házát.

De ha mindent lekapcsoltál akkor sem lehetsz biztos hogy árammentes. Hisz kóbor áramok..., esetleg pont az az ingyenkonnektor ami a szomszédra van bekötve stb akkor érhetnek meglepik. Ezért az elvileg árammentes konnektort is úgy kell kezelni mintha áram alatt lenne. Ezért is a legjobb ha egy szigetelt csavarhúzót használsz mint lentebb a képen: csavard ki teljesen a középső csavart.



Ennél a konnektortípusnál nincs egybeöntve a "középrész" az előlappal így a középrészt külön is kivehetjük:


Így néz ki a konnektor a középrész nélkül, már így is hozzáférhetsz minden csavarhoz ...

De átláthatóbb ha lepattintod az előlapod is:

Így néz ki a konnektor előlap nélkül:

Máris látszik pár szabálytalanság! Ugyanis ebből a konnektorból továbbágaztatták az áramot .Ezt elvileg csak kötődobozban lehetne.
De nagyon sok ilyen van. Ha szabályos a bekötés akkor egy konnektor mögött csak 3 vezetéket találhatsz. Se többet se kevesebbet! És ez a 3 vezeték 3 különböző színűnek kellene lennie!

Az új, jelenleg is érvényben lévő szabvány szerinti vezetékszínek:
- sárga/zöld : földelés
- kék: nulla
- fekete : fázis

A fázis érintése halálos. A másik kettőé nem.. :-)

A régi (50 évesnél idősebb házaknál találkozhatsz vele)
villanyszerelési szabvány színei annyiban különböznek az újtól hogy a védővezető tehát a földelés színe nem sárga hanem piros!
Én is haltam már meg majdnem ilyesmi mellékötés miatt. Az illető azt hitte a piros vezetékre hogy az a fázis, mondván a piros a tilos és a halálos. DE NEM!!!  A piros vezeték a földelés volt régen!!

A fekete a halálos vezeték!
Tehát mégegyszer a helyes bekötés:
Az új, jelenleg is érvényben lévő szabvány szerinti vezetékszínek:

- sárga/zöld , vagy a régebbi szabvány szerint PIROS a FÖLDELÉS
- kék: nulla
- fekete : fázis


De vigyázz mert szakszerűtlen szerelés esetén bármi előfordulhat. Mint ahogy én is észrevettem, sokan találomra kötözgetik be a vezetékeket. Tehát attól hogy valami zöldsárga színű attól még nem biztos hogy nem ráz. A szabvány szerint nem ráz. De sose lehet tudni hogy mi alapján (szabvány, találomra) van-e bekötve. :-(
Lásd a lenti képet, az egy halálos konnektor, a beledugott készülék érintése is halálos mert a földelést és a fázist felcserélték benne! Ha világít a fáziskereső a földelőérintkezőről akkor az halálos konnektor és meg kell szerelni:
Halálos bekötés:



Ilyen például egy nagyon szakszerűtlen szerelés, réz és alu sodrással, továbbágaztatás, továbbfűzés stb, na ilyennel is találkozhatsz ha leszeded a konnektort:






De az én esetem amit most frissen szétszedtem az is szabálytalan de korántsem annyira mint a felső kép. Itt csak az a baj hogy 6 vezeték van a 3 helyett... :-)

De legalább színre stimmelnek és színre helyesen vannak bekötve, sőt helyesen van bekötve mert tökéletesen és színhelyesen működik, nézzük mit hova kell kötni, mégegyszer a lista hogy mi micsoda:
- sárga/zöld , vagy a régebbi szabvány szerint PIROS a FÖLDELÉS
- kék: nulla
- fekete : fázis






A fázis és a nulla konnektornál következmények nélkül felcserélhető. De ha a földelés helyére rosszat kötsz az életveszélyes lehet!!
A földelőérintkezők nem ráznak, és direkt azért vannak hogy az életedet védjék a testzárlatok ellen:
De ez csak akkor működik ha helyesen van bekötve!! Tehát arra a fém nyelvre, a földelőérintkezőre amit a felső képen fogok na arra csak és kizárólag a sárga/zöld vagy piros színű vezetéket kötheted. A földelőérintkezőről nem szabad világítania a fáziskeresőnek! Erre fokozottan ügyelj és ellenőrizd le fáziskeresős csavarhúzóval, fázisceruzával stb.

