Szünetmentes tápegység UPS akkumulátor csere

A UPS (uninterruptible power supply rövidítése) vagyis a szünetmentes tápegység bizony nagyon hasznos dolog. Mert ugye milyen idegesítő hogyha begépelek jópár oldal word dokumentumot aztán egy áramszünet miatt elszáll és kezdhetem elölről. Arról nem is beszélve hogy írás közben a lemezek, pendriveok ha elmegy az áram tönkre is mehetnek, nomeg az USB-s pohármelegítőm is leáll olyankor. 
Ezért nagyon hasznos hogyha elmegy az áram akkor legyen idő meginni egy kávét, elköszönni a facebookon és szabályosan leállítani a gépet amíg a szünetmentes tápegység akkumulátorról ellátja a gépünket.

De itt a kritikus pont, az akkumulátor. Egy olcsó szünetmentes tápegység csak pár másodperces vagy perces áramszünetet tud áthidalni mert gyenge akksi van benne. De hiába veszünk erőset, idővel az akksi elöregszik és egyre kevesebb ideig bírja majd áramszünetben. Tehát időnként, átlag 2 évenként akksit kell cserélni bennük. Minnél nagyobb kapacitásút rakunk bele annál tovább bírja.
Az én APC Smart-UPS 620-as szünetmentes tápegységembe is tönkrement az akku. Áramszünetben rögtön kikapcsolt a szünetmentes, sípolt illetve világított a piros led hogy ki kellene cserélni az akkumulátort. Hát kicseréltem, egy autó akkumulátort kötöttem rá a szünetmentesre. Egy autóból kiselejtezett akkut mert az autót már nem indította be.
Minden szünetmentes tápra ráköthető autó akkumulátor minden további nélkül, csak max egy kicsit lassan fogja majd feltölteni és barkácsolni kell. Ha az autó akksi jó akkor sokszoros áthidalási időket kapunk. Ha nagyon rossz mint az én esetemben akkor nem sokra megyünk vele.
De lássuk a képeket!
A szünetmentest fejre fordítottam majd kiszereltem belőle a régi akksit:

Aztán előkaptam egy autós bikakábelt:
Majd elkezdtem szigetelőszalaggal körbetekerni a csipeszeket hogy az csak a szünetmentes csúszószarus csatlakozóval tudjon érintkezni:
Csak simán odacsíptettem a csipeszt a csúszósaros érintkezőhöz, az érintkező alumínium, a csipesz meg réz tehát nem szerencsés megoldás de egyszerű és gyors:
Persze aztán jól betekertem ezt is szigetelő szalaggal nehogy máshová is odaérhessen:
Aztán elhelyeztem a szünetmentes táp akkutároló rekeszében:
Majd a pozitív csatlakozót is megcsináltam ugyanígy:
A kettő közé még bónuszba szigetelő elemként beraktam egy cd lemezt is:
Aztán beraktam a pozitív pólust is majd rácsuktam a fedelet:
Így nézett ki összerakva:




A kis akku a gyárilag belevaló, a nagy meg az autóba való:
De a kis szar helyett így nagy szar akkum lett, de amíg a kicsi 0 perces volt addig a nagy kemény 33 másodperces. :-) Végülis pillanatáramszünet ellen jó.
De azért jó odafigyelni rá mert még a 200A-ra hitelesített bikakábelt erősen tudja így is melegíteni üzem közben. :-)

Még működik, sok sikert mindenkinek hozzá! De azért nem árt tudni hogy az autóba való savas ólomakksi nemigazán lakószobába való, a savkipárolgás meg hasonlókkal nem árt vigyázni, a zárlatokkal meg pláne nem.