Kétcsöves mobil klíma

Sok tévhit kering az agyakban mobil klíma ügyben. Most józan paraszti ésszel adok pár ismertetőt.

Elősszőris kezdjük a léghűtő készülékekkel. Ugyanúgy néznek ki mint egy mobil klíma, csak éppen nincs kivezető csöve és vizet kell bele tölteni. Na az ilyen szinte semmi sem ér, nehogy vegyél ilyet. Kb a ventilátor és a klíma között helyezkedik el a hűtési képessége. De a nagy melegekben nem ér semmit sem.
Tehát amibe vizet kell tölteni és nincs kivezető csöve... az hiába olcsó, hiába fogyaszt keveset de hűteni sem fog!!!

Akkor jöjjenek a normál mobil klímának nevezett cuccok. Használtan működőt azt is lehet már olcsón (10-20 ezer Ft között) vaterázni, újonnan 40 ezertől indulnak.
Mobil klímának ami tényleg klíma és nem "léghűtő hülyeség" annak 3 fajtája van.
- Egy csöves mobil klíma
- Két csöves mobil klíma
- Split rendszerű mobil klíma

Az egy csöves mobil klímának egyetlen egy kivezető csöve van. Előnye hogy a legolcsóbb mobil klíma típus ami tényleg képes már hűteni is illetve csak egy csövet kell kivezetni a szabadba. Az ablakon vagy a falon kell vágni egy lyukat, ott kivezetni a csövet és kész is. Már indíthatjuk is. A meleg levegőt a csövön fújja ki. Ja hogy a kifújt levegőhöz honnan jut? Hát a szobádból. Ergó elkezdi hűteni a szobád de a szobád levegőjével hűti saját magát a készülék amit kifúj a szabadba. A kifújt levegő helyére a fizika törvényei szerint meg áramlik be kinti dögmeleg levegő szobádba a réseken keresztül.
Másképp fogalmazva a klíma elvonja a szobádból a meleget amit szintén a szoba levegőjének ad át majd kifúj a csövön. Akkor hogy is tud hűteni? Úgy hogy sokkal jobban hűt mint amennyi meleg levegő beáramlik a kifújt helyébe. Előnye még hogy emiatt cserélődik a szobában a levegő tehát kintről friss meleg levegőt is kapsz.De ez az előny hátrány is lehet ha kéményes gázbojlert stb használunk mert visszaszívhatja az égésterméket és meg is fulladhatunk tőle.
Hűteni végülis  fog, de viszont nagyon nagyon sokat fogyaszt és lassan hűti le a szobát.
Így néz ki az egycsöves mobil klímaberendezés hátulja: 


Kétcsöves mobil klímának két csőkivezetés kell. Mindkettőt ki kell dugni az ablakon, vagy a falon vágott lyukon stb. A klíma nem szív ki a lakásodból levegőt így a kiszívott levegő helyére nem megy be meleg. Mert az egyik kidugott csövön beszívja a kültéri levegőt, átadja neki a szobádból elvont hőt majd kifújja szintén a kültérbe. Kevesebb áramfogyasztással jobban és gyorsabban hűt mint az egycsöves mobil klíma. De a szoba levegőjét nem cseréli.
Hűteni ez is hűt de még mindig nem olyan hatékonyan mert a kivezető csövek felmelegszenek, azok meg mint egy fűtőtestként melegítik a szobát. 
Akik kevés pénzt szánnak rá, mégis hűvöset akarnak azoknak a kétcsöves klíma beszerzését ajánlom.
Sőt a kétcsöves klímát nyugodtan használhatjuk a kéményes gázbojlerrel meg hasonlókkal egyszerre is.
Képek a kétcsöves mobil klímáról:





