Karácsonyfatűz már megint

Magyarországon a legelsőként elterjedt kínai fényfüzérek bizony eléggé életveszélyesek voltak, illetve ma is azok. Sőt szerintem a legegyszerűbb felépítésű legszebbek is. De viszont a vezetéke elég vékony, egy kis rántás, vagy egy picike egérharapás és máris sérült a szigetelés. De sima mozgatástól is széteshet és rázhat is. Ilyen engem is rázott már meg nemegyszer.  Nincs benne elektronika, csak egy vezérizzó, méghozzá a fehér színű izzó a vezérlő, mert van benne egy bimetál amit ha felmelegít az izzó akkor bontja az áramkört. De amint bontotta akkor rögtön már le is hűl, zárja az áramkört és visszakapcsol. Így villogtatja az adott szakaszt. A fehér színű izzó a lelke. De a vezérlődobozos, elektronikás következő változatú rizsszem izzós kínai fényfüzérek sem különbek. Azok is tudnak rázni,  kigyulladni, sőt jó hangosan robbanni is.
De az még semmi hogy ráz, annál rosszabb hogy az izzók túlságosan feltudnak melegedni. Jó a rizsszem izzósnál ezt a hibát már kiküszöbölték jó 10 év kemény kínai fejlesztés után e a régebbi nagyobb mint egy rizsszem izzós változatoknál pusztán maga az izzó tud elég hőt és munkát termelni a tűzoltóknak. A mai füzéreket úgy gyártják hogy semmiképpen se melegedhessen túl az izzó olyan szintre hogy kigyújtson valamit. A mai izzók olyan kis teljesítményűek hogy egymaguk semmiképp sem tudnak egy tűzhöz elég gyulladási hőmérsékletet biztosítani.
De ez a kínai elektromos karácsonyfafüzér már a vékony vezetékével, kötések instabilitásával illetve az izzók magas hőmérsékletével tehát bármely ponton képesek lakástüzet okozni. Ugye ezek a körülmények pont optimálisak egy gyantától tocsogó fenyőfa lángba borításához. :-)
Bemutatok lentebb egy példát ami ha nem műfenyőn hanem gyantától tocsogó jó száraz lucfenyőn történik akkor valószínűleg a tulajdonos nyerte volna a szezon díszkivilágítási versenyét a szomszédok között.

Mert egy száraz fenyőfa, sok sok gyanta, egy csomó hőre lágyuló alacsony gyulladási hőmérsékletű műanyag dísz és szalag, aztán ha az egészet persze jó gyúlékony műhóval is lefújják... aztán magára hagyják a sok kínai fényfüzérrel akkor az tuti tűz lesz a vége.

Hogyan is gyulladhat ki magától egy fényfüzér. Mondok egy példát. Ugye a mai füzérek illetve a régebbi kínaiak is olyanok hogyha kiég egy izzó akkor a többi világít tovább. De a többi sokkal több áramot kap így. Aztán ha kiég mégegy a többi mégtöbb áramot kap. És így tovább. Ha a felhasználó nem cseréli, márpedig nem fogja pótolni a kiégett izzókat mondván minek, jó az még akkor szépen lassan aztán egyre gyorsabban elkezdenek elhalálozni a többi izzók is az egyre nagyobb áram miatt.
Normál, jól legyártott füzérnél ilyenkor egyszercsak hirtelen kiég az összes izzó a túláramtól és dobhatod ki az egész füzért.
De egy kínainál kiégés előtt túlmelegszenek az izzók a túláram miatt és lehet előbb ég ki a szobád mint az izzó.
Itt láthatod az alábbi képen hogy a bal oldali két izzón még a műanyag burkolat is leégett, a jobb oldali izzón meg láthatod hogy milyen volt eredetileg.

Szó szerint az izzó körüli műanyag dísz (ami túl szúrós és már amiatt megbukik a biztonsági vizsgálaton)  leolvadt, sőt még a műfenyő egy levele is beleégett:

A dugvillája már a 2.0-ás verzió, de még ez is veszélyes mert megtörik a szigetelés aztán kilátszik a réz ahol ottfigyel a halálos fázis:

Aztán ha nagyon mozgatod (mered használni) még le is törik a vezeték:
Ez  vezérizzó ami a villogtatásért felelős:


Az izzók betápvezetékei is olyan trehányul vannak bekötve hogy érinthetővé válhat a fázis. Sőt ha a gyerekek fém szaloncukros akasztóval rá is akasztanak... hát kész is a tragédia.

Itt egy videó hogy is néz ki ez a karácsonyfán: :-) :-)



Na ezért ne hagyjunk felügyelet nélkül karácsonyfaégőket üzemelni! Illetve kínai fényfüzért csak fokozott óvatossággal, gyerekmentes helyen alkalmazzunk!!! :-) Ja és cseréljük a kiégett izzókat.

Tovább kellemes, karácsonyfatűz nélkül ünnepeket!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése