Konvektorokról általánosságban

A gázkonvektor a gázfűtés egyik legtakarékosabb és legbiztonságosabb módja. Sokan mondják hogy a gázkonvektor mennyire pazarló és gazdaságtalan. Pedig ez közel sincs így. A parapetes konvektorokra meg pláne nem igaz ez. A régi, "Sztálin is ezzel fűtött" ezeréves de nagyon megbízható darabokra igaz volt az hogy az utcát is fűtjük vele. De az új, modern konvektorok hatásfokát érdemes megnézni a készülékleírásokban!

Pl az Euro F8.50 típusú konvektor kéményes változata 86%-os hatásfokkal bír ami átlagosnak tekinthető, de viszont a parapetes verzió hatásfoka 94 %. Azért 94%-os hatásfok igencsak jónak mondható!!
A parapetesnek azért sokkal jobb a hatásfoka mint a kéményesnél mert egyrészt nem a szobából eszi meg a levegőt, másrészt a parapet előmelegíti a beszívott levegőt így sokkal jobb hatásfokra képes. Mert a parapet égéstermék elvezetőcsöve a frisslevegő bevezetőcsőben fut így a beáramló friss levegő átvesz egy kis hőenergiát a kiáramló füstgázok által felhevített csőtől. Nézd meg az alábbi ábrát hogyan működik a parapet:
Tehát egy parapetes konvektorral abszolúte megbízható és takarékos módon fűthetünk már. Megbízható mert nem kell a konvektornak áram, áramszünetben is működik a földgázellátás tehát áramszünetben sem fagyunk meg. Aztán konvektoros fűtésnél, minden fűtendő helyiségbe kell egy konvektor, tehát minden helyiség külön-külön, külön szabályozhatóan fűthető. Aztán ha mégis elromlana az egyik konvektor attól még a többi működőképes marad. Nem úgy mintha a központi fűtés radiátora kilyukad, akkor általában az egész rendszert le kell állítani, pláne ha a kazán mondja be az unalmast akkor nincs is fűtés..

Ha már konvektort veszünk akkor ajánlom az öntöttvas konvektorokat. Sokkal jobban megéri mint a lemezkonvektorok. Nemcsak azért mert az öntöttvas konvektor nem pattog meg csattog felmelegedés és lehűlés közben hanem azért is mert sokkal de sokkal hosszabb az élettartama. A lemezkonvektor idővel hajlamos a hasadásra, kilyukadásra, bár ez is ilyen 30 éves kor fölött szokott jelentkezni, de az öntöttvas konvektor még annál is tovább bírhatja.
Ha a konvektor ajtaját kinyitjuk akkor szemmel is könnyedén észrevehetjük hogy mi a különbség a lemezkonvektor és az öntöttvas konvektorok között.
Egy lemezkonvektor így néz ki: (leakasztott burkolattal)
Egy öntöttvaskonvektor pedig így (levett konvektorburkolattal):