A mobil klímák sztárja ami már majdnem ugyanolyan jól és gyorsan, nomeg halkan hűt mint egy normál split klíma az a split rendszerű mobil klíma.  Itt nem vastag gégecsövek vannak hanem vékonyabb slagszerű cső amiben nem levegő hanem gáz kering. A szobád levegőjéből elvonja a meleget, a vékony "slagon" meg kivezeti egy kültéri egységbe ahol kifújja a szabadba. Pont úgy mint egy normál klíma. Csak itt nem kidugni hanem kívülre kiakasztani vagy kiszerelni kell a kültéri egységét.  Tehát mondhatni egy hordozható split klíma, aminek a fel és leszereléséhez nem kell szerelőt hívni hanem bárki meg tudja oldani.
Ez a leghalkabb, legjobban hűtő, legenergiatakarékosabb mobil klíma fajta de ugyanakkor a legdrágább is.
Így néz ki a mobil split klíma:



De ha már klímára akarsz költeni mindenképp gondold meg hogy milyenre költesz. A mobil klímák nagyon hangosak, sokat fogyasztanak és nem is hűtenek valami túl jól. Csúnyák, sok helyet foglalnak, a kondenzvizet meg egy külön tartályba gyűjtik amit ki kell üríteni naponta. Csak a ritka és nagyon drága mobil klíma típusok azok ahol a kondenzvizet elpárologtatja és nem kell naponta tartályt ürítgeti. A mobil klíma tényleg csak olyannak jó aki albérletben lakik vagy sokat költözik és nem akar fixen telepített klímát beszerelni.

Tippek, vélemények mobil klíma használóknak:
- lehetőleg minnél rövidebb legyen a mobil légkondi csöve, a csövet ne törd meg és ne sokat kanyarogjon, ne szűkítsd le. Sőt ha lehet a csövet takard be, tekerd körbe ágyneművel vagy akármivel ami szigetel mert azzal is javíthatod a hatásfokot.

- ha nem hűteni hanem télen párátlanítani akarsz a mobil klímával akkor a kivezető csövet/ket nem szabad rádugni. Persze csak a párátlanításra alkalmas (amelyik tartályba gyűjti a kondenzvizet) készülékekkel tudsz párátlanítani.

Split klímák: 



Ha fix helyen laksz akkor inkább fix telepítésű split klímát vegyél. A legolcsóbbak 50 körül indulnak, és a beszerelés is egy 50-es de akkor tutira tartósabb, halkabb, jobban hűtő és kevesebbet fogyasztó klímád lesz mintha most egy mobil klímával vacakolnál.  Hidd el, split klíma a nyerő!
Split klímát is lehet már olcsón kapni, és nem sokkal jössz ki drágábban még akkor is hogyha az átlagos split klíma felszerelési díj 50 ezer Ft körül mozog.
Mert a split klímát házilag nemigen lehet beszerelni.







FONTOS: NYITOTT HŰTŐGÉPAJTÓVAL KLÍMÁZNI NEM LEHETSÉGES!!
Mert amíg nyitott sütőajtóval lehet fűteni de veszélyes addig nyitott hűtőgépajtóval nem lehet klímázni!
Ez azért van mert ami meleget elvon a hűtőgép azt hátul a csőkígyóján adja le. Tehát parasztosan mondva belülről kiszívja a meleget és átadja a szobának.
Tehát ha kinyitod a hűtőgép, fagyasztógépajtót akkor nem lesz hidegebb a szobádban!! Amennyit hűt belül a gép ugyanannyit fűt hátul. Tehát jóesetben sok lesz a villanyszámla, rosszabb esetben tönkremegy a hűtőgép. Sajnos a faluban sok gyógyegér hűtőgéppel akart klímázni. Be is döglött jópár hűtő a hűtőgépszerelők nagy örömére. :-) D
Nyitott hűtőgépajtóval lehűteni a szobát csak a mesefilmekben lehet, lásd ezt:

http://videakid.hu/videok/animacio/spongyabob-szappankor-gyerek-mese-rajz-9LgpIkXXf31XYGZn