Karácsonyfatűz megint és megint megúszva

Egy előző postban volt szó a kínai karácsonyfafüzér összeolvadásáról. De az a nagyon gagyi verzió volt. Most itt a legfrissebb majdnemkigyulladás, egy minőséginek tűnő, Somogyi elektronik által forgalmazott, kettős szigetelésű!!! karácsonyi égősorról lesz itt szó.
Ezek áramhidas izzók, ha egy kiég akkor világít tovább a többi. De viszont a feszültség és árameloszlás akkor már felborul és ha a tulajdonos nem cseréli időben ki egy működő izzóra akkor egyre több és több ég ki és a maradék élő meg egyre több és több áramot kap. A jobbik verzió az hogy egyszercsak kiég az összes. A rosszabbik pedig az amikor kiég a lakás. 
A képek magukért beszélnek!



 Jól látszik hogy összeolvadt az izzó körüli műanyag burkolat is, ha fenyőfával érintkezett volna valószínűleg fel is gyullad tőle a karácsonyfa.
 Kettősszigetelésű, az egér lerágta róla a külső zöld szigetelést, így kilátszik alóla az alsó fehér második szigetelés:

 A kapcsolós hosszabbítóknak is megvan a maga veszélyük:

Amúgy a fényfüzér minőséginek tűnik, kettős szigetelés, címke, vastag, nem kilazuló kábelek, normális méretű dugvilla stb stb. Tehát semmi kifogást nem találtam volna benne hogyha a használat során ki nem derül hogy a látszat csal.  Álmomban nem gondoltam volna hogy ez ugyanúgy összetud olvadni mint a leges leges legócskább kínai is.
KIF 20 típusú hagyományos izzós fényfüzér, csak óvatosan vele!!!
Amúgy még csak ma lesz szenteste mégis tegnap már megvolt az első karácsonyfatűz (Balatonfüreden).
http://index.hu/2012/karacsony/megvolt_az_idei_elso_karacsonyfatuz/

Autógáz beszerelés

LPG gázt nemcsak autóba lehet beszerelni hanem mondjuk a katlanba, vagy a bogrács alá is. Mert ugyanis ha van egy LPG-re átalakított gázos autód ami balesetet szenved, történetesen totálkárosra törik akkor a bontós nem veszi be az autót amíg bennevan a gáztartály. Az autót csak a tartály eltávolítása után adhatod le a bontóba. De külön érdekesség hogyha van a tartályban még gáz, történetesen félig tele van, vagy fogalmazzunk kicsit biztonságosabban, félig üres :-) akkor a tartályt senki nem meri tőled átvenni amíg van benne gáz. Nade mit csináljon egy hétköznapi ember egy félig üres  LPG gáztartályban lévő gázzal? Ha már az autódból csak a gáztartály maradt meg akkor közel vagy az anyagi csődhöz te is, biztos nem fogsz fizetni (mi sem) azért hogy valaki jópénzzért átfejtse, ártalmatlanítsa stb a tartályt.  Sokan még meg is vették volna hogyha pótkerék helyére szerelhető gáztartály lenne. De sajnos ez nem szerelhető a pótkerék helyére, ez normál nagy autógáztartály ami meg a kutyának sem kell, pláne akkor nem ha még LPG gáz is van benne.
De a gáz is érték, azt is hasznosítani kell, ami könnyen megoldható csak egy disznópörkölő, csipetnyi slag és máris mehet a bográcsozás a kertben. A gáztartály letört műanyag burkolata alatt, a nyomásmérő óra mellett van egy kis tekerő ami a főelzáró szelep. Ezt az alkatrészt tekergetvén nyithatjuk, zárhatjuk, fokozatmentesen szabályozva a gáz áramlását. Régen az LPG gázos autókat sokan PB gázpalackokkal üzemeltették, ebből kiindulva az LPG palackot is ráköthetjük gáztűzhelyre, konvektorra vagy éppen disznópörkölőre is. Jó a disznópörkölő nemigen kényes a gázfajtára de viszont használata nagyon sokoldalú. :-)

Elősszőris a disznópörkölőt rá kell csatlakoztatni a gáztartály fém gázcsövére. Utánna akár egy kombináltfogóval kicsit nyitunk a szelepen:
Majd egy öngyújtóval begyújtjuk a gázt, beállítjuk a megfelelő lángmagasságot és mehet a bográcsozás. Ezt akár műemléki környezetben is megtehetjük mert a füllesztő nyári kánikulában sokkal környezetkímélőbb gázzal bográcsozni mint tűzifával.



Ez az év képe illetve videója post, december 21.-én vagyis a világvégenapon tettem ezt közzé! :-)
Itt egy videó is hogy milyen jól ég az autógáz:

A gyertya a lakástűz szimbóluma

Nem elég a gyertya alól, mellől eltenni az éghető dolgokat, de fölötte sem árt figyelni. Sokan nem gondolnák hogy a gyertyaláng fölött jó ha megvan legalább két méter szabad terület mert a gyertya lángja akár az 1200 fokos hőmérsékletet is elérheti és bizony a fölötte lévő tárgyakat könnyen gyulladási hőmérséklet fölé hevítheti. Ezért pl szekrénytetejére, polcokra (ahol a gyertya fölött közel van pl a következő polc vagy az állmennyezet) nem szabad rakni mert szépen lassan de felhevíti és kigyújtja a fölötte lévő éghető dolgot is.
Itt van pár kép hogy miért nem szabad a gyertyát egy magas polcra, közel a hungarocell plafonszigeteléshez tenni:
 Akár lángra is kaphatott volna:

Villamos hálózat újravezetékelése

Sokaknak megfordult a fejében már hogy újra kellene vezetékelni a lakásukat. Régi alumínium kábelek, netalántán még annál is régebbi vászonszigetelésű kábelek vannak a falba befektetve. Akármilyen szakszerű is volt régen a szerelés az akkor is régen volt. Gyorsan elrepül az a 40 év, esetleg több is, és bizony a kábelek is öregednek. Meg amíg régen a villamos fogyasztók kimerültek egy villanykörte meg egy kisrádió fogalmában addig mára automata mosógépek, villanybojlerek, villanysütők, mikrohullámú sütők, porszívók teszik próbára a villamos hálózat tűrőképességét.
Tiszavasvári villanyóraszekrény tűz

Mert amíg régen egy hajszárító vagy egy porszívó 400W--nál nem fogyasztott többet addig mára porszívó és hajszárítót nem is árulnak 1500W teljesítmény alatt.
A régi keverőtárcsás hajdú mosógép motorja kb 150 W-os volt, addig mára az automata mosógépek 2000W és 10A alatt meg sem moccannak.
Tehát a hálózat kihasználtsága, leterheltsége legalább az 5*-ösére nőtt az elmúlt évek alatt és közben addig a hálózaton senki semmilyen karbantartást nem szokott csinálni... az első leégésig legalábbis biztos hogy nem.
Poroltóval lehet elektromos eredetű tüzet oltani
A kötések alapesetben is lazulnak, ha meg terheljük akkor mégúgyis, arról nem is beszélve hogy az alumínium is öregszik. Egész egyszerűen elkezd porladni. Még akkor is ha nincs benne réz kötés és teljesen szabványosan és korrekten volt szerelve annó.  Nemcsak manapság dolgoznak kontárok, 100 évvel ezelőtt is voltak. Nomeg persze a házilagos átalakítások is. Sokan toldották meg a régi hálózatot rézzel. Egy új szoba, egy tetőtérbeépítés, rézzel bevezetékelve, rákötve a régi lakásra. Alumínium és réz találkozása pedig nagyon komoly veszély. Mert pl a régi házhoz hozzáépítenek, bővítenek, így a régi hálózatra is rácsatlakoztatják az új részt. Csak pl amíg az új részt rézzel kábelezték, a régit alumíniummal akkor az Alumínium és réz összekötésére az egyedüli alkalmas eszköz a rugós kötőelem, az összes többi: időzített bomba ( kb 4 mm2-ig).
Az alumínium és a réz galvanikusan távol eső fémek, így ha összeérnek, galvánelemet alkotnak. Ez gyakorlatilag megeszi az anyagot, így egyre bizonytalanabbá válik a kötés, nő az ellenállása. A végén persze vagy zárlatos lesz, vagy megszakad, vagy a legrosszabb, kigyullad.
Hazánkban és Kelet-Európában még sok alumínium vezeték van a lakásokban. Mivel az alumínium könnyen csúszik, a csavaros csatlakozások a konnektoroknál és szerelvényeknél gyakran meglazulnak és magas ellenállású átmeneteket eredményeznek, melyek hőt termelnek. Ezzel is magyarázható, miért magasabb az európai átlagnál a tűzesetekből származó balesetek száma Kelet-Európában. És ugye még ehhez jön hozzá az alu-réz kötések, házilagos barkácsolások, kontárkodások.
Mert mint említettem, a régi öreg elektromos hálózat még akkor is ha szakszerűen szerelték ezeréve, akkor is porlad, "elfárad", de ha még rátesszük a barkácsmegoldásokat meg az éhes fogyasztókat máris kész az életveszély.
Szatmár megye – KOLCS, árammal fűtöttek az iskolában, de a régi hálózat nem bírta, zárlatos lett és kigyulladt

Pedig sokan nem tudják hogyha a tűzvizsgáló meglát akár egy darab réz-alumínium kötést is a leégett házban akkor azonnal bélyegzi is lefele hogy "elektromos eredetű tűz".  Innentől kezdve hiába van biztosításod nem fizet a biztosító.
Sőt magánszemélyként 9 évente a lakásod elektromos rendszerét is felül kell vizsgáltatnod.  Ha meg valami középületről van szó akkor még gyakrabban,  c) a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981.(XII. 27.) IpM rendelet alkalmazási körébe tartozó
    villamos berendezéseken 6 évenként szerelôi ellenôrzéssel;

kell ellenőrizni a hálózatot. 

A vezetékek, kapcsolók stb, általában önkioltó anyagból készülnek, tehát nem gyulladnak ki olyan egyszerűen. Ez azt is bizonyítja hogy a magyarországi épületek óriási hányadában elavult, sőt mitöbb életveszélyes az elektromos hálózat és ennek csak nagyon kis hányada gyullad ki. De ugye ez a "kicsi" is relatív mert ha éppen a mi házunk ég porig és odaveszik egész életünk munkája vagy netalántán valakiknek ezmiatt kell meghalnia akkor már óriási ez a szám. Már megéri akkor kicseréltetni a hálózatot nem?
Nagyon sok helyen ehhez hasonló állapotok uralkodnak, az alábbi képeken egy igencsak elavult alumínium vezetékes hálózat látható. Ehhez ráadásul társult egy kontár utólagos javítgatás is.
Elhanyagolta az üzemeltető, a pókháló és por nagyon gyúlékony, elég egy szikra is a lakástűzhöz

Ha lenne a kötődobozon kupak akkor jelentősen csökkenne a tűzveszély
Kilátszik a vezető, áramütést szenvedhetünk illetve mégnagyobb a zárlat esélye


A fentiek alapján mindenkinek azt javaslom hogy ne sajnálja az áthuzalozás, átvezetékelés, konnektorcsere stb árát, ne azon a kb 150 ezres áron múljon az élete munkája, vagy saját maga, családtagjai élete.
Sokan már póruljártak de mégtöbb embernél még ketyeg a bomba, kitudja mikor robban.

Adventi koszorú tűz

Újra egyre népszerűbbek a családi otthonokban az adventi koszorúk, gyertyagyújtások. A gyertya a béke, a szeretet, a meghittség, és a kegyelet szimbóluma.Az emberek többségének azonban nem ez jut eszébe,pláne az nem hogy miféle veszélyeket rejt magában egy égő gyertya.
A gyertya jelentése egyenlő a lakástűzzel. :-)
Ég a gyertya, ég,
El ne aludjék!
Aki lángot látni akar,
Mind leguggoljék!



A fenti gyerekdalt már újra kéne írni mert a vezető tűzokozó a gyertya és az adventi koszorú most az ünnepi időszakban.


Ég a gyertya, ég,
Lángol a lakás még!
Aki lángot látni nem akar

Tűzoltókészüléket akar.


Mert tűz spontán öngyulladással is keletkezhet, de sokan mégis gyertyával kísértik a kaszást. Kályhából kipattanó szikra, elektromos zárlat okozta tűz, akkor most miért kell belépni az adventi koszorú tüzekbe is, nincs elég bajunk? :-) Legutóbb a miskolci adventi dísz-kivilágított villamos is kigyulladt:

Az adventi villamos is kifüstölt
A mai rohanó világba sajnos a nyílt láng használata különösen veszélyes. Az adventi naptárak mérgezőek, az adventi villamosok kigyulladnak, hát ezekután én biztos nem gyújtanék gyertyát az otthonomban. A leges legfontosabb hogy égő gyertyát soha ne hagyjunk felügyelet nélkül. Akármilyen fixen és egyenesen rögzíted, akármilyen tűzálló és nagy tálcát raksz alá az ördög akkor sem alszik.  Tessék odafigyelni rá, szó szerint!!
Az alábbi képeken jó pont a tűzoltókészülék, de hiba mégis akad, az adventi koszorú készítésénél figyelni kell arra is hogy a gyertyák megfelelően legyenek rögzítve( egyenesen és stabilan álljanak), illetve tűzálló (nagy fém) tálca is legyen az adventi koszorú alatt.


Karácsonyfatűz már megint

Magyarországon a legelsőként elterjedt kínai fényfüzérek bizony eléggé életveszélyesek voltak, illetve ma is azok. Sőt szerintem a legegyszerűbb felépítésű legszebbek is. De viszont a vezetéke elég vékony, egy kis rántás, vagy egy picike egérharapás és máris sérült a szigetelés. De sima mozgatástól is széteshet és rázhat is. Ilyen engem is rázott már meg nemegyszer.  Nincs benne elektronika, csak egy vezérizzó, méghozzá a fehér színű izzó a vezérlő, mert van benne egy bimetál amit ha felmelegít az izzó akkor bontja az áramkört. De amint bontotta akkor rögtön már le is hűl, zárja az áramkört és visszakapcsol. Így villogtatja az adott szakaszt. A fehér színű izzó a lelke. De a vezérlődobozos, elektronikás következő változatú rizsszem izzós kínai fényfüzérek sem különbek. Azok is tudnak rázni,  kigyulladni, sőt jó hangosan robbanni is.
De az még semmi hogy ráz, annál rosszabb hogy az izzók túlságosan feltudnak melegedni. Jó a rizsszem izzósnál ezt a hibát már kiküszöbölték jó 10 év kemény kínai fejlesztés után e a régebbi nagyobb mint egy rizsszem izzós változatoknál pusztán maga az izzó tud elég hőt és munkát termelni a tűzoltóknak. A mai füzéreket úgy gyártják hogy semmiképpen se melegedhessen túl az izzó olyan szintre hogy kigyújtson valamit. A mai izzók olyan kis teljesítményűek hogy egymaguk semmiképp sem tudnak egy tűzhöz elég gyulladási hőmérsékletet biztosítani.
De ez a kínai elektromos karácsonyfafüzér már a vékony vezetékével, kötések instabilitásával illetve az izzók magas hőmérsékletével tehát bármely ponton képesek lakástüzet okozni. Ugye ezek a körülmények pont optimálisak egy gyantától tocsogó fenyőfa lángba borításához. :-)
Bemutatok lentebb egy példát ami ha nem műfenyőn hanem gyantától tocsogó jó száraz lucfenyőn történik akkor valószínűleg a tulajdonos nyerte volna a szezon díszkivilágítási versenyét a szomszédok között.

Mert egy száraz fenyőfa, sok sok gyanta, egy csomó hőre lágyuló alacsony gyulladási hőmérsékletű műanyag dísz és szalag, aztán ha az egészet persze jó gyúlékony műhóval is lefújják... aztán magára hagyják a sok kínai fényfüzérrel akkor az tuti tűz lesz a vége.

Hogyan is gyulladhat ki magától egy fényfüzér. Mondok egy példát. Ugye a mai füzérek illetve a régebbi kínaiak is olyanok hogyha kiég egy izzó akkor a többi világít tovább. De a többi sokkal több áramot kap így. Aztán ha kiég mégegy a többi mégtöbb áramot kap. És így tovább. Ha a felhasználó nem cseréli, márpedig nem fogja pótolni a kiégett izzókat mondván minek, jó az még akkor szépen lassan aztán egyre gyorsabban elkezdenek elhalálozni a többi izzók is az egyre nagyobb áram miatt.
Normál, jól legyártott füzérnél ilyenkor egyszercsak hirtelen kiég az összes izzó a túláramtól és dobhatod ki az egész füzért.
De egy kínainál kiégés előtt túlmelegszenek az izzók a túláram miatt és lehet előbb ég ki a szobád mint az izzó.
Itt láthatod az alábbi képen hogy a bal oldali két izzón még a műanyag burkolat is leégett, a jobb oldali izzón meg láthatod hogy milyen volt eredetileg.

Szó szerint az izzó körüli műanyag dísz (ami túl szúrós és már amiatt megbukik a biztonsági vizsgálaton)  leolvadt, sőt még a műfenyő egy levele is beleégett:

A dugvillája már a 2.0-ás verzió, de még ez is veszélyes mert megtörik a szigetelés aztán kilátszik a réz ahol ottfigyel a halálos fázis:

Aztán ha nagyon mozgatod (mered használni) még le is törik a vezeték:
Ez  vezérizzó ami a villogtatásért felelős:


Az izzók betápvezetékei is olyan trehányul vannak bekötve hogy érinthetővé válhat a fázis. Sőt ha a gyerekek fém szaloncukros akasztóval rá is akasztanak... hát kész is a tragédia.

Itt egy videó hogy is néz ki ez a karácsonyfán: :-) :-)



Na ezért ne hagyjunk felügyelet nélkül karácsonyfaégőket üzemelni! Illetve kínai fényfüzért csak fokozott óvatossággal, gyerekmentes helyen alkalmazzunk!!! :-) Ja és cseréljük a kiégett izzókat.

Tovább kellemes, karácsonyfatűz nélkül ünnepeket!!!