A konvektor igen egyszerű szerkezet, szerencsére így ritkán is romlik el. De ha mégis elromlana akkor konvektor termosztát szokott legtöbbször meghibásodni, de attól függetlenül kézi üzemmódban is simán lehet vele fűteni. A konvektornak a termosztát cseréje igen költséges mert csak maga az alkatrész 3 ezer Ft körül megy általában sőt bizonyos típusoknál csak a gázszeleppel együtt cserélhető de én azt mondom hogy aki szinte állandóan otthonvan annak felesleges, tudja ő tekergetni kézzel is. :-) Amúgy a termosztátot pont maguk a felhasználók szokták tönkrevágni, azzal hogy a vékony, hajlékony csövet ami megy az érzékelő rúdhoz azt eltörik. Ha eltöröd azt a vékony csövet akkor onnantól kezdve nem megy tovább a konvektor. Így néz ki az a termosztát érzékelő ami minden konvektorban van:
Na a fenti képen lévővel kell úgy bánni mint a hímestojással, ha eltörik az a "vezeték" ami igazából cső akkor utánna halott a termosztát. Amúgy azért szokták ezt a dolgot cimbálni mert ha a konvektor túl gyorsan kikapcsol, vagy túl soká kapcsol be stb akkor ennek az elhelyezésével is szoktak játszani az emberek. Ha lerángatod a konvektor alá vagy hidegebb helyre teszed az érzékelőt (egy vödör hidegvízbe) akkor a konvektor nem fog kikapcsolni vagy csak később és jobban fel lehet fűteni a szobát. Amúgy a termosztátot finomhangolni is lehet a tekerő burkolata alatt.
Ha a konvektor begyújtása meghiúsul azt is ezer ok okozhatja. A legfontosabb hogy van-e szikra? Mert leggyakrabban ha a konvektor begyújtása nem sikerül akkor a piezzó vagyis a szikráztató vezetéke van leesve vagy letestel valahol. Ha van szikra akkor a második leggyakoribb ok a dugulás. A főfúvóka eldugul a kosztól vagy éppen a beleköltöző póktól. Ehhez már szét kell szedni és ki kell tisztítani a készüléket.
De ha nagyon nem akar begyulladni a konvektor akkor a kis betekintő üveg leszerelésével a konvektort gyufával is meglehet próbálni gyújtani. De mint a blog címe is mutatja, ezeket nem ajánlott otthon szerelő nélkül megcsinálni.
Ha gyufával sem gyullad be a konvektor akkor bizony nagy a baj, pl dugulás van benne. De ha gyufával esetleg begyullad akkor csak a gyújtórendszer, a piezzo körül lehet a gond, esetleg már egy kissé koszos a főégő de gyufával még begyullad.
Én mindenesetre a hiper-szuper kondenzációs kazánok helyett, amelyekbe ha kiég az elektronika akkor bizony az nagyon drága mulatság, konvektort is vehetünk az árán, így én azt javaslom hogy kondenzációs kazán helyett inkább konvektorokkal szerelném fel a házamat. A normál kályha után a második legmegbízhatóbb fűtési mód a konvektor. Ha valaki a megbízhatóságot veszi elsőnek a gáznál akkor konvektor!

257 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyobb házaknál azért nem gazdaságos meg jó konvektorozni, mert 10-15 konvektornál nézve a sok gyújtóláng maga zabálja a gázt nagy kanállal. _Egy átlagos gázmelegítő (gázkazán, vízmelegítő, konvektor stb.) gyújtólángja havi 8-15 m3 gázt megzabál kialakítástól függően, egy nagyobb családi házban meg lehet akár 20 helyiség is, 5-6 szoba vagy félszoba, konyha, fürdőszoba, előtér stb. mindenhol ég a gyújtóláng, központi fűtésnél meg van egy kazán és egy gyújtóláng. Megoldás lehet ha mindig elzárja az ember a gyújtólángot mikor nem fűt, de ez is kellemetlen, nem tudom léteznek-e olyan konvektorok ,ahol automatikusan piezoval is tud gyújtani, hogy ne kelljen gyújtólángot égetni. Gázkazánoknál létezik gyújtóláng nélküli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyobb házaknál tényleg nem gazdaságos, ez kimaradt a postból, mert nemcsak a gyújtóégők fogyasztása adódik össze hanem a hatásfokból eredő veszteségek is.
      Pl egy régi kazán pl dolgozik 60% -os hatásfokkal. Ez azt jelenti hogy 100 köbméter gázból 40 az utcát fűti. :-)
      Egy modern konvektor 90%-os hatásfokkal dolgozik. De sok konvektor van az akkor sokszor 10% veszteség...
      Tehát egy bizonyos lakásméret fölött tényleg nem ajánlott a konvektor, illetve csak akkor ha nem akarjuk az egész lakást fűteni.

      Törlés
    2. Arra is van megoldás ha nem akarod fűteni az egész lakást. Radiátorok előtt vannak elzáró szelepek, ha elzárod akkor nem fűt, a csövektől meg megy annyi meleg a szobába, hogy nem fagy el teljesen

      Törlés
    3. Csuklósbusz a %-os veszteségek nem adódnak össze!
      1 nagy kazán pl 10kw hatásfok 0,6 veszteség 4kw
      10 kicsi kazán pl 1kw hatásfok 0,6 veszteség 10*400w=4kw
      tehát ha ugyanakora teljesítmény esetén mindig a jobb hatásfok éri meg jobban.
      a gyujtólángtól eltekintve.

      Törlés
    4. De a konvektor gyújtólángja is a helyiséget fűti, ugyanúgy mint a főláng. Tehát a konvektor őrlángja nem pazarlás, hiszen amennyivel az fűti folyamatosan a helyiséget, annyival ritkábban kapcsol be a főégő. Ha nem lenne őrláng, hanem mondjuk elektromos gyújtás lenne, akkor a főégőt kellene gyakrabban bekapcsolni.Tehát ugyanott vagyunk.

      Törlés
    5. Azzal nem számolt senki, hogy a parapetnél folyamtosan "szellőzik" a lakás, ami azért nem mindig előnyös, és jelentősen csökkenti a hatásfokot.
      Az összhatásfok, parapettel együtt, azaz az az energia, amit a szobába "átmegy", az KISEBB jóval, mint 90%!

      Törlés
    6. hát ez igen nagy butaság, nem szellőzik,viszont akonvektort valószinűleg hűti

      Törlés
  2. A másik érv lehet még családi házaknál a központi fűtés mellett, hogy lehet mellé vegyes tüzelésű kazánt is rakni, amivel lehet sokat spórolni, én biztosan nem építenék úgy házat ,hogy csak és kizárólag gázfűtésre berendezkedve, max. kiegészítőként és lenne ott vegyes tüzelésű kazán is. Gáz vagy lesz vagy sem, lehet még egy ukrán-orosz gázvita mikor elzárják a gázt, vagy ha lesz is nem biztos ,hogy ki is fogom tudni fizetni. Fa viszont mindig lesz. A vegyes és a gázkazán jól kiegészíti egymást, mikor az ember otthon van és tudja etetni fával a kazánt, akkor arról megy a fűtés, lefekvés előtt átkapcsol gázra, így mikor nincs otthon a temperáló fűtést elvégzi a gázkazán (otthon pl. a szülők letekerik a fűtést 16-17 fokra ha nincsenek otthon, hosszabb időre elutazásnál meg 14-15-re, ha hazaérnek fűt a vegyes kazán fával, néha rá kell dobni egy fát és kész, sokat lehet a gázon spórolni így. Két kazán meg azért ritkán romlik el egyszerre, de még el is romlik a központi fűtés kazánja, pár napig ki lehet bírni, hogy csak egy szobát fűt az ember pl. egy villanymelegítővel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam egy jó vegyestüzelésű kazán rákötése. a kész kéményre, (hőcserélővel szabad), kb 1 millió Ft. SOha nem hozza be az árát. nem lehet sokkal olcsóbban, mert nekem egy jó hatásfokú, kondenzációs kazános, kevés vizet tartalmazó gázfűtéses rendszerem van

      Törlés
  3. A gázkonvektor sztem arra nagyon jó ha pl. egy új helyiséget (épült egy új szoba), vagy egy eddig fűtetlen helyiséget (pl. melléképület, ami át lett alakítva lakáscélra) kell téliesíteni, hogy fűthető legyen. A legegyszerűbb berakni oda egy gázkonvenktort, és akkor nem kell megpiszkálni a meglévő központi fűtéses rendszert.

    Esetleg backup célra tudom elképzelni egy szobába mondván ha csőtörés van, vagy a kazán kinyiffan, akkor is legalább egy helyen legyen fűtés ill. valami apokalipszisre készülve mikor mondjuk több napig nincs áram. De arra jobb sztem egy szilárd tüzelésű valami vagy pl. egy olajkályha, mert igaz ugyan ,hogy a konvektor a cirkóval meg a sima gázkazánnal ellentétben elmegy áram nélkül is, de ha tényleg globális áramszünet van akkor gáz sem lesz sokáig, hiszen ha gázfogadó telepen nincs áram akkor, a vezetékből se jön gáz. Az olajkályha meg a vegyes tüzelésű kályha viszont erre is jó, hiszen szenet, fát, olajat stb. lehet tartalékolni pár zsákkal ilyen esetre.

    VálaszTörlés
  4. Az igaz ,hogy akár 94% is lehet maga az égés hatásfoka, de a hőenergia majdnem fele közben az utcát fűti megy szépen ki a fali szellőzőn át a meleg. Egy kondenzációs kazánnál meg ilyen veszteség nincs. Ráadásul ki se lehet kapcsolni ha nem vagy otthon, mert ha kikapcsolod nagyon hamar bejön a parapetet keresztül a kinti hideg levegő és lehűti az égőterét és rajta keresztül a szobát is. Muszáj min. őrlángon hagyni, hogy melegen tartsa az égőteret, de sokszor még ez sem elég ekkor kapcsol be N fokozaton is nagylángra.

    VálaszTörlés
  5. Engem az érdekelne hogy a konvektoroknál kis üveget ki lehet-e szedni,és úgy fűteni vele?Mennyire veszélyes ez ? Ugye azért akarom kiszedni mert maga az őrláng nagyon sokat fogyaszt.Vagy nincs-e rá valamilyen házilag barkácsolt megoldás?

    VálaszTörlés
  6. Sztem nem ajánlott dolog, mert ha nincs rajta az az üveg akkor a szén monoxid kiszökhet ott, be a szobába és okozhat mérgezést. Mert ugye konvektornál, erre az esély szinte nulla, hiszen zárt égésterű, kintről jön a levegő az égéshez és kifelé megy a CO is. Csak akkor lehet baj ha kireped a konvektor ház (lemezkonvektornál esélyesebb, az öntöttvas ritkán lyukad ki), vagy a nyitott ablakon át fújja vissza a szél. A leszerelt üveg meg olyan mintha lyukas lenne a konvektor.

    VálaszTörlés
  7. okés,köszi az infot

    VálaszTörlés
  8. Van egy Lampart Gála parapetes nem a látvány, hanem zárt, konvektorom. Teljesen újszerű állapotban használtan vettem. Most lett beüzemelve ősszel. Valami nem tökéletes vele. Őrláng van, könnyű is begyújtani. Viszont 20-21 fokos szobában csak 7-es fokozaton kapcsol be a fűtőláng, nagyon lassan kezd melegíteni és néhány perc múlva ki is kapcsol. És a másik érdekesség, hogy az utca zaja hangosan bejön a konvektoron keresztül. Merre keressem a hibát? Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az hogy csak a 7-esen kapcsol be 20 fokban szerintem az lehet az oka hogy a termosztát érzékelője rossz helyen van, nagyon éri meleg. A termosztát érzékelőről találsz fentebb képet, próbáld meg áthelyezni, lehetőleg minnél messzebb a konvektortól de óvatosan nehogy eltörjön a vékony csöve. De ha nem mered elmozdítani akkor teszteld hogy vizes ronggyal letakarod vagy jégakkut teszel mellé hogy úgy is kikapcsol-e pár perc után?

      Az hogy az utca zaja hangosan bejön arra nem tudom mit mondani. Ha régen is ilyen volt akkor az nem baj. Ha csak mostanság jön be rajta az utca zaja akkor az is előfordulhat hogy kilazultak a tartócsavarok vagy a rögzítés, tömítés és a résen a hangok is bejönnek. De ahol a hang bejön ott a mérgesgáz is, tehát ha csak mostanság kezdte ezt csinálni akkor érdemes szakemberrel is megnézetni

      Törlés
    2. Köszönöm a termosztát gond megoldódott, nagyon közel volt a dobhoz, kihajlítottam messzebb, most 4-esen kapcsol be. Ennek a konvektornak ez lesz az első fűtési szezonja nálam. Előtte egy fég volt, de használaton kívül ugyanitt. Az csendben volt. A parapet kompatibilis volt, szerelők tették fel, ez zajos.

      Törlés
    3. Még a 4.--es fokozat is túl magas, akkor takard el, tekerd körbe vagy csinálj valamit azzal az érzékelővel. :-) D

      Törlés
  9. A Lampart konvektorokat sokan szidják, ismeretségi körben is csak rossz tapasztalatok vannak. Nagyinál az egyik konvektor Lampart, az előszobában nem szereti, alig kapcsolja be, mert borzalmasan hangos, pattog/kattog úgy fél óráig mikor beindítod, aludni sem lehetne tőle ha a szobában lenne. Több ismerős is mondta, akiket ezzel vert meg a sors, hogy ég és föld a különbség a FÉG és a Lampart között. Kb. a FÉG a 7-es BMW a Lampart a lerobbant 50 éves Trabant, szerencsére az árkülönbségben ez nem látszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Lampart nemcsak hogy hangosabb de magasabb a meghibásodási rátája is. Legalábbis a régi lampartok biztosan szarok voltak. Az újabbak már szerintem ugyanolyan jók mint a fégek.

      Törlés
    2. Tudod, az egyik 19, a másik egy hiján 20! A Lampart gázkonvektorok még a nyomukba sem érnek a FÉG-eknek! Kb. a legeslegrégibb, és egyben legeslegolcsóbb FÉG gázkonvektor olyan mint a legeslegújabb Ferrari, a legújabb, legdrágább Lampart pedig olyan mint egy ősöreg lovas szekér!

      Törlés
  10. http://takarekos-konvektor.webnode.hu/
    Erről valaki hallott-e bármit? Tudom, hogy nem feltétlenül hivatalos, ugyanakkor határozottan jó ötletnek tűnik.

    VálaszTörlés
  11. Erről nem, de itt egy biztosan működő és jó megoldás:
    http://www.konvekpro.hu/

    Egyszerűen vezérelhetővé válik szobatermosztáttal a konvektor működése és úgy lehet spórolni vele, hogy nem kapcsol be akkor mikor nem muszáj. Be lehet állítani a központi fűtéshez hasonló egyedi programot, az életvitelnek megfelelően, pl. mikor nem vagy otthon (elmész melózni fél 8 körül és nem érsz haza 17-ig pl.) akkor nem fűt csak nem hagyja lehűlni a lakást vagy pl. éjszaka a hálóban kevesebb hőfokot tart stb. Egy konvektornál nehéz beállítani ,hogy optimális hőfokot tartson, túl közel van a termosztátja a hődobhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ismerem, bár tapasztalatom nincs vele. Az átalakítás nekem hasznosabbnak tűnne, még a fizika törvényeit sem írná felül szerintem. Ezért is keresem, hátha találok vállalkozó szellemű lakatos aki átalakítja, vagy pedig bárkit, aki már találkozott vele és tud hasznos információt minderről.
      Mindazonáltal a konvektpro ezzel a megoldással kiegészítve fenomenális megoldás lehet.. :)

      Törlés
  12. Nem teljesen idevágó, de talán mégis .
    Ugyanez a hagyományos konvektorunk van, mint ami a képen látható. No most szeretnék beszereltetni a helyére egy GF 8.50-est, a régit meg átrakatni egy kisebb szobába. Ma felhívtam a gázszerelőt, aki azt mondta nekem, hogy ezt ő így nem szereli át nekem, mert ez a típus ( a régire gondolok) ez folytonégőnek lett anno gyártva ( amikor még olcsón kapta M.o. a gázt) és ez így ahogy sokan használják, szabálytalan. Mivel nem értek hozzá, csak hümmögtem, ámbár nem tudom hogy akkor mi a fenének van rajta az őrláng rész.
    Amúgy a réginek van vmi baja, mert írtó büdös van amikor megy, lehet el van repedve? Ezt tudják valahogy javítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha repedt a konvektor akkor nem lehet javítani, olcsóbb egy új. És igen, szag utalhat erre is.

      Nekem is volt folytonégő konvektor. Tényleg van benne őrláng rész de csak azért hogy a begyújtást segítse, de önmagában az őrláng sose ég. Tehát tényleg megy mindig a nagyláng is.
      Azt nem tudtam hogy szabálytalan, szerintem nem az csak pazarló.
      Tényleg érdemes újjat venni mert kurva bosszantó hogy nem lehet csak őrlángra kapcsolni hanem állandóan megy. Biztos találsz olyan szerelőt aki átrakja, de vagy vegyél egy újjat vagy veszel egy használtat de nem örökégőt..

      Törlés
  13. Hogyan lehet a konvektor termosztátot finomhangolni?

    VálaszTörlés
  14. Lemezes konnvektorunk van.Az orlang túl pici,néha ki is alszik. Illetve amikor fel kapcsol sokáig engedi be a gazt,majd bellobban.van.(de úgy hogy meg remeg az egész készülék , egy ideig pirosas lánggal ég . Mi lehet a gond? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltehető, hogy el van dugulva az őrláng fúvókája.
      Ki kell csavarni a szabályzóból (asszem 8-as vagy 9-es villáskulcs) a gyújtóláng csövét, s akkor kiesik a lyukból egy kis kalapka, közepén pici lyukkal. Felbővíteni nem szabad, de kipucolni talán lehet.
      Nekem volt már olyan esetem, hogy az a vékonyka alumíniumcső dugult el.
      Nem érdemes vele szórakozni, mert elég hamar eltörhet vagy kilyukadhat, olcsóbban lehet venni hozzá újat. És hozzá az egyik végére új roppantógyűrűt, másikra az égéstéri (fúvóka-beszorító) gyűrűt. Mindez megvehető a Sobieski János utcában ( 25/A - a Tűzoltó utca sarkánál), ott van egy ilyen alkatrészbolt - a kilencedik kerületben.
      Az új csövet a működési helyzetének megfelelően kell behajlítgatni a régi helyére. Egyik vége a szabályzóba, másik vége az égéstérbe megy ...

      Törlés
  15. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet az oka annak, hogy begyújtom a konvektort, ég a gyújtóláng, feltekerem megy is kb. 10-15 percig, egy halk pattanás hallatszik és kialszik minden, a gyújtóláng is. Arra gondoltam talán nem tud levegőt beszívni. Eldugulhat ez a része? Ha igen hogy lehet kitisztítani? Ha nem ez a baj, mi lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ilyet nekem is csinált mikor vagy a levegőbeszívó csőbe vagy a füstgáz elvezető csőbe dugulás van, pl madárfészek.
      Ha parapetes a konvektor akkor szereld re kívülről a rácsot és világíts bele elemlámpával. Ha látsz benne valamit akkor kapard ki, porszívózd ki, ha nem látsz benne semmit akkor komolyabb a hiba, szerelő kéne.
      Ha meg nem parapetes hanem kéményes a konvektor akkor akár életveszélyt is jelenthet az ilyen konvektor. Mert pl a füstgázvisszaáramlás érzékelője is letilthatja a működést mert mondjuk áramlik visszafele a CO.
      Tehát ha kéményes konvektor csinálja akkor szerelő mert az veszélyesebb, ha meg a parapetes akkor nézd meg van-e dugulás.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, parapetes, tehát ma átvizsgálom.

      Törlés
  16. Sziasztok! Nem tudja valaki mi a gond akkor,hogyha megy rendesen a konvektor de magasabbra szeretném állítani,és a nagy gázömlest nem bírja és pár másodperc után elalszik...

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok! Nekem is az a problémám mint Gazella felhasználónak annyi különbséggel, hogy kb 4-5 perc után a FÉG lemezes parapetes készülékem kikapcsol előtte a kémlelő nyíláson belesve látható, hogy először az őrláng elalszik de a főláng még ég és így a készülék pár másodperc múlva kikapcsol. Itt mi lehet a gond?

    VálaszTörlés
  18. Bocsánat lemaradt. Az őrláng önmagában tökéletesen ég.

    VálaszTörlés
  19. Helloka mindenkinek :)

    Kèrdèsem lenne :) most veszūnk egy paraszthàzat ami felvan ujìtva ès van bent egy nagy cserèpkàlyha is ès minden helyisègbe egy gàzkonvektor amik règiek.
    Kèrdès: megcsinàljuk központira a hàzat radjàtorokra cserèlni a konvikat vagy csak kicserèlni ujra a konvektorokat? Ès ha csak kicserèlni akkor mijenre kène kicserèlnūnk?
    Köszi a vàlaszokat -Szandra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nagyon sok pénzed van akkor csináld meg központira. De ha olcsóbban, egyszerűbben, illetve üzembiztosan akarod megcsinálni akkor csak simán cseréld ki újra a konvektoraid.
      Pl FÉG látványkonvektorra. :-)

      Törlés
  20. Igen pènz miatt is kèrdem meg azèrt is mert nagyon hūlye vagyok ehhez a tèmàhoz :D igen mi is ezen gondolkodunk hogy csak csere lesz :) ès tudnàl nekem valami linket kūldeni hogy hol lehetne ezt a Pi Fèg konvektort megvenni? Mert nem talàlom sehol köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a pénz a fő szempont akkor tényleg rakassatok konvektort mint régen volt. A központi fűtés kiépítése nagyon nagyon drága...
      FÉG látványkonvektor mehet pl a hálószobába:
      http://www.argep.hu/trend/ZEUS/Zeusz-latvanykonvektor.html

      A többi helységbe meg mehet a normál konvektor jóval olcsóbban:
      http://www.argep.hu/trend/FEGK/Feg-konvektor.html

      De amíg ránézésre mondjuk ugyanolyan addig fűtési teljesítményre különböző kell a különböző méretű szobákba. De ha nem értesz hozzá hívj szakit, ő tudni fogja honnan meg milyet. Konvektorral akármelyiket is választod kicsi az esélye hogy megszívod mert a piacon ha újjat veszel szintre mind fasza.

      Törlés
  21. Oki közbe megtalàltam :) na meglessūk akkor ezt köszi :)

    VálaszTörlés
  22. Ahha oki mindenkèp hìvok szakembert ès kikèrem a tanàcsàt csak igy legalàbb tudom a màrkàt hogy mit kell keresnem :) hàt a szobàk kb egyformàk meg ugye ott a cserèpkàlyha is :) de ha valami kèrdèsūnk mèg lenne azt azèrt megìrom :) köszi

    VálaszTörlés
  23. Központi fűtéssel tuti jobban jársz hosszabb távon, a konvektorok pláne a fali szellőzősek nagyon pazarlóak, a hőveszteségük nagyon nagy, próbáld csak ki ,hogy odarakod a kezed, mikor működik a fali szellőzőhöz. Jó forró fűtöd vele az utcát is. A kéményesnél kisebb a hőveszteség, de ugye nyílt égésterű, így CO mérgezés veszélye nagyobb. A legjobban akkor jársz ha kp fűtést építesz be, kaphatóak olyan kazánok, amit be lehet rakni a konvektor helyére, és a már meglévő fali szellőzőn át tud működni zárt égésterűként. Így megspórolod a kémény bélelést/építést, ami a legnagyobb tétel központi fűtésre átálláskor. Bár azt egy turbós zárt égésterű kazánnal is meg lehet spórolni, annak ugyanis nem kell kémény csak két cső kivezetés a falon, egyiken szívja be az égéshez szükséges zoxigént a másikon meg fújja ki az égésterméket, nem kell huzat sem neki, ventilátorokkal meg tudja oldani még vízszintesen is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ hány szobát akar tartósan fűteni. Ha az egész házat fűteni akarja akkor hosszútávon a központifűtés a gazdaságosabb és komfortosabb ez igaz. De ha nem akar mindig minden szobát fűteni, akkor a konvektorral a bekerülési költség is olcsóbb illetve az üzemeltetés is.
      Mert amíg a központi fűtést horror áron kiépíti, aztán ezernyi hibalehetőség, mert ha alulméretezik a radiátort vagy bedöglik a kazán az szintén sok pénz a javítás. Míg mint írtam konvektornál a laikus sