Hűtőgép leolvasztás 3.0

A hűtőgép kihajszárítózás és kihősugárzózás után újabb módszert mutatok arra hogy hogyan lehet a lehető leggyorsabban leolvasztani a hűtőgépet. PB gázpalackos sziesztával. :-)
Nagyon gyors, nagyon hatásos de nagyon vigyázni kell vele nehogy a hűtőgépben is kár essen. Egy ilyen gázpalackos infrahősugárzó akár 4-6 kWh teljesítményt is le tud adni ami többszöröse egy erős hajszárítóénak.
Ittvannak a képek hogyan olvasszunk hűtőt sziesztával:



De ennek is megvan a maga veszélye, a fűtőteljesítménye olyan nagy hogy a hűtőgép ajtaja is megolvadt:

Hogyan spóroljunk a gázzal?

Itt egy nagyon jó spórolási tipp arra hogy miként takarékoskodjunk a gázzal! A mágneses gázfogyasztás csökkentők meg hasonlókat most felejtsük el, van annál jobb placebo hatású megoldás is.
Az alábbi képen látható a takarékoskodási tipp amellyel tutira kevesebbet fogyaszt majd a konvektor.
A konvektorra fúrjunk olyan vastag lyukakat amin átfér a lakat pántja. 
 Állítsuk be 20 fokra és lakatoljuk le!

Innentől kezdve tutira kevesebbet fog fogyasztani mintha bárki is jól feltekerné 8-asra. De így nem tudják feltekerni tehát takarékoskodunk is a fűtéssel. :-)

De fontos tudni hogy hiába zárjuk le mondjuk a 0-ás fokozaton, a konvektor 10 fok alatt bármely állásban mikor ég az őrláng akkor is be fog kapcsolni nagylángra. Ez a legtöbb konvektortípusnál így van.
Konvektor tekerője vagyis a hőmérséklet szabályozó gombjának, termosztátjának általában a számai az alábbi hőmérséklet értékeket jelzik (megközelítőleg, de ez konvektortípusonként változó) :
N 10 fok
"1" 13 fok
"2" 17 fok
"3" 20 fok
"4" 23
"5" 26
"6" 30
"7" 33

Csintalan lakótársak esetén ez egy tuti tipp a hogyan takarékoskodjunk a gázzal kategóriában. :-)

CO riasztó tesztelése, szén-monoxid, PB és földgáz érzékelő tesztelése

CO érzékelőt most a fűtési szezon kezdetén sokan vásárolnak, szerencsére egyre több embert meghat mikor a híradóban sorra mutatják be a haláleseteket. Bárkit utolérhet a szén-monoxid mérgezés, egy defektes kémény, lyukas kályha, hibás konvektor, vagy kapcsolva felejtett szieszta infrahősugárzó, gáztűzhely, konyhai sütő stb stb mind mind válhat halálos eszközzé. 
Ismerősöm is vett egy MONOX 5000, szén-monoxid, prupán-bután és földgáz érzékelő készüléket, aminek még relékimenete is van amivel egy mágnesszeleppel akár el is lehetne záratni vele a gázt. Kínai de nem egy gagyinak tűnő készülék. De hát a látszat csal.

De hát amilyen az ember szerencséje, bedugta és a készülék azt jelezte ki hogy hibás a gáz szenzor. Vagyis gyári hibás a készülék. Próbálkozott többször, semmi változás, sípolt és narancssárgán villogott a GAS led még szabadtéren is.
A készüléket nekemadta. Nekem a hiba nem jelentkezett. De gyanús volt ez nekem, gondoltam kipróbálom hogy tényleg megjavult-e a gázérzékelő szenzor.
Próbálgattam a lakáson belül hogy beteszem a sütőbe, engedek be egy kis gázt és várok de semmi.  A lakásba már nagyon gázszag volt így gondoltam kipróbálom az udvaron.
Az udvaron van egy PB palackos gázrezsóm, rátettem és kinyitottam rá a gázt.  A használati útmutató szerint 30 másodpercen belül kell riasztania. A riasztás meg is történik, a saját dobozával letakartam hogy minnél nagyobb legyen a koncentráció.
Lásd videót:
De ilyen nagy dózis ellenére se rögtön riasztott de viszont tartotta a használati útmutatóban leírt 30 másodperces határt. De nekem viszont a lakásban földgázos a bojler és a gáztűzhely is.  Ezért bevittem és az udvaron bevált módszerrel megpróbáltam ismét odabent a földgázos gáztűzhelyen.

Rátettem a gázrózsára, letakartam egy műanyag tállal majd nyomtam neki fél percig egy kis földgázt. Hát sajnos nem riasztott. A dobozára az van írva hogy földgáz és pébé gáz ellen is jó. Hát már sajnos az ilyen életmentő dolgokban is hazudnak, csak pébé gáz ellen riaszt, a földgáz fel sem tűnik neki. Vagy éppen csak gyári hibás. De ezekután hogy bízzak a készülékben? Ha most valaki ezt visszavinné gariba akkor tutira kiadnák másnak javítás nélkül mondván nincs baja.  Az egész konyhában nagyon gázszag volt, tehát a tál alatt meg a készülékben majdhogynem 100%-os lehetett a gázkoncentráció mégsem riasztott. EZekután a CO részt le se teszteltem. Pláne hogy több fórumon is olvastam hogy sok CO riasztó túl későn riaszt. Már rég halálos a dózis mikorra megszólal.

A készüléken van teszt gomb, de az csak a hangszórót és a ledet teszteli,magát az érzékelő szenzort nem.  Tehát a gyanútlan felhasználó azt hiszi hogy biztonságban van ha vesz egy ilyen készüléket. De mint rájöttem semmit nem jelent ez a kacat, nagyon meg kell nézni mit vesz az ember. Sőt sok ember azt sem tudja hogy ezek közel sem örök életűek, a szenzorok típustól függően 3-7 év alatt elöregszenek és utánna szenzort kell cserélni vagy új készüléket venni.

Aztán arról nem is beszélve hogy a hálózatról működik, backup elemet nem lehet bele rakni. Tehát ha jön egy vihar ami leszakítja a villanyvezetéket és visszafújja a kéménybe a füstöt akkor pont meghalok mert áram nélkül ez sem működik. Ha meg puszta elemes akkor meg pont akkor merül ki az elem mikor jön a gáz. Bár ugyanmindegy mert mint ahogy kiderült fel sem tűnik neki hogyha jön a gáz.

Tehát ha valaki CO riasztót akar venni, akkor olyat vegyen ami backup elemes, de alapesetben hálózatról megy, aztán még ha teheti tesztelje is le. Utánna meg számolja az éveket hogy mikor jár le a szenzor élettartama és vegyen másik készüléket. Ezek nélkül csak hamis biztonságérzetet ad.
De a riasztó mellett is jó odafigyelni! Wikipédiáról:
---------------------
Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetők többek közt a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel (fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar).
A mérgezést elszenvedő tudatánál van, a mérgezés gyanúját gyakran felfogja, és azt is, hogy meghal, ha nem tesz valamit, egy bizonyos mérgezési fokon túl azonban már nem képes cselekedni. A szén-monoxid a testben először lassan halmozódik, majd koncentrációja hirtelen felugrik.[2]
  • Első szakasz: A mérgezést szenvedett nyugtalan, zavart vagy kábult, a feje is fájhat, szédülhet, hányhat. A bőre időnként cseresznyepiros lesz.
  • Második szakasz: Izomgörcsök a végtagokon, majd az egész testen, eszméletlenség. Az eszméletlenné vált beteg is hányhat, ami fulladást okozhat.
  • Harmadik szakasz: Izomellazulás, légzésbénulás, halál.
A készülék használati utasítását meg beszkenneltem: