Elektromos lakástüzek - Mosógéptűz

Elektromos eredetű lakástüzet nemcsak a híres kínai karácsonyfafüzérek, adventi koszorúk és lopott árammal üzemelő olajradiátorok szoktak okozni. Hanem sokminden más is... igaz a tűzoltók sok rejtélyes vagy számukra "fingjuknincs" tűzesetre kapásból ráfogják hogy elektromos eredetű. A tűzvizsgáló is amint meglát egy réz-alumínium sodort kötést már zárja is a jegyzőkönyvet pedig nem biztos hogy az volt a hiba.
De nem véletlen, a "kályhából kipattanó szikra" tűzeseteket már szerintem be is előzte az elektromos eredetű tüzek.
A sok kókány, szakszerűtlen szerelések, ezeréves készülékek, emberi butaság illetve az áramlopáson kívül más okok is állhatnak a tűz hátterében.
Mert sajnos teljesen szakszerű, rendeltetésszerűen használt készülékek is okozhatnak lakástüzet. Mert ami elromolhat az el is romlik csak idő kérdése hogy mikor.
A mai háziasszonyok is nyugodtan elindítják a mosógépet és elmennek otthonról. Mikorra hazaérnek addigra meg kiégett a fürdőszoba. Vagy kitudja mi történik.
Lásd pl az alábbi képet, ez a mosógép így került hozzám:
a műanyag dob kilyukadt:




Ezt a hibajelenséget többszőri meghibásodás okozhatta. Elősszőris ha van benne víz akkor a víz nem tud 100 fok fölé hevülni, a 100 fokos víz meg nem olvasztja meg a műanyagot tehát valószínűleg a vízszint érzékelő elromlott és beragadt "teli" értéknél. Deviszont a biztonsági termosztátnak le kellett volna kapcsolnia hogy ne történhessen ez meg. De egyik sem működött, a dob lyukasra égett.Szerencsére időben észre lett véve a hiba. Pedig ez nem is valami noname gép hanem Fagor FET-106 típusú gép.
Ha nincs otthon senki akkor a fűtőszál tovább és tovább melegít, mindaddig amíg vagy tönkre nem megy vagy ki nem gyullad valami a felhevült gépben.
De a gépet megjavítottam , beragasztottam a dobot Gumián pasztával és működik tovább. Persze mostmár nem szabad felügyelet nélkül hagyni mert még leég a ház tőle.

Persze nemcsak fűtőszál hiba, bármilyen más elektromos kötés, vagy kondenzátor robbanás stb is képes mosógéptüzet okozni. De legtöbbször nem maga a mosógép hanem pl a dugvillája vagy a konnektor ahova be van dugva az gyullad ki.  De sajnos maga a gép is ki tud gyulladni.
Sokak szerint egy fémdobozos, pláne vizes ruhákkal teli mosógép nem tud magától kigyulladni.
Hát pedig de... lásd az alábbi képeket, több a tűzoltóságok weboldaláról van:








Tehát a mosógépet sem hagyjuk bedugva mikor nem vagyunk otthon! :-) D

Amúgy nemcsak a mosógép hanem bármilyen más elektromos dolog is ki tud gyulladni csak úgy magától.
Pl az elektromos párnák, takarók már túlmelegedésvédelemmel stb ellátott dolgok. Ennek ellenére még az is képes tüzet okozni: Kisvárdán az elektromos párna is ekkora lyukat égetett az ágyba:

Na látjátok, ezért kell óvatosan gányolni mert még a gyári, mérnökök által tesztelt és a fogyasztóvédelem által jóváhagyott készülékek is okozhatnak lakástüzet.

Bimetálmentes vasaló

Volt már nekem gondom a régi jól bevált mechanikus dolgok elektronikusra cserélése miatt. Homárpost is lett belőle mikor a kenyérpirítóm robbant fel:
http://homar.blog.hu/2009/02/09/felrobbant_egy_tescoban_vett_kenyerpirito

Nade most kaptam egy hibás vasalót aminél megnéztem milehet a baj...  Holden ZL-42 márkájú aminek a különlegessége az hogyha állítva felejted akkor automatikusan kikapcsol. Asszem ez is teszkós.  Hát a gondja pont az hogy akkor sem kapcsol ki mikor már elérte a kívánt hőmérsékletet.  Gondoltam, minden vasalóban bimetalos termosztát van, hát szétszedem és biztos csak össze van égve vagy hasonló. De mikor szétszedtem akkor jött a döbbenet:
bimetálnak nyoma sincs, helyette viszont vannak relék és elektronika is benne. Sőt még kishangszóró is amivel zümmögne ha egyedülhagyod. :-) D

Tehát manapság a mechanikus bimetálos termosztátot felváltotta az elektronika. A vasaló hőfokszabályzója már nem a bimetalt feszíti hanem egy potmétert tekerget amiből az elektronika tudja hogy mennyire kell fűteni. Sőt a legújabb vasalók már digitális hőfokkijelzővel is fel vannak szerelve, aztán villognak, sípolnak, kikapcsolnak hogyha dugvafelejtjük vagy ha felborulnak.

Már elmúltak azok az idők mikor a kályhából kellett a parazsat a vasalóba tenni és úgy vasalni, vagy esetleg feltölteni valami éghető folyadékkal és úgy melegíteni, de a kedvencem az az amikor a gáztűzhelyen volt egy csap amire rákellett kötni egy gumicsövet és az vezette a gázvasalóba a gázt. :-)
Nézzétek meg az alábbi képeket:
Parázzsal üzemelő vasaló:
Éghető folyadékkal üzemelő gázvasaló: (denszesz?? ):
Az alábbi gáztűzhelytípushoz lehetett városi gázos vasalót is csatlakoztatni:
 Gázvasaló:

Vagy egy ezeréves villanyvasaló:
A villanyvasalóra elősszőr 130 évvel ezelőtt jegyeztek be szabadalmat. Egy kis történelem itt:
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/06/04/130_eves_a_villanyvasalo/

Sokan versenyeztek akkoriban a szabadalomért, de hát a vasaló még ma is veszélyes háztartási eszköz, már a feltalálásakor is az egyik feltalálóval felrobbant vasalója végzett.
Ma már hiperszuper, vezetéknélküli vasalók is kaphatóak, persze sípolnak, kikapcsolnak, villognak stb minden az emberi határtalan hülyeség ellen.

Most ami nállam járt gagyivasaló szintén fel volt vértezve a csodatulajdonságokkal, tehát elvileg nem szabadna neki lakástüzet okoznia bármennyire is feledékeny felelőtlen a tulaj...
Na ilyet ne vegyetek: Holden Sp. Model: Zl-42

 Ezeket tudja, többek között az automata kikapcsolás:
Szétszedni nem is lehet csak széttörni, látszik hogy tele elektronikával:
 A vezetéke sem túl egészséges... :
 A ki-be kapcsolást egy relével oldja meg az elektronika, a relé jó, az elektronika hibás és állandóan bekapcsolva tartja a fűtést... akár kigyulladásig: És még csak nem is sípol!!!!

A kiálló kerek az egy hangszóró. Igen, a vasalóban... ezzel tud sípolni hogy jajjdehülyevagy:

 De aztán bedugtam egy kicsit, lásd a videót, van víz a vasalóban de nem gőz hanem füst jön belőle... a pattogó hang is a vasalóból jön:
Nem hagytam kigyulladni, de addig sem mentem el hogy mikor csapja le az automatát, de mindenesetre meggyőződtem arról hogy ez bizony felgyújtotta volna a lakásom hogyha dugvafelejtem és netalántán pont akkor meghibásodik az elektronika.
A videó után azért látszik a túlmelegedés hatása:




Tehát akármilyen modern is a vasalód, az elektronika is bármikor meghibásodhat... sőőőőt előbb mint a mechanikus. A Miskolci paneltüzet ahol 3 ember halt meg nem zárható ki hogy egy vasaló okozta. 
És természetesen soha semmi elektromosat nem hagyunk dugva hogyha biztosra akarunk menni. És hiába automata kikapcsolós a vasaló ha magárahagyod bedugva... sose lehetsz biztos benne hogy tényleg ki is kapcsolna.

Vízbe ejtett mobil, beázott mobil, kimosott telefon esélyek, defektek

Gondolom sokan jártak már úgy hogy beesett a mobiltelefonjuk a wc-be, pocsolyába, vagy a zsebben maradt és ki lett mosva mosógépben a mobiltelefon stb. Az utóbbi a legrosszabb. A kimosás mosógépben a legrosszabb a mobilnak mert nemcsak hogy az ide-oda csapkolódó dobban nagy mechanikai hatás éri, hanem az is hogy általában a gép melegíti is a vízet és egy 60 fokos vagy netalántán 90 fokos mosás a telefon azonnali halálát is okozhatja. Vagy a felrobbanó akku egy mosógép ajtóüveg törést és fürdőszoba eláradást is a ruhák szétsavazásán és égetésén kívül. A másik dolog az hogy a mosáskor a mosószer sem tesz jót neki. A víz oxidáló hatását mégerősebbé teszi így a mosószeres víz előbb teszi tönkre a mobiltelefont. Továbbá a mosószeres víz jobban is vezeti az áramot mint a sima csapvíz. A teljesen tiszta desztillált víz nem vezeti az áramot... de viszont minnél több ásványi anyag, kosz, mosószer van benne hát annál károsabb az a telefonnak... 
Az alábbiakban egy bekapcsolt, teljesen feltöltött, teszkós mobilt mutatok be melyet mosógépben kimostak.
Alcatel OT-506 típusú nagyon olcsó mégis tökéletes multimédiás telefonért nem sírtunk de azért mégis megpróbáltuk helyrerakni a mosás után.
 Ha valaki vízbe ejti, kimossa stb a mobilját akkor a leges legelső lépés az az hogy rögtön és azonnal ki kell venni az akkumulátort belőle, amennyire csak lehet szét kell szedni és ki kell szárítani. Persze a hajszárítóval csak óvatosan mert a nagy meleg is kárt okozhat benne, így ha lehet napokra hagyjuk szétszedve valamilyen meleg de nem túl meleg helyre téve (tévé, monitor teteje stb). A mikróba még grill üzemmódban se szárítsuk a mobilt!
Ha valami 100 ezres okostelefon amiért sírás lenne a vége ha nem működne azoknál ha hiszitek ha nem, még akkor is ha működik a vízbeesés után rögtön szervízbe kell vinni.
Mert a hivatalos és tutira hosszútávú megoldás az az hogyha azonnal szervízbe viszed a beázott telefont amint kivetted az akkumulátort.
Amint lehet (max 1-2 napon belül) ki kell mosni izopropanollal vagy alkohollal ultrahangos mosóban még akkor is, ha a készülék működik és látszólag semmi baja sincsen. Ez azért kell, mert a víz be tud folyni az alkatrészek lábai alá ill. a panel furatgalvanizálásaiba és innen nagyon sokára vagy egyáltalán nem szárad ki. A réz elkezd oxidálódni és előbb-utóbb megszakad a fólia vagy a furatgalván. Ez gyakorlatilag javíthatatlan lehet, ha nem látható helyen van, márpedig szinte sosincs ott.
Az ultrahangos mosó egy tál, ami nagy frekvenciával rezeg (30-40 vagy több kHz), így a benne lévő folyadék be tud hatolni bárhová a panelen. Az izopropanol vagy az alkohol elvonja a vizet és így nem tudnak tovább korrodálódni a fém részek a telefonban. 


Tehát egy jó szervíz a fentebb említett módon átmossa a telefont hogy minnél hosszabb életű legyen.
Lentebb pedig jöjjenek az elrettentő képek hogy mit hogyan biztosanne...
Hát elősszőris biztosanne mossuk ki a mobiltelefont mosógépben. A telefon alkatrészei rendkívül gyorsan korrodálnak, egy 2 órás mosóprogram erősen lúgos mosószerrel esetleg hypóval már szinte halálos, minnél gyorsabban ki kell venni a vízből és kiszárítani. Persze akinek csak a mosás végén tűnik fel hogy nincs meg a telefon az már régen rossz.
Nézzétek a képeket, egy 2 órás mosás alatt mennyit korrodáltak az alkatrészek:
jól látszik hogy a gyári tesztcsatlakozó pontokkal is mit művelt a korrózió, a jobb szélső már szinte befeketedett:
Az akkumulátor érintkezői sem úszták meg:

 A kijelzőnek meg valószínűleg a centrifugálás nem tetszett:
Az ilyen korrodálódott érintkezők miatt már eleve bizonytalanná válik a telefon, hol nincs hang, hol a mikrofon nem működik, vagy a tápellátás akadozik és kikapcsolgat.

Az a baj hogy házilag szinte lehetetlen teljesen szétszedni. A víz a legapróbb résekbe is bemegy, de viszont a legapróbb résekből nagyon nehezen szárad ki. Pl bemegy a panelra felragasztott kijelző alá, bemegy pl a matricázott lemezek alá stb.
Lásd az alsó képet, a matricán átszivárog a víz, de kiszárításkor a teló már száraznak tűnhet de ki gondolná hogy a matrica alatt üreges a fémlemez és azalatt meg telelehet még vízzel.  Tehát ha már házilag mégis vagyunk olyan elvetemültek hogy szétszedjük a telefont akkor a matricákat, címkéket is szedjük le mert az alattuk lévő alkatrészeknek gátolhatják a kiszáradásukat. :
Továbbá sok olyan alkatrész van ami leszerelhetetlen, cserélhetetlen. Ez egy olcsó alaptelefon, pl a kijelzője fixen rá van ragasztva és a szalagkábele meg fixen beforrasztva a panelra. Ha meghibásodik a kijelző akkor kuka a telefon.
De itt is ki gondolná hogy a víz befolyik a kijelző alá? Pedig befolyik de onnan az atya úristen se szárítsa ki csak az ultrahangos mosó vagy az se. A telefont pedig ultrahangos mosó és szakszervíz nélkül kapcsolták be, meg is égtek a kijelző alatti forrasztások: ( a kijelzőt csak úgy tudtam felnyitni hogy benzinnel feloldottam a ragasztóanyagot)

A kijelző emiatt javíthatatlan károsodást szenvedett. Igaz ez már a mosógépben éghetett így meg de legyen tanulság azoknak akik egy pillanatra ejtik vízbe aztán házilag szárítgatják... mert a fenti képen lévő telefon akkor is így járt volna hogyha vízbe ejtik de rögtön kiveszik. Hogy miért? Azért mert a külsőt meglehet szárítani, de a kijelző alatti, ragasztóval többé-kevésbé lezárt részt nem. Ahhoz szervíz vagy ügyes ember kell ultrahangos mosóval és alkohollal.
De adok egy tippet aki mégis próbálkozni akar házilag ultrahangos mosó nélkül hogy ha másnem a további korróziót megelőzze:
Öblögesse át benzinben a telefon, így legalább a további korróziót csökkenti a dologgal delikvensünk.
Még a SIM és memóriakártya is képes korrodálódni, megégni:

Lássátok a képeken, a többit a fantáziátokra bízom... :-)





Amúgy a vízbe ejtett telefonok kb 80%-a még működőképes lesz ha megszárítja az ember. A fenti telefon is működött végülis csak a kijelző nem kapcsolt ki, az akku tönkrement és nem lehetett feltölteni stb stb tehát végülis működött de mégis használhatatlan lett.  De ha időben kivesszük a mosógépből, átmossuk ultrahangos mosóval akkor ma is működne mintha mi sem történt volna.