Gázos hűtőgép - Ilyet is ritkán látni

Gázpalackos hűtőgép? Pb üzemmel is lehet hűteni? Hogyne, peltier elemmel meg hasonlókkal is. Sok ipari légkondicionáló is pl a hűtéshez földgázt éget el.
Kemping vagy lakókocsi hűtőgépként ismert gázos vagy ammóniás hűtők igen ritkák. Hivatalos nevük a működésük alapján Abszorpciós hűtőgép.Hatásfokuk gyenge, ergó nagyon sokat fogyasztanak, többet mint kompresszoros társaik. Egy pici dőlés vagy akármi és nem hűt, ha túl meleg van akkor sem tud jól hűteni stb.
De viszont ebben nincs kompresszor hanem csak egy fűtőbetét vagy gázláng, így viszont szinte hangtalanul hűt. Luxusszállodákban is ilyenek a minibar hűtők, nem zúg de hűt illetve fogyaszt de sokat. Meghibásodási arányuk jóval kissebb mint a kompresszoros társaiknál.
Ennél a megoldásnál a hűtőfolyadékot felfűtik, melynek során az elpárolog. Ez a gőz vonja el a hőt, miközben a rendszeren belül a melegítés folyamatosan áramoltatja a hűtőközeget. Itt a csövek dőlésszöge eléggé behatárolt, sem túl kicsi, sem túl nagy nem lehet, mert különben leáll a folyamat. Tehát nagyon fontos hogy a hűtőszekrény ne billegjen, megfelelően álljon. De viszont ez az a típusú hűtőgép, illetve az egyetlen hűtőgéptípus amit ha netalántán elromlik, fejre állítjuk és akkor van esély hogy megjavul mert kidugul a dugulás stb stb. :-) Persze kikapcsolt állapotban kell fejreállítani néhány napra olyankor. Sok bolond meg a kompresszoros hűtőjét is fejreállítja pár napra aztán meg rögtön bekapcsolja hogy megjavult-e. Na ezzel tönkre is vágja a kompresszort a delikvens mert kifolyik belőle az olaj...



  -->
Amúgy működtetése elég gazdaságtalan, csak olyan helyen éri meg ahol nagyon fontos a csendes működés, vagy egész egyszerűen nincsen áram így pl a gázpalackos hűtés tökéletes megoldás.
De ha jobban belegondol az ember, egy 25 literes, még a legmodernebb fajta abszorciós hűtőgép is leszív egy 11,5 kg-os palackot egy hónap alatt. Jelen pillanatban (2012.09.28) egy ilyen 11,5 kg-os PB gázpalack ára 5390 Ft.
Villanyszámlában egy 300 literes kompresszoros fagyasztó sem visz el ennyit... Tehát tényleg csak ott éri meg használni ahol nincs áram.

Bele sem merek gondolni hogy mondjuk egy 300 literes abszorpciós fagyasztó mennyi gázpalackot használhat el. De nem is kell, ilyet nem gyártanak mert nincs rá igény.

De nézzük a képeket milyen is egy ilyen hűtőgép:
12V-ról vagyis akkumulátorról és 230V-os hálózatról is tud hűteni, nomeg gázpalackról is:
Így néz ki a hátulja, a fehér dobban van a fűtőbetét, illetve ott ég a gázláng is:
Itt alul az égőfej látható:

Belül így néz ki a gép, ez a cső lesz hideg és deres ami elvonja a hőt a készülék belsejéből:


Szabályozásra nincs lehetőség, folyamatosan stabil fogyasztás mellett hűt. 

Amúgy kommentben tippeket várok hogy hogyan tudnám átalakítani földgázos üzeműre. :-)

Bicikli defektjavítás

Sikerült olyan csöves helyen biciklizned ahol defektes lettél? Hát könnyen előfordul, akácok, királydinnyék, és egyéb szúrós növények a legveszélyesebbek ilyenkor nyár folyamán, Persze működik a rajzszögekkel a biciklisek ellen egyesület is tehát nincs könnyű dolgunk, sokszor visszasírjuk a tömött kereket. :-)
Lássuk képekben a veszélyeket hogy mit kell kikerülni:
Ez nem tom mi, de a vadnyugati filmekben is ilyeneket fújdogál a szél:
 Királydinnye vagy átoktüske, de ugyanaz a borzalom:

 A cipő talpába, zokniba, bőrbe mindenbe beleszúródik, persze a vékonyabb kerekeket ki is lyukasztja:
De a legbiztosabb defektet az akáctüske okozza:



Ha leeresztett a kerekünk, méghozzá teljesen és hirtelen akkor tuti biztos hogy lyukas lett a belsőnk. Tehát ha ilyesmi meglepetésre bukkanunk:

Akkor az már lyukas de nagyon. Elősszöris nézzük meg kívül hogy sérült-e a külső illetve van-e belőle kiálló rajzszög, tüske stb stb.
Mert sokszor már messziről látni a hiba okát:
De akármiért is eresztett le, ha nem szelephiba akkor bizony szét kell szedni azt a kereket.
Ha ügyesek vagyunk akkor egyetlen egy francia kulccsal is megoldatjuk, de célszerűbb ha két kulccsal próbálkozunk:
 Ha hagyományos szelepünk van akkor szétszedés előtt csavarjuk ki:


Ha kijött a kerék a külsőt le kell feszegetni valahogy, ehhez egy vékony de nem szúrós tárgy is jó, pl vékony villáskulcs, csak óvatosan nehogy kiszúrjuk a belsőt:
Aztán fújjuk fel a belsőt és hallgatózzunk honnan jön a szzszszzszsz, mert ha elég nagyra fújjuk akkor láthatóvá illetve halhatóvá is válnak a lyukak:
Ott a lyuk:


Ha megvan a lyuk akkor dörzspapírral vagy valami érdessel csiszoljuk meg a gumi felületét a lyuk körül. Ez azért fontos hogy érdes legyen a gumi felülete mert így jobban tapad majd hozzá a ragasztó.

Ha megcsiszoltuk akkor kenjük be a vulkanizálódó ragasztóval és várjunk kb 5 percet amíg egy kicsit kocsonyás nem lesz. Azért kell várni mert a levegő hatására kezdődik a vulkanizálódás. Ha rögtön rányomom a foltot akkor nem kap levegőt...

A folt minőségére oda kell figyelni, mindenféle vásáros, teszkós meg hasonlók egész egyszerűen nem jók, leválnak, minőségi foltot, pl tip-top márkájút használjunk. Kb 100 Ft /db.
Az alufóliát húzzuk le a foltról elsőnek:
és utánna helyezzük a lyukra majd jól nyomjuk, simogassuk rá:

Kb 10-15 perc eltelte után már össze is tapadtak. Akkor dolgoztunk jól hogyha a fóliát lehúzva a foltról az nem válik le. Mert ha a fólia lejön a folt meg nem akkor az ott is fog maradni tartósan:
De mielőtt összeraknánk nézzük át a külső guminak a belső oldalát hogy van-e még benne tüske, üvegszilánk homok, stb Ezeket távolítsuk el:

Majd rakjuk be a belsőgumit, helyezzük vissza a külsőt a felnire de ne fújjuk fel, majd csak akkor mikor beraktuk a helyére mert ha nincs felfújva a kerék akkor nem kell kiakasztani a féket, betudjuk gyömöszölni így fékszerelés nélkül is:
A szelepet is visszatekerés előtt nézzük meg hogy nem-e lyukas , sérült a szelepgumi:
De ha minden szép és jó akkor rakjuk össze és pumpáljuk fel. 3-4,5 bar közötti legyen a kerékpár guminyomása.  A szelepet nyálazással azért ellenőrizzük nehogy eresszen.


Defektmentes szép napot! :-)