Amúgy még figyelj arra is hogy a vezetékek a konnektor mögött általában rövidek és törékenyek. Tehát ha hajlítgatod már törik is.
Az oldalsó csavarok kicsavarásával lehet oldani a körmöket amik a konnektort a fali dobozban tartják:





Mostmár csak a vezetékek tartják. Ennyit engednek a vezetékek:
Ahhoz hogy kijöjjön a konnektor a vezetékek csavarjait is oldani kell:


Most én nem szedtem ki teljesen, a vezetékeket nem oldottam így csak ennyire jön kijjebb a konnektor. A fenti képen csak a vezetékek tartják. Jó rövidek tehát a visszaszerelésük, pláne ha blankolni kell őket igen nehézkes lenne.


De egy másik konnektoron is bemutatom hogy mi micsoda, itt már eleve leszedtem az előlapot:

Természetesen ahány konnektor annyiféle belső kialakítás...

Ez a konnektor már gondolt a szerelőkre, pontosabban a gányoló, konnektor felfűzőkre.... mert itt biztonságosabban fűzhetjük tovább a földelővezetőt.  De ugye kezdjük arra hogy a felfűzés nem egy jó dolog.
Nekünk laikusnak legyen elég annyi hogyha egy földelővezetékünk (sárga vagy piros) van akkor választhatunk hogy hova kötjük be, tökmindegy a lényeg az hogy a földelőérintkezőre kössük. :-) Ha netalántán kettő földelőszálunk (két sárga vezeték vagy két piros van) akkor egyiket az egyik csavarra, másikat a másikra kell így biztosabb a kötés.
Nézd meg a lenti képen ennek a konnektornak a bekötési rajzát:


A beszorító karom arra való hogy beszorítsa a konnektort a falba. Tehát ha betekered a képen látható két csavart az egy karmot nyom kifele a konnektorból. Az a karom meg beakad, beszorul a falba és bennmarad a konnektor. :-) D
Egy jótanács... Ne külön külön csumára, hanem "egyszerre" tekerd be őket. :-)

Sok olyan konnektor van már amelynél a vezetéket nem csavarral tudod beszorítani. Azokon csak pár lyuk van. A csupaszított végű vezetéket csak be kell dugnod a lyukba és ott is marad. Nem is kell csavarral szorítani a vezetéket. Csak ennek az a hátránya hogy nehéz belőle kihúzni a vezetéket...  Ha lesz olyanom teszek be képet.

65 megjegyzés:

  1. Szia sehol nem találok egy elérhetőséget, amin engedélyt kérhetnék egy-két szövegrész közléséhez.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Itt is elérhetsz. :-)De a csuklosbuszKUKACgmailPONTcom címem is.


    Írd meg hogy pontosan milyen szövegrészt és hol szeretnél közölni és automatik megkapod az engedélyt. :-)

    VálaszTörlés
  3. azt a fekete konnektort kontállux-nak hívják azt tudtad hogy át lehet fordítani hogy az a két csik ne felül és alul legyen hanem oldalt ezt űgy lehet hogy kiveszed a középső részt meg az előlapot akkor még rajta marad az a fekete keret azt is le kell patintani 90-fokkal elfordítani visszatenni az előlapot és kész en ma forgattam át nálunk az összeset mert úgy jobban tetszik,próbáld ki te is!

    VálaszTörlés
  4. Gondolom nem vagy villanyszerelő, így szerintem ne adj tanácsokat másoknak, hogy hogyan szereljenek villanyt házilag!

    - Az utolsó képen a fázis és a nulla fel van cserélve. Ugyanis a villanyszerelők megállapodás alapján balra kötik a fázist, és jobbra a nullát. Persze így is működik, ahogy a képen van, de jobb, ha úgy van, ahogy a tapasztaltak csinálják. (szereléskor jól jöhet)
    - A fázis és a nulla nem cserélhető fel!!! (Ez életveszélyes is lehet, meg az ember csodálkozik, hogy miért kapcsol le a FI-relé...)

    Sz. Lajos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tény hogy balra szoktuk kötni a fázisvezetőt, de ezt leírva szabályként még sehol sem láttam. Mi köze a FI-relé lekapcsolásához a balra vagy jobbra kötött fázis..... ezt nem értem!? ;) B.L.

      Törlés
    2. Mert a villanyszerelés nem random fogásokon alapszik, mint a kőműves betonja..:D .. egyezményesen bal oldalra kötjük a fázist. A FI relét én sem igazán értem. A konnektorba dugható egyfázisú fogyasztók közül nem tudok felidézni olyat, ami kényes lenne a kötési sorrendre....A kolléga átvitte az értelmet. :)

      Törlés
    3. Egyrészt, ez így nem teljesen "100-as" hiszen én most tanulom a villanyszerelést 2 embertől - az egyik pakson dolgozik a másik külföldön is dolgozott és korházakban is részt vett. másodéves vagyok. Mindketten azt mondták hogy a szív miatt jobb oldalra kötjük a fázist.

      Törlés
    4. Vannak bizonyos készülékek, ahol fontos, hogy a nulla és a fázis megfelelő helyen legyenek, pl. kondenzációs gázkazánnál a szivattyú, de azt úgyis csak szakember szerelheti be. elvileg legalábbis, de mivel ha nem szakképzett gáz/villanyszerelővel üzemelteted be bukod a garanciát is, így nem érdemes ezen spórolni.

      Viszont sima elektromos cuccoknál, amiknek villásdugója van édesmindegy, hiszen azt akár így akár úgy bedughatod a konnektorba és ugyanúgy működik az eszköz. F1 relé akkor fog levágni ha valami gond van az eszközzel pl. zárlatos. Van olyan eset, én magam is láttam már ,hogy pl. kenyérpirítónál feszt levágott a Fi relé, aztán mr. falusi ezermester, aki mindent szétszed és megkókányol, de semmihez sem ért 10 pontos tanácsa volt ,hogy használják úgy ,hogy fordítva dugják be a konnektorba. Menti s így pár hétig, utána viszont elfüstölt.

      Nyilván ha fordítva dugod be, akkor a zárlatos vezetékben vagy amelyikben valami más gond van, ami miatt leold a fi relé, nem fázis hanem nulla lesz, így a baj nem jelentkezik azonnal, de meg nem szűnik csak rejtve
      marad.

      Már sajnálom ,hogy nem csináltam képet a másik alkotásáról ennek a faszinak. Sufnituning módszerrel javított fűnyíró, rászerelt a gépre egy konnektort a fűnyírókábel másik végére meg egy villásdugót, így mindkét végén az volt. Mondjuk őt is baxta meg először az áram, mikor demostrálta ,hogy há' megy ez, és kihúzta a gépből a kábelt, ahol ugye a dugó fémrésze feszültség alatt volt. Becsületére legyen mondva szerzett egy lengőkonnektort (azért csinálta meg úgy, mert nem volt kéznél neki kábelre rakható lengőkonnektor csak villásdugó és konnektor) és átépítette úgy, hogy a fűnyíróba rakott konnektor helyére egy nyúlfarknyi kábel végén villásdugóval.

      Törlés
    5. A Villanyszerelők bal oldalra a nullát kötik, mert véletlen érintés esetén ne a szíven keresztül menjen az áram... legalábbis így tanították. A képen jól van jelölve!

      Törlés
    6. Kötési sorrendre érzékeny pl. néhány szünetmentes tápegység.

      Törlés
    7. Ez érdekes: több helyen azt olvasom, hogy a villanyszerelő megállapodás(!) alapján baloldalra kötik a fázist. Míg más helyen azt olvasom, -- mint itt ketten is írták,-- hogy fordítva kell, tehát jobbra a fázist, hogy véletlen érintés miatt ne a szíven keresztül menjen. Azért ez utóbbi érv nyomósabbnak tűnik.

      Törlés
    8. Sz. Lajos valószínűleg elírta, a FÖLD és a nulla nem felcserélhető, illetve életveszélyes. A nulla vezetéken feszültség lehet, ami, ha összekötik a földdel, kikerül minden fémházas berendezés külsejére. Legjobb esetben lekapcsol a fi relé, kicsit jobb esetben csak nem fogod tudni elengedni pl. a hűtőszekrény ajtaját, ha rámarkolsz. A rosszabb eset gondolom nyilvánvaló

      Törlés
  5. Sajnos olyannal is találkozni, hogy földelő vezetékkel kötik be az összes szálat! Minden zöld-sárga, de találkoztam már falban kifeszített telefonzsinórral, szintén villanyt vezettek rajta. Megeshet, hogy ott per pillanat a konnektornál azt hiszed a nullára, hogy megérinthető, mert ugye nulla, de sajnos néha egy másik berendezés felkapcsolásával ez megszűnik, mert ha megfogod, rövidebb utat kap az áram és ráz a nulla is. Ez pl akkor következik be, ha fel van kapcsolva a villany a szobában, de találkoztam olyannal, hogy villanykörte foglalata rázott, mert volt még egy párhuzamosan bekötött lámpa ami égett. Sok a veszélyforrás, érdemes ezeket szakemberre bízni, ha nagy gubancot találsz és mindent nagyon odafigyelve végezni!
    F. Adrián

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. első munkahelyem egy vidéki kisváros önkormányzatánál volt, ott volt olyan, hogy egy szobában az ethernet portban 220 volt, egy alaplap bánta mikor gyanútlanul rádugtam a hálókábelt. Igazolta azt a tényt, hogy füsttel működik a számítógép, kijött belőlea füst és nem működött :)

      Törlés
  6. És mi van akkor ha nem fekete hanem barna a fázis ezt is meg kellet volna említeni, hiszen nagyon sokan barnát használnak. Meglehetett volna említeni például a házi barkácsolóknak a rá rajzolt jelek mit jelentenek. Mormogipapa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na meg a szürke is fázis. Fekete,barba,szűrke.

      Törlés
  7. Szerintem, hagyjatok fel az ilyen blogok írásával, ha nem vagytok szakemberek, mert még bajba sodortok Valakit!!!!!!!!!!
    Bízzátok szakemberre, ez nem játék!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég sok kokány szakembert láttam. Volt, hogy én javítottam utana. Szal ha valaki nem sík hülye, hamar jobb villanyász lesz mint egy hülye villanyász. És mivel a hülye villanyászt nem lehet felismerni az arcáról, csak a munkájáról, érdemes tudni ezekről a dolgokról. Az okos ezermester meg tudja, hogy mi az amit nem szabad.

      Törlés
  8. Ellenőrzés miatt kerestem a régi szabvány bekötést, nekem segített és hasznos volt az oldal.
    Köszönöm!
    Tompi

    VálaszTörlés
  9. Ha már mindenkinek van megjegyzése, kritikája mit kellene leírni akkor azt miért nem teszik?Egyébként én jobban örülnék ha nem csak saját megfogalmazással élnének, hanem hivatkoznának, vagy bemásolt hivatkozást közölnének a szabványról. Itt sem derül ki, mit tegyen pontosan aki két konnektort szeretne a fal két oldalán és az sem, hogy ha már szerelünk akkor mekkorának kell lenni a földelési ellenállásnak és hogyan mérjük.

    VálaszTörlés
  10. Kérlek segítsetek!
    Lakásfelújítás végéhez közeledve,- teljes vill.hálózat csere után - jelzőfényes kapcsolót vásároltunk. Sem a szaki, sem a bolti eladó nem mondta ,h a bekötött kapcsolóhoz nem használható energia takarékos izzó ,mert állandóan áram alatt van és akkor is pislogva világít ha lekapcsolom /tehát a nap 24 órájában /
    Lehet -e valamit tenni , h ez a jelzőfényes kapcsoló használható legyen energia takarékos izzóval is ?
    Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Világítós villanykapcsolóval valóban nem lehet kompakt fénycsövet használni, sőt dimerrel sem. Tudtommal nem lehet ellenne tenni semmit. Ki kell próbálni más típusú kompakt fénycsövet, mert nem mindegyik villog a világítós villanykapcsolótól. Illetve az is megoldás lehet hogyha a csillárba betekersz egy kis teljesítményű, de hagyományos izzót mert akkor már nem fog villogni az energiatakarékos fénycső.
      De a legolcsóbban és legtutibban meg legegyszerűbben úgy tudod a problémát megszüntetni hogy a villanykapcsolóból kiszereled a glimmlámpát. Igaz így lekapcsolt állapotban nem világít a villanykapcsoló, de a fénycső sem fog villogni.

      Ha irányfényt is akarsz meg energiatakarékos égőt is akkor iktass be egy ellenállást a lámpatestbe. Igaz az is fogyaszt 1-2 W-ot de nem a fénycsövet fogja villogtatni az átfolyó áram.

      Törlés
    2. Ez a jelenség az olcsóbb energiatakarékos fényforrásoknál jelentkezik csak, tehát ha drágább, minőségibb izzót használsz, akkor megszűnik a jelenség. B.L.

