Bimetálmentes vasaló

Volt már nekem gondom a régi jól bevált mechanikus dolgok elektronikusra cserélése miatt. Homárpost is lett belőle mikor a kenyérpirítóm robbant fel:
http://homar.blog.hu/2009/02/09/felrobbant_egy_tescoban_vett_kenyerpirito

Nade most kaptam egy hibás vasalót aminél megnéztem milehet a baj...  Holden ZL-42 márkájú aminek a különlegessége az hogyha állítva felejted akkor automatikusan kikapcsol. Asszem ez is teszkós.  Hát a gondja pont az hogy akkor sem kapcsol ki mikor már elérte a kívánt hőmérsékletet.  Gondoltam, minden vasalóban bimetalos termosztát van, hát szétszedem és biztos csak össze van égve vagy hasonló. De mikor szétszedtem akkor jött a döbbenet:
bimetálnak nyoma sincs, helyette viszont vannak relék és elektronika is benne. Sőt még kishangszóró is amivel zümmögne ha egyedülhagyod. :-) D

Tehát manapság a mechanikus bimetálos termosztátot felváltotta az elektronika. A vasaló hőfokszabályzója már nem a bimetalt feszíti hanem egy potmétert tekerget amiből az elektronika tudja hogy mennyire kell fűteni. Sőt a legújabb vasalók már digitális hőfokkijelzővel is fel vannak szerelve, aztán villognak, sípolnak, kikapcsolnak hogyha dugvafelejtjük vagy ha felborulnak.

Már elmúltak azok az idők mikor a kályhából kellett a parazsat a vasalóba tenni és úgy vasalni, vagy esetleg feltölteni valami éghető folyadékkal és úgy melegíteni, de a kedvencem az az amikor a gáztűzhelyen volt egy csap amire rákellett kötni egy gumicsövet és az vezette a gázvasalóba a gázt. :-)
Nézzétek meg az alábbi képeket:
Parázzsal üzemelő vasaló:
Éghető folyadékkal üzemelő gázvasaló: (denszesz?? ):
Az alábbi gáztűzhelytípushoz lehetett városi gázos vasalót is csatlakoztatni:
 Gázvasaló:

Vagy egy ezeréves villanyvasaló:
A villanyvasalóra elősszőr 130 évvel ezelőtt jegyeztek be szabadalmat. Egy kis történelem itt:
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/06/04/130_eves_a_villanyvasalo/

Sokan versenyeztek akkoriban a szabadalomért, de hát a vasaló még ma is veszélyes háztartási eszköz, már a feltalálásakor is az egyik feltalálóval felrobbant vasalója végzett.
Ma már hiperszuper, vezetéknélküli vasalók is kaphatóak, persze sípolnak, kikapcsolnak, villognak stb minden az emberi határtalan hülyeség ellen.

Most ami nállam járt gagyivasaló szintén fel volt vértezve a csodatulajdonságokkal, tehát elvileg nem szabadna neki lakástüzet okoznia bármennyire is feledékeny felelőtlen a tulaj...
Na ilyet ne vegyetek: Holden Sp. Model: Zl-42

 Ezeket tudja, többek között az automata kikapcsolás:
Szétszedni nem is lehet csak széttörni, látszik hogy tele elektronikával:
 A vezetéke sem túl egészséges... :
 A ki-be kapcsolást egy relével oldja meg az elektronika, a relé jó, az elektronika hibás és állandóan bekapcsolva tartja a fűtést... akár kigyulladásig: És még csak nem is sípol!!!!

A kiálló kerek az egy hangszóró. Igen, a vasalóban... ezzel tud sípolni hogy jajjdehülyevagy:

 De aztán bedugtam egy kicsit, lásd a videót, van víz a vasalóban de nem gőz hanem füst jön belőle... a pattogó hang is a vasalóból jön:
Nem hagytam kigyulladni, de addig sem mentem el hogy mikor csapja le az automatát, de mindenesetre meggyőződtem arról hogy ez bizony felgyújtotta volna a lakásom hogyha dugvafelejtem és netalántán pont akkor meghibásodik az elektronika.
A videó után azért látszik a túlmelegedés hatása:




Tehát akármilyen modern is a vasalód, az elektronika is bármikor meghibásodhat... sőőőőt előbb mint a mechanikus. A Miskolci paneltüzet ahol 3 ember halt meg nem zárható ki hogy egy vasaló okozta. 
És természetesen soha semmi elektromosat nem hagyunk dugva hogyha biztosra akarunk menni. És hiába automata kikapcsolós a vasaló ha magárahagyod bedugva... sose lehetsz biztos benne hogy tényleg ki is kapcsolna.

1 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom azóta már kiderült ,hogy a miskolci paneltüzet egy kettyós öregasszony okozta, aki az ágyban bagózott. Majdnem minden 10 emeletesben akad egy-két hasonló hülye, akik miatt érdemes lakásbiztosítást kötni.

    VálaszTörlés