Elektromos lakástüzek - Mosógéptűz

Elektromos eredetű lakástüzet nemcsak a híres kínai karácsonyfafüzérek, adventi koszorúk és lopott árammal üzemelő olajradiátorok szoktak okozni. Hanem sokminden más is... igaz a tűzoltók sok rejtélyes vagy számukra "fingjuknincs" tűzesetre kapásból ráfogják hogy elektromos eredetű. A tűzvizsgáló is amint meglát egy réz-alumínium sodort kötést már zárja is a jegyzőkönyvet pedig nem biztos hogy az volt a hiba.
De nem véletlen, a "kályhából kipattanó szikra" tűzeseteket már szerintem be is előzte az elektromos eredetű tüzek.
A sok kókány, szakszerűtlen szerelések, ezeréves készülékek, emberi butaság illetve az áramlopáson kívül más okok is állhatnak a tűz hátterében.
Mert sajnos teljesen szakszerű, rendeltetésszerűen használt készülékek is okozhatnak lakástüzet. Mert ami elromolhat az el is romlik csak idő kérdése hogy mikor.
A mai háziasszonyok is nyugodtan elindítják a mosógépet és elmennek otthonról. Mikorra hazaérnek addigra meg kiégett a fürdőszoba. Vagy kitudja mi történik.
Lásd pl az alábbi képet, ez a mosógép így került hozzám:
a műanyag dob kilyukadt:




Ezt a hibajelenséget többszőri meghibásodás okozhatta. Elősszőris ha van benne víz akkor a víz nem tud 100 fok fölé hevülni, a 100 fokos víz meg nem olvasztja meg a műanyagot tehát valószínűleg a vízszint érzékelő elromlott és beragadt "teli" értéknél. Deviszont a biztonsági termosztátnak le kellett volna kapcsolnia hogy ne történhessen ez meg. De egyik sem működött, a dob lyukasra égett.Szerencsére időben észre lett véve a hiba. Pedig ez nem is valami noname gép hanem Fagor FET-106 típusú gép.
Ha nincs otthon senki akkor a fűtőszál tovább és tovább melegít, mindaddig amíg vagy tönkre nem megy vagy ki nem gyullad valami a felhevült gépben.
De a gépet megjavítottam , beragasztottam a dobot Gumián pasztával és működik tovább. Persze mostmár nem szabad felügyelet nélkül hagyni mert még leég a ház tőle.

Persze nemcsak fűtőszál hiba, bármilyen más elektromos kötés, vagy kondenzátor robbanás stb is képes mosógéptüzet okozni. De legtöbbször nem maga a mosógép hanem pl a dugvillája vagy a konnektor ahova be van dugva az gyullad ki.  De sajnos maga a gép is ki tud gyulladni.
Sokak szerint egy fémdobozos, pláne vizes ruhákkal teli mosógép nem tud magától kigyulladni.
Hát pedig de... lásd az alábbi képeket, több a tűzoltóságok weboldaláról van:








Tehát a mosógépet sem hagyjuk bedugva mikor nem vagyunk otthon! :-) D

Amúgy nemcsak a mosógép hanem bármilyen más elektromos dolog is ki tud gyulladni csak úgy magától.
Pl az elektromos párnák, takarók már túlmelegedésvédelemmel stb ellátott dolgok. Ennek ellenére még az is képes tüzet okozni: Kisvárdán az elektromos párna is ekkora lyukat égetett az ágyba:

Na látjátok, ezért kell óvatosan gányolni mert még a gyári, mérnökök által tesztelt és a fogyasztóvédelem által jóváhagyott készülékek is okozhatnak lakástüzet.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis blog! :)
    A kapcsolatot hogyan lehet felvenni veled? Csak én nem találom az elérhetőségedet?

    Köszi előre is!
    Móni

    VálaszTörlés