      Törlés
    3. Ez tévedés. Nem noném & nem olcsó is tud villogni. Pl. ez:
      http://www.bolt.landlite.hu/spd/01CEL404/ELH-M-26W-E27-230V-8000ora-2700K-mini-spiral-kompa

      Törlés
    4. a Landlite éppenséggel pont egy olcsó noname kínai hulladék...

      Törlés
    5. Philips LED -es égő is villog, vagy halványan világít, ha glimmlámpás a kapcsoló...

      Törlés
  11. Sajnos már a villanyszerelés is népi szinten megy ! Ezt nem lehet leirni pár sorban, aztán a valóságban meg nem úgy működik ... Például sok helyen nem a szabványos szinek vannak, ott, hogy köti be az amatőr barkácsoló ? Be tudja mérni? Nem ! Csak egy régi fázisceruzája van, amire nagyon büszke ! A FI ( hibaáram relé ) relé működését sem ismerik sokan, ezért "az egy hülyeség, nem kell az ide " mondják ... Aztán esti híradóban lesz tudósítás, hogy megrázta, vagy agyonvágta az áram a felhasználót !

    VálaszTörlés
  12. Köszi a fasza cikket. Én most vettem egy LED reflektort de nekem kéne összeszerelni egy dugvillával (most hallok ilyneről először) Irnál erről is, hogy hogyan lehet egy dugvillát összeszerelni a dróttal?

    VálaszTörlés
  13. Most vásároltam egy kb. 60 cm-es LED fénycsövet. Egy oldalon van a 3 db kivezetés ( középen sárga, a két szélső fehér). Otthon vettem észre, hogy nincs bekötési rajz. Egyébként így komplett felszerelhető, csak
    a bekötést kellene végrehajtani.. Kérem, ha valaki tudsegítsen!

    VálaszTörlés
  14. Akinek van pénze villanyszerelőre az hívjon egyet.
    Aki abszolút nem ért hozzá meg se próbáljon villanyt szerelni!
    Aki nem villanyszerelő és a szakmája is más, de meg tudja oldani az miért ne tegye?
    Ezért nem kell más tudását leszólni.
    Láttam olyan aluvezetékkel bekötött házat ahol semmilyen színnel nem volt megjelölve a vezeték és villany szerelők csinálták.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is szakember csinálta a villanyt, mégis olyan módon oldotta meg a sorolt konnektorok bekötését, ami a posztban negatív példaként szerepel: a szomszédos konnektorok egymásról kapták a delejt.
      Ha magamnak csinálom, akkor ilyesmi nem történik. Ki is fogom javítani.

      Törlés
    2. nálunk is így volt a panelban minden konnektor láncra fűzve egy vezetékről kapta a delejt. Felújításkor lett normálisan megcsinálva.

      Törlés
    3. És ezzel mi a gond? Ez elfogadott szabályos dolog. Felfűzést minden műszaki ellenőr elfogad.

      Törlés
    4. Attól függ, a falban milyen vezeték megy, és külön körön vannak-e a felfűzött konnektorok (van-e előttük kismegszakító).
      Azért baj, mert ha pl. a legnagyobb "ingyenes" szolgáltatói megszakító van beszerelve (32 A), és (ha egy körön van a ház teljes elektromos rendszere, ami 25-30 évnél idősebb házaknál viszonylag gyakori) 6 mm^2-esnél kisebb keresztmetszetű vezeték vezet az említett konnektorokhoz (ami 99%, 1,5 mmˇ2-eseket szoktak általában), ha a felfűzött konnektorokon a kelleténél nagyobb terhelést veszel fel (1,5 mm^2-es 16 A-t bír, az 3680 watt teljesítmény hálózati feszültségen), akkor elég a vezeték a falban. (Elég úgy mint túlmelegszik, esetleg meg is gyullad a szigetelése) Gondolom azt nem kell leírni, hogy az miért gond

      Törlés
  15. Paneleknél főleg régieknél jellemző. Speciel itt nálunk is ez van. 3 fehér alu vezeték, konnektor cserénél filccel jelöltem meg melyik a földelés, hogy azt biztos jó helyre kössem. Ráadásul panelban ha később át kell vezetékelni a lakást (már most határeseten van, bőven nem erre a terhelésre méretezték anno a rendszert, amit manapság kap. szinte lehetetlen ,mert a falban a jó ég tudja merre kavarog össze-vissza a kábel, a konnektorok is láncra vannak fűzve stb. Még rosszabb a helyzet a 5-1 évvel korábban épült házaknál a lakótelepen, ott még földelés sincs csak a fürdőben és a konyhában, van ,ahol 6 amperes biztosítékok vannak, ami semmire se elég egy mikrosütő is levágja, a mosógépről nem is beszélve. Egyik havernál pl. a szobában a számítógépnek úgy van megoldva a földelés, hogy a konyhából hosszabbítóval van odavezetve, a többi konnektorbe meg nem dug földelést igénylő dolgot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. +1
      Ahogy mondod! Dettó! Mintha csak rólam beszélnél! :D

      Törlés
    2. Ugyanez volt nálunk is, csak kicsivel újabb építésű panelban lakom, ahol már van földelés a szobákban is. 2 éve lett újrakábelezve az egész lakás, alu helyett réz vezetékekkel és 16 helyett 25 amperrel. A panel villanyszerelés vagy inkább kókányolás a munkásoknak is ismerős volt, nem is lehetett egy az egyben áthúzni a madzagokat, inkább véstek a falba vezeték helyet és simán elvágták a régi vezetékeket sok helyen. Megvan még a kép valahol a plafonból kiszabadított vezetékről a lámpától a falig egy olyan girbegurba vezeték volt behúzva, amilyet az ökör is csak vágtában pisál, így volt anno kimarva a kábelcsatorna

      Törlés
  16. Sziasztok



    Adott egy 15 modulos süllyesztett kismegszakító szekrények.Ezen belül van egy nulla és egy föld sín de fázis nincs.A szakemberek hol és milyen módszerrel szokták szétosztani a fázis vezetékét ami a villanyórától jön?Válaszokat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bejövő fázis belemegy egy főmegszakítóba, annak a kimenetét tudod osztani fázissín használatával. (gondolom neked már nem aktuális, de másnak még hátha jól jön)

      Törlés
  17. Sziasztok. Nekem egy rövid megjegyzésem lenne a témához. Lakásfestéskor egy kapcsoló, konnektor leszedéséhez, visszaszereléséhez általában nem szoktak szakembert hívni, de teljesen véletlenszerű, hogy ki hal meg később emiatt. Ajánlom, hogy aki maga szerel otthon ilyet, az felnőtt korú legyen, és legyen legalább 8 általánosa, továbbá alkohol, drog, gyógyszer hatása alatt ne álljon a szereléskor. Pont, mint autóvezetésnél. Ajánlott, hogy közben ne vonják el a figyelmét mások, csak 3 csavar meghúzásáig bírják ki a duma beszüntetésével. Akkor nem fog a mosógép, hűtőszekrény fém burkolatára kikerülni a fázis, amitől meghal a kisgyerek, amikor mezítláb szaladgál, és megfogja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is néztem nagyokat mikor egy konnektort kellett lecserélni meg egy villanykapcsolót ( összetört) és az itt is leírt színkód alapján estem neki biztosítékok lekapcsolása után a dolognak, erre találtam 3 fehér vezetéket a konnektor mögött. Színkód? ugyanmár. Jobb híján filctollal megjelöltem a földhöz kötöttet, mondván azt ha ugyanoda rakom vissza nem lehet baj. Azóta már meg van csinálva normálisan, de anno a panelház építésekor nem sokat vacakoltak, egyszínű vezetékkel ment minden, alu vezeték 16 amper és mi még jól álltunk, mert a szemközt lévő 5 évvel korábban épült panelben nincs földelés a szobákban akkor még nem volt kötelező csak a konyhában és a fürdőszobában. Azóta át lett vezetékelve az egész lakás el lett rá költve több 100 ezer ft, kapacitásbővítés is lett 16-ról 25 amperre, ami előrelátó volt, mert tavaly a tűzhelyünk is megdöglött és olyat tudtunk akciósan venni, aminek a sütő része villany ill. vettünk mosogatógépet is és azokat is bírja.

      Törlés
  18. Érdekes gondolatok vannak itt megfogalmazva. 1. Hívj villanyszerelőt, mert az áram nem játék. 2. A szineket tudni kell ellenőrizni, nem csak a fekete vezető rázhat. 3.Ha már mindenképp úgy érzed villanyt kell szerelj és a furcsa késztetés nem múlik, elötte igyál.4.Nem minden energiatakarékos izzó villog. 5. A legtöbb kapcsolóból kivehető vagy kivágható a glim lámpa és nem illog igaz nem is világít. Ha egy normál izzót beiktatsz ugyan abba a körbe meszünik a villogás. A led nem villog. Egyébként ne nyúlj hozzá ,ha nem vagy villanyszerelő és szereted az életed. 5. A legfontosabb a végére ne taníts ,mert bajba sodorsz másokat, olyanokat akiknek így is van bajuk ,mert nincs villanyszerelő ismerősük. Bizony mondom néktek nagy bajban vagytok , ha innét akartok tanulni. AZ ÁRAM NEM JÁTÉK.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk van többféle E27-es LEDünk is, van amelyik tökéletesen működik, de van, amelyik lekapcsolt állapotban is nagyon haloványan világít a glim lámpás kapcsolóval.
      Üdv,
      Gábor

      Törlés
  19. Régi panel házakban csak N és L van dugajnál és villanykapcsolónál. Ezek szerint azok a régi rendszerek életveszélyesek?

    VálaszTörlés
  20. Elnézést, én egy 58 éves nő vagyok, nem fizikus. Viszont, valamit találtam a kádam alatt, egy olyan társasházban, amit 8 éve építettek, valószínűleg vendégmunkások. Ki kellett bontani a kád alatt és szerelvény ajtót tettem be. Megnéztem, nem szivárog-e a víz a javítás után. Láttak egy szürke műanyag fedőcsövet, először vékony vízcsőnek tűnt. Az egyik vége az aljzatban eltűnik, a másik a kád lábánál szintén. AZONBAN A VÉGÉNÉL KILÓG BELŐLE EGY ZÖLD ÉS EGY SÁRGA VÉKONY VEZETÉK, TEHÁT NEM VÍZ, HANEM ELEKTROMOS VEZETÉK MEGY A KÁD ALATT, VIZES HELYISÉGBEN. MOST MEGNÉZTEM, HOGY A SZÍN ALAPJÁN FÖLDELÉS. Viszont a kád lábánál kilóg szürke kábelcsatornából, szinte rá van csavarodva a fém lábra. Mi van, ha megsérül a vékony műanyag burkolata? Villámlik, lecsap, akkor a kád és a víz vezetni fogja az áramot? Viharban ne fürödjünk??... Egyszóval, ez így veszélyes??? Kösz: tm

    VálaszTörlés
  21. Elnézést, én egy 58 éves nő vagyok, nem fizikus. Viszont, valamit találtam a kádam alatt, egy olyan társasházban, amit 8 éve építettek, valószínűleg vendégmunkások. Ki kellett bontani a kád alatt és szerelvény ajtót tettem be. Megnéztem, nem szivárog-e a víz a javítás után. Láttak egy szürke műanyag fedőcsövet, először vékony vízcsőnek tűnt. Az egyik vége az aljzatban eltűnik, a másik a kád lábánál szintén. AZONBAN A VÉGÉNÉL KILÓG BELŐLE EGY ZÖLD ÉS EGY SÁRGA VÉKONY VEZETÉK, TEHÁT NEM VÍZ, HANEM ELEKTROMOS VEZETÉK MEGY A KÁD ALATT, VIZES HELYISÉGBEN. MOST MEGNÉZTEM, HOGY A SZÍN ALAPJÁN FÖLDELÉS. Viszont a kád lábánál kilóg szürke kábelcsatornából, szinte rá van csavarodva a fém lábra. Mi van, ha megsérül a vékony műanyag burkolata? Villámlik, lecsap, akkor a kád és a víz vezetni fogja az áramot? Viharban ne fürödjünk??... Egyszóval, ez így veszélyes??? Kösz: tm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha esetleg nem kapott volna még választ.
      Nem, abban a vezetékben nincs áram. És nem is lesz.
      Az egy úgy nevezett EPH ami azért van, hogy ne rázzon a kád.
      Üdv villanyszerelő.

      Törlés
  22. Senkinek nem ajánlom, az otthoni "kókányolást" életveszélyes!!!!
    Ahogyan ez a cikk is borzalmas szakmai szemmel nézve.
    Kóbor áram???
    Üdv villanyszerelő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet értek. Na meg mióta nem lehet a konektorokat felfűzni? Vannak bizonyos országok ahol hallottam hasonlót de itthon ez használt módszer.

      Törlés
    2. Nem a kád fog rázni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Azért kell leföldelni ill. pontosan összeföldelni, hogy a bojlerből kijövő víz, cső, csap stb.. és a kád földpotenciálja között még csak véletlenül se keletkezzen feszültségkülönbség, mert az agyonverheti a fürdőzőt !!!

      Törlés
  23. Érdeklődöm, ha a konnektor kilazul és már a szorító körmök sem tudják rögzíteni mi a teendő?

    VálaszTörlés
  24. Ahhoz hogy ne szenvedjünk áramütést nem elég áramtalanítani. FESZÜLTSÉGMENTESÍTENI kell! Áramtalanításnál nincs fogyasztó az áramkörön, de a rendszer attól még feszültség alatt van. Jó lenne legalább az ilyen bejegyzéseknél a helyes meghatározást alkalmazni.

    VálaszTörlés
  25. Az egyik képed híres lett: :)))))
    https://www.facebook.com/humbakmuvek/photos/a.673621212707376.1073741828.665574743512023/1182131058523053/?type=3&theater

    VálaszTörlés
  26. Szikrázik a vezeték a dobozban mi lehet a probléma?

    VálaszTörlés
  27. Az áram nem játék.aki maga akar villanyt szerelni az meg is érdemli.gondolok arra h nem villanyszerelő az illető.bár addig míg nincs baj úgysem hiszi el.
    Üdv:egy villanyszerelő.

    VálaszTörlés
  28. Ezt a cikket se villanyszerelő írta.

    VálaszTörlés
  29. Mi A nulla?A nulla az erőmű földelése köszönjük Emese.

    VálaszTörlés
  30. Hmmm. Ez a vita kb: olyan, melyik lett előbb a tojás, vagy a tyúk....
    I. II. III. érintésvédelmi osztályú berendezéseknél, amik a háztartásban előfordulhatnak teljesen mindegy, mely irányból kapják a fázist, vagy a nullát. A föld, na az nem mindegy, mi több, gondolom az előttem szóló szakértők is tudják, hogy hogy mindig vastagabb, sodrott vezeték esetén több szálat tartalmaz, mint a fázis és a nulla. Egyezmény??? Pont az előbb leírtak miatt nincs egyezmény. Ha van pozícionáló akkor van értelme, másképp mindenki köti úgy, ahogy azt jónak gondolja...
    Ha nagyobb induktív, vagy kapacitív terhelés van a védőföld, védőburok, védőház van közelében, esetleg magas feszültség áll elő, ott fontos lehet, melyik a nulla, mert a szivárgó áram "földszivárgó" (ami nem lehet 1000uA - nál nagyobb egyik osztályban sem Magyar Szabvány) megnőhet és akkor leverhet az életvédelmi relét..

    VálaszTörlés
  31. Mennyibe kerül a villanykapcsoló és konnektor bekötése?
    Egy villanyszerelő megbízása átlagosan 8.500 F költséget jelent. Ha kapcsoló illetve konnektor dugalj bekötéssel szeretne egy villanyszerelőt megbízni, akkor 5.000 - 25.000 Ft közötti kiadással számolhat. A villanyszerelő által kért ár földrajzi területtől függően változhat.
    https://qjob.hu/blog/articles/kapcsolo-konnektor-bekotese-arak

    VálaszTörlés
  32. Szia !Előszoba kinti villany belül és kívűl is egy egy kapcsoló.Ezek úgy működnek hogy ha belül felkapcsolod kívül lekapcsolhatod és fordítva.A külső helyére konnektort tettem de nem működik.Mi a gond és mi lehet a megoldás?Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom, azóta rájöttél. Nem kell feltétlenül konnektort raknod, tehettél volna egy rézmozsárt is – az sem működne. Vagy csak alig-alig.

      [Alternatív kapcsolás (©) : a fázis van megbolondítva a két kapcsoló között, oda-vissza. A kapcsolók nem ki-be, hanem átkapcsolnak. Ha ugyanarra az érre, amelyikre a másik is, akkor világít. Ha a másikra, akkor nem.]

      Törlés
  33. Sziasztok a segítségeteket szeretném, mi van akkor hogyha mind a három kábel fekete🤔a kapcsolónál és a konektoroknál is. Sajnos nem vagyok villany szerelő de ez egy régi ház csak újításra szorult.

    VálaszTörlés