Vízbe ejtett mobil, beázott mobil, kimosott telefon esélyek, defektek

Gondolom sokan jártak már úgy hogy beesett a mobiltelefonjuk a wc-be, pocsolyába, vagy a zsebben maradt és ki lett mosva mosógépben a mobiltelefon stb. Az utóbbi a legrosszabb. A kimosás mosógépben a legrosszabb a mobilnak mert nemcsak hogy az ide-oda csapkolódó dobban nagy mechanikai hatás éri, hanem az is hogy általában a gép melegíti is a vízet és egy 60 fokos vagy netalántán 90 fokos mosás a telefon azonnali halálát is okozhatja. Vagy a felrobbanó akku egy mosógép ajtóüveg törést és fürdőszoba eláradást is a ruhák szétsavazásán és égetésén kívül. A másik dolog az hogy a mosáskor a mosószer sem tesz jót neki. A víz oxidáló hatását mégerősebbé teszi így a mosószeres víz előbb teszi tönkre a mobiltelefont. Továbbá a mosószeres víz jobban is vezeti az áramot mint a sima csapvíz. A teljesen tiszta desztillált víz nem vezeti az áramot... de viszont minnél több ásványi anyag, kosz, mosószer van benne hát annál károsabb az a telefonnak... 
Az alábbiakban egy bekapcsolt, teljesen feltöltött, teszkós mobilt mutatok be melyet mosógépben kimostak.
Alcatel OT-506 típusú nagyon olcsó mégis tökéletes multimédiás telefonért nem sírtunk de azért mégis megpróbáltuk helyrerakni a mosás után.
 Ha valaki vízbe ejti, kimossa stb a mobilját akkor a leges legelső lépés az az hogy rögtön és azonnal ki kell venni az akkumulátort belőle, amennyire csak lehet szét kell szedni és ki kell szárítani. Persze a hajszárítóval csak óvatosan mert a nagy meleg is kárt okozhat benne, így ha lehet napokra hagyjuk szétszedve valamilyen meleg de nem túl meleg helyre téve (tévé, monitor teteje stb). A mikróba még grill üzemmódban se szárítsuk a mobilt!
Ha valami 100 ezres okostelefon amiért sírás lenne a vége ha nem működne azoknál ha hiszitek ha nem, még akkor is ha működik a vízbeesés után rögtön szervízbe kell vinni.
Mert a hivatalos és tutira hosszútávú megoldás az az hogyha azonnal szervízbe viszed a beázott telefont amint kivetted az akkumulátort.
Amint lehet (max 1-2 napon belül) ki kell mosni izopropanollal vagy alkohollal ultrahangos mosóban még akkor is, ha a készülék működik és látszólag semmi baja sincsen. Ez azért kell, mert a víz be tud folyni az alkatrészek lábai alá ill. a panel furatgalvanizálásaiba és innen nagyon sokára vagy egyáltalán nem szárad ki. A réz elkezd oxidálódni és előbb-utóbb megszakad a fólia vagy a furatgalván. Ez gyakorlatilag javíthatatlan lehet, ha nem látható helyen van, márpedig szinte sosincs ott.
Az ultrahangos mosó egy tál, ami nagy frekvenciával rezeg (30-40 vagy több kHz), így a benne lévő folyadék be tud hatolni bárhová a panelen. Az izopropanol vagy az alkohol elvonja a vizet és így nem tudnak tovább korrodálódni a fém részek a telefonban. 


Tehát egy jó szervíz a fentebb említett módon átmossa a telefont hogy minnél hosszabb életű legyen.
Lentebb pedig jöjjenek az elrettentő képek hogy mit hogyan biztosanne...
Hát elősszőris biztosanne mossuk ki a mobiltelefont mosógépben. A telefon alkatrészei rendkívül gyorsan korrodálnak, egy 2 órás mosóprogram erősen lúgos mosószerrel esetleg hypóval már szinte halálos, minnél gyorsabban ki kell venni a vízből és kiszárítani. Persze akinek csak a mosás végén tűnik fel hogy nincs meg a telefon az már régen rossz.
Nézzétek a képeket, egy 2 órás mosás alatt mennyit korrodáltak az alkatrészek:
jól látszik hogy a gyári tesztcsatlakozó pontokkal is mit művelt a korrózió, a jobb szélső már szinte befeketedett:
Az akkumulátor érintkezői sem úszták meg:

 A kijelzőnek meg valószínűleg a centrifugálás nem tetszett:
Az ilyen korrodálódott érintkezők miatt már eleve bizonytalanná válik a telefon, hol nincs hang, hol a mikrofon nem működik, vagy a tápellátás akadozik és kikapcsolgat.

Az a baj hogy házilag szinte lehetetlen teljesen szétszedni. A víz a legapróbb résekbe is bemegy, de viszont a legapróbb résekből nagyon nehezen szárad ki. Pl bemegy a panelra felragasztott kijelző alá, bemegy pl a matricázott lemezek alá stb.
Lásd az alsó képet, a matricán átszivárog a víz, de kiszárításkor a teló már száraznak tűnhet de ki gondolná hogy a matrica alatt üreges a fémlemez és azalatt meg telelehet még vízzel.  Tehát ha már házilag mégis vagyunk olyan elvetemültek hogy szétszedjük a telefont akkor a matricákat, címkéket is szedjük le mert az alattuk lévő alkatrészeknek gátolhatják a kiszáradásukat. :
Továbbá sok olyan alkatrész van ami leszerelhetetlen, cserélhetetlen. Ez egy olcsó alaptelefon, pl a kijelzője fixen rá van ragasztva és a szalagkábele meg fixen beforrasztva a panelra. Ha meghibásodik a kijelző akkor kuka a telefon.
De itt is ki gondolná hogy a víz befolyik a kijelző alá? Pedig befolyik de onnan az atya úristen se szárítsa ki csak az ultrahangos mosó vagy az se. A telefont pedig ultrahangos mosó és szakszervíz nélkül kapcsolták be, meg is égtek a kijelző alatti forrasztások: ( a kijelzőt csak úgy tudtam felnyitni hogy benzinnel feloldottam a ragasztóanyagot)

A kijelző emiatt javíthatatlan károsodást szenvedett. Igaz ez már a mosógépben éghetett így meg de legyen tanulság azoknak akik egy pillanatra ejtik vízbe aztán házilag szárítgatják... mert a fenti képen lévő telefon akkor is így járt volna hogyha vízbe ejtik de rögtön kiveszik. Hogy miért? Azért mert a külsőt meglehet szárítani, de a kijelző alatti, ragasztóval többé-kevésbé lezárt részt nem. Ahhoz szervíz vagy ügyes ember kell ultrahangos mosóval és alkohollal.
De adok egy tippet aki mégis próbálkozni akar házilag ultrahangos mosó nélkül hogy ha másnem a további korróziót megelőzze:
Öblögesse át benzinben a telefon, így legalább a további korróziót csökkenti a dologgal delikvensünk.
Még a SIM és memóriakártya is képes korrodálódni, megégni:

Lássátok a képeken, a többit a fantáziátokra bízom... :-)





Amúgy a vízbe ejtett telefonok kb 80%-a még működőképes lesz ha megszárítja az ember. A fenti telefon is működött végülis csak a kijelző nem kapcsolt ki, az akku tönkrement és nem lehetett feltölteni stb stb tehát végülis működött de mégis használhatatlan lett.  De ha időben kivesszük a mosógépből, átmossuk ultrahangos mosóval akkor ma is működne mintha mi sem történt volna.

9 megjegyzés:

  1. Szia nekem egy Samsung J3 telefonom esett a vegyszeres felmosó vízbe kb 1 mp-ig volt benne majd azonnal szét is szedtem persze nem darabokra csak SIM, SD, Akut szedtem ki ami mozdítható majd az nap már el is küldtem szervízbe. Szerinted(tek) túléli hibák nélkül?

    VálaszTörlés
  2. Semmi baja nem lesz szerintem..

    VálaszTörlés
  3. Szia. Kint maradt az esőben a telefonom
    Samsung galax a5. Lefele volt fordítva es tol volt a hátulján. Ami meg kint maradt minden elég szépen elázott. Látszólag semmi baja. Meg nedves sem volt a telefon. Most beraktam egy kiló rizsbe. Nem tudom szét szedni az aksit stb,mert nem tudom leszedni a hátulját. Nagy baja lehet ezután?? Gyorsan kikapcsoltam, nem mertem használni. Köszi elore a választ.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok.Tegnap beleejtdttem a felmosovizbe a telefonom.(Samsung j3 2016)
    Egyből szétszedtem.Minden működik rajta kivéve a hangszoró...Vagyis értesífés hangok vannak csak telefonálni nemtudok meg zenéthallgatni csak füllhalgatoval.Szerintetek mi a baja?

    VálaszTörlés
  5. Szia! Ma este beleejtettem vízbe a telefonom és egy ideig be maradt kapcsolva aztán kikapcsolt magától! (Nem levehetős a hátulja, de letörölgettem mindenhol ahol tudtam!) Mi lehet vele?

    VálaszTörlés
  6. Szia! Ma este beleejtettem vízbe a telefonom és egy ideig be maradt kapcsolva aztán kikapcsolt magától! (Nem levehetős a hátulja, de letörölgettem mindenhol ahol tudtam!) Mi lehet vele?

    VálaszTörlés
  7. szia! Ma kimostam kicsit a telomat véletlenül. 15 percig volt 30 fokon...tokba volt szinte nem is volt vízes. Rezgett mikor szétkaptam.. van eseély,hogy túléli? 1hónapja vettem Samsung A3 as.

    VálaszTörlés
  8. Helló. Vízbe került a telefonom 1 mspet volt benne. Ki van szárítva be kapcsol kijelzo is. De nem reagál

    VálaszTörlés
  9. Én kimostam a telóm egy 30-perces programon .Szétszedtem ,az aksit ki és három nap szikkadás után jobb mint új korában.Hurrá!

    VálaszTörlés