Gáztűzhely defekt

Mindig is foglalkoztatott engem a téma hogy vezetékes földgázról hogyan lehet PB vagyis palackos gázra átkötni a gáztűzhelyt. Illetve fordítva. Földgázról PB gázra átállítás is legalább ugyanennyire foglalkoztat.
Gáztűzhelyet hogyan lehet átállítani, kempinghűtőt stb szintén hogyan lehet oda-vissza földgáz - Pb gáz, PB-gáz földgázra kötni!
Aki tudja írja meg kommentben!

Mindenesetre itt egy földgázra csatlakoztatott gáztűzhelyről videó, csak egy kicsit kormol az a baja :-) :

Labortáp házilag

A MÉH-telepen egész egyszerűen kincseket találni! Ott találtam egy motoros állítású toroidtrafót is. A trafó 0-250V-ig fokozatmentesen tudja szabályozni a feszültséget. Tehát ha neked pont 158V feszültség kell akkor azt is betudom vele állítani. Kézzel sem kell tekerni mert van rajta motor.
De sajnos burkolat nincs rajta így igen veszélyes jószág mert akárhol fogom meg szinte mindenhol ráz.
Bekötni sem volt egyszerű, párszor ledurrantottam a kismegszakítót mire rájöttem hogyan kell bekötni. De miután rájöttem csináltam neki egy burkolatot hogy egyszerűbben használhatóbb legyen. Egy számítógép gépházba drótoztam bele a toroid trafót:
A gépház elejére konnektort és egy villanykapcsolót szereltem fel:
A villanykapcsoló a toroid trafó állítómotorját kapcsolja. A motor olyan mint a mikrohullámú sütő tányérforgató motorja. Mikor feszültséget kap akkor mindig ellenkező irányba indul el mint a legutolsó üzem után. Tehát a kapcsolóval játszani kell hogy (ki/be, ki/be ki/be) mire a megfelelő irányba indul el a motor.
A PC háznak sajnos nem volt meg az oldala de egy régi bérpapírral + celluxal persze ezt is megoldottam! :-)
Oldalak nélkül:
Házilag barkácsolt gépház oldallal:

Aztán mehettek is rá a fogyasztók amiket szabályozni akartam:
A kapcsolóüzemű tápegységek trükkösek mert egy bizonyos határok közt a kimenő feszültségüket stabilan tartják. De a sima trafós vagy a sima ventillátormotorokat, izzókat simán lehet vele dimmelni! :-)
Sőt éjszakai villanyóráról a nappali villanyórát is visszalehet tekerni vele!

Számítógép tápegység durranás

A noneme számítógép tápok, pláne a kifejezetten gagyik (pl Vargáné és Társa) tápok hajlamosak a durranás kíséretében történő tönkremenetelre. A PC tápon nem érdemes spórolni mert a rossz táp a legkülönfélébb hibákat tudja okozni. Pl ha már gyengélkedik, döglődik a táp akkor a gépünk egyre instabilabb lesz. A sok rejtélyes lefagyás, kékhalál, belassulás mind mind okozhatja a hibás tápegység.
De a leges legrosszabb mikor a táp végleg elhalálozik... ráadásul úgy hogy túlfeszültséget ad tovább a többi alkatrésznek is. Ez a többi alkatrész halálával is járhat.
Én már jártam úgy mikor tönkrement a tápegységem... az alaplap, merevlemez, cd-meghajtók mind mind tönkrementek miatta. :-( Tehát a tápon nem érdemes spórolni, megéri a márkásabbat, drágábbat megvenni, hogy hosszútávon is stabil legyen a gépünk és adatvesztésünk se legyen!
A márkás tápok is hajlamosan tönkremenni idő előtt hogyha a ventillátoruk valamiért beakad vagy elromlik, megszorul a portól stb.
Ilyenkor ha nincs hűtés akkor a fokozott hőterhelés miatt kiszáradnak a kondenzátorok (amúgyis száradnak csak így éveket vesztünk) és akkor a végén elhalálozik a táp. Bár amint alább szerepel táp az is majdnem így halt meg.
A ventillátor elhalkult, a tulaj meg verte a nyálát hogy jajjdejóneki milyen halk tápegységet tudhat magáénak! :-) Aztán mikor fagyott a gép, újraindult, nomeg a BIOS feszültségellenőrző részében volt olyan érték amit pirosan, felkiálltójellel jelölt a gép hogy az bizony szar akkor gondolhatod mennyire szar volt az a tápegység... :-) D
De aztán véletlen beleejtett egy csavart bekapcsolt állapotban aztán a gép elszállt... táppal együtt.
Nézzéttek meg hogy hogyan néz ki egy olyan táp ami a hűtés hiánya miatt a halálán van:
NYÁK- lemez barnára van égve alul:
 Kondik púposak (ez nagyon vészjósló jel, ha púpos kondit látsz a gépedben akkor nemsokáig fog működni), alaplap szintén barnára égve:
 Biztosíték a működő tápegységbe ejtett csavar miatt kormosraégve:

Aztán gondolván ez a mithogyanbiztosanne ezért megpatkolom a biztosítékot mert szabad szemmel a púpos kondikon és a kiégett biztosítékon kívül nem láttam semmi elváltozást.  Tehát a biztosíték megpatkolva:
Aztán az alaplapi csatlakozón pedig a lila és egy fekete láb összezárva egy kézalatt lévő dróttal hogy az ATX tápegység alaplap nélkül is bekapcsoljon:
AZtán végül óvatosan biztonságos távolból bedugtam hogy kiderüljön, érdemes-e biztosítékot cserélni egy számítógép tápegységben hogyha az kiégett,:

Szemfüles nézőink majd azt fogják észrevenni hogy egy óriási nagy robbanás és szikraerdő kíséretében a szobában kimegy a világítás és a rádió is elhallgat mert a ház fő kismegszakítóját is leverte!
Tanulság: ha egy AT vagy ATX tápegységben kimegy a biztosíték akkor meg se próbáld kicserélni, annak a tápnak már végleg annyi.

Megpatkolt olvadóbiztosíték

A kismegszakító az nagyon jó találmány, ledurran aztán visszakapcsolod. Túlterheled, leold majd visszakapcsolással megint működik. De régen csak olvadóbiztosítékok voltak és vannak is sokhelyen. Sajnos ha az olvadóbiztosíték kiold akarom mondani kiolvad akkor bizony lehet menni a boltba másikat venni. Nade néha se pénz se bolt, de sok helyen ha van pénz és van bolt akkor a boltba nincs biztosíték.
Szóval a patkolás az már nagyon régi szokás ezeknél a dolgoknál. Nade hogyan is néz ki a patkolás?

Normál esetben és amivel a leggyakoribban is találkozunk olvadóbiztosítót úgy kell elképzelni hogy egy kerámiacsőben fut egy vékony olvadószál, a cső két végén meg egy-egy fém lezáró "kupak." A kupakok az érintkezők, a kettő pedig össze van kötve az olvadószállal. Az olvadószál és a kerámiacső között pedig kvarchomoktöltet van. A kvarchomok azért kell hogy a villamos ív tutira megszakadjon így a nagy durranás elmaradjon.
Nade ha kiég és nincs másik akkor marad a patkolás.
1,5 mm2-s rézdróttal a tuti, csak visszaférjen a foglalatba:
 Csak megfelelő hosszúságú drót kell ami vezeti az áramot és a vastagsága is olyan hogy átfér a biztosítón:
Utánna már csak be kell tekerni, persze csak a porcelánkupakot szabad közben fogni, semmiképpen sem úgy mint a képen van... :-) D
Aztán ha betudtuk tekerni akkor mehet a buli, vagyis pl a nagy áramfelvételű szuperdaráló, ha van áram akkor van érintkezés is (aki nem elég rutinos néha nem sikerül elsőnek a patkolás):

Fokozatmentes hajszárító... - ilyet sem sokat látni

Kaptam egy hajszárítót javításra mondván virágmagokkal közös zacskóban tárolták és telement toklásszal meg mindenféle növényi hulladékkal.
Braun Protector electronic 1500 a típusa, nem mai darabnak tűnik.

Gondoltam a legegyszerűbb az hogyha bekapcsolom és majd "kidolgozza" magából. Hát nemjött be. :-(
Nem fújta ki, szét kellett szednem.
Nade megérte szétszedni, ilyen jól összerakott korrekt hajszárítót még nemláttam. Pláne olyan hajszárítót nem ami potméterrel fokozatmentesen állítható. Lásd az alábbi képet. A kapcsoló egy fogaskerék kapcsolaton keresztül egy potmétert tekerget amivel a kifújt levegő hőmérséklete állítható:
Külön érdekesség az hogy a vezeték egy sorkapocsba van becsavarozva és nem beforrasztva van.

Hátul méretes ventillátor van:


A fűtőszálak is nagyon masszívan a helyükön vannak, természetesen a túlmelegedésgátló bimetallkapcsoló is van benne:


Nade ez a legérdekesebb konstrukció amit láttam még hajszárítóban, elektronika is van benne, nade nem ám a fogantyúban hanem elöl a fűtőszálak között egy műanyag borítással védve:


Nem tudom mire szolgálhat, csak sejtésem van, szerintem a ventillátor motorjának az áramellátását biztosíthatja. Nade működik az a lényeg! :-) D
Egyvalamit nem tud sajnos a hajszárító: hidegfújást...

A végén kihullott belőle minden dzsuva és összeraktam:
Na én is akkor vettem észre mikor ti: kimaradt a hővédő papír a fűtőszálak körül... :-(
Szedhettem szét újra... :-(

De végre ez egy olyan hajszárító amivel nyugodtan ülök be a fürdőkádba hajat szárítani! :-) D Nem mintha a többivel nem így tennék, de ennél nyugodt vagyok hogy nem megy tönkre és nem kell kiszállni másikért.

LHC - defekt avagy feketelyuk a részecskegyorsítóban

Itt van az LCH területén működő webkamerák képe ahol meglehet tekinteni hogy mi zajlik a hadronütköztetőnél valósidőben.
http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html

Nézd meg a linken hogy mi történik jelenleg Svájcban!

Köhög a mikró

Zúg a mikró de nem melegít defekt ellentéte az amikor még melegít de köhécsel szegény. Ez ha nincs benne fém, hanem csak pl fa vagy porcelánedény és akkor is köhög akkor általában csillámlemez megégése szokta ezt okozni. Ki kell cserélni a csillámlemezt mert különben annyi a magnetronnak...
Itt egy videó hogy honnan lehet tudni hogyha a mikrónk csillámlemez cserére szorul:

Ha a te mikród is ilyet csinál akkor vidd szakszervízbe! :-) D Vagy tépd le a csillámlemezt és anélkül is megy egy darabig.

Kínai riasztó - Tollrugó mint szenzor

A piacon hozzálehet jutni olcsó (200Ft-os) nyitásérzékelőhöz. Még elemet és ellendarabot (mágnest) is kapunk hozzá. Kíváncsi voltam hogy mi van benne.
Hát jót nevettem, ennyire egyszerű és olcsó mágnesesség érzékelőt én sem tudtam volna kitalálni, lényege hogy az ellendarab vagyis a mágnes egy tollrugót vonz az érintkezőhöz amivel zárja az áramkört így nincs riasztás. Ha kinyitom az ajtót tehát pl elmegy a mágnes a riasztótól akkor a tollrugó bontja az áramkört és ennek hatására indul a sziréna.

3 gombelemmel 90dB hangerőre képes (a leírása szerint):


Egy fürdőkád melegvíz - bojler nélkül

Elfogyott a melegvíz, kifürödték a melegvízet stb stb gondolom te is hallottad már ezeket a szavakat. Igen, a probléma ott van hogy nem kifürödted hanem kifürdötték a melegvízet...na az már gáz.
Sőt mostmár a régi nagy edények sincsenek meg amibe vízet lehetne melegíteni, de ha meglenne sem lehet már rárakni a kandalló tetejére.
De hát van ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás is.... a jó öreg orosz merülőforraló!
A szabványok előírják hogy a fürdőszobában jó magasan és messze legyen a konnektort a kádtól. Ez kivételesen szabványosan van beszerelve szóval hosszabbítót is kell használnom...


Fél óra alatt felfűtötte a vizet. Bár igaz mikor beleültem akkor besegítettem egy külön vízforralóval is hogy azért csak gőzöljön is az a kád.:-)  Igaz vészjóslóan sercegett de végülis nem rázott a víz mikor beleültem.
Sőt így legalább nem hűl ki a víz amíg szárítom a hajam a hajszártóval! :-) D
Lásd videót, ha feltekered a hangerőt talán hallatszik a sercegés:

Aztán csak óvatosan ám, nehogy a hajszárítós halálok után a merülőforralós halálok is elszaporodjanak!

Hogyan spóruljunk az árammal?

Kevesen tudják, de mégkevesebben fogják fel hogyha megnyomják a villanykapcsolót akkor bizony vásárlásba kezdenek. Méghozzá elektromos áramot kezdenek el vásárolni. De sajnos ez csak akkor koppan mikor kijön a számla.
Sajnos a gyerekeknek még nehezebb ezt a fejébe verni. A gyerekek állandóan felkapcsolva hagyják a világítást mindenhol, még a saját házukban is. A közintézményekről nem is beszélve...
A gyerekek pláne nem fogják fel hogy mennyi szén-dioxid kerül a levegőbe, hány fát égetnek el az erőműben csak a bekapcsolva felejtett dolgok miatt...  nomeg hogy mennyi chipsszel kevesebbet kapnak hóvégén a villanyszámla miatt...
Kellett valami megoldás hogyha már a részletes elmagyarázás, gyerekverés sem segít. A lépcsőházi időrelé ami x másodperc múlva automatik lekapcsolja a villanyt az nagyon jó megoldás társasházakhoz. De sajnos magánházba, ráadásul minden szobába nagyon horror összeg ezeket beszerelni.
A legegyszerűbb módszerrel próbálkoztunk megfékezni a villanyórát. Villanykapcsolókat leragasztottuk kikapcsolt állapotban, vagy kitekergettük az izzókat.
De a gyerekek túljártak az eszünkön. Ellopták a gyufát, díszgyertyákat és később már csak azt vettem észre hogy megégett berendezési tárgyak, kormos függönyök, gyertyaviasz és egyéb árulkodó nyomok lepték el a "kikapcsolt" helyiségeket. Nem, az elemlámpa az nem keltette fel a figyelmüket.
Mondjuk a tűzvizsgálók szakkönyvébe is bekerülhetne az alábbi felvétel a felügyelet nélkül hagyott égő gyertyáról:

Ezért rájöttünk hogy az izzókitekerés nem vezet semmire mert inkább felgyújtják a házat minthogy elkerüljék a sötét szobákat vagy minthogy megkeressék az őáltaluk elhagyott elemlámpát.
Izzók visszatekerve, kapcsolók működőképessé téve aztán jött a nagy ötlet:
- rádiót kell kötni a világítási körre, ha valaki felkapcsolja a lámpát akkor szól a rádió. Legkésőbb este mindenképp le kell kapcsolni hogy tudjanak aludni a hangos rádiótól. Direkt magasra kell rakni a rádiót hogy a gyerekek ne tudják kiiktatni.
Lásd képeket:

De az olyan lámpákkal ami sorba van kötve a kiégés ellen a folyosón ott nehezebb bekötni a rádiót, legalábbis bekötni belehet de vagy a rádió halk vagy az izzók halványulnak be:
Itt egy videó a zseniális megoldásról, ha felkapcsolom a világítást akkor szól, ha lekapcsolom akkor nem szól a rádió :-) :

Aztán itt a sorbakötött rádióról a videó, egy kicsit torz meg halk de mindez a sorbakötés miatt van:



Szóval használaton kívüli rádió meg villanyt lekapcsolni elfelejtő gyerek meg sok háztartásban van, spórolásra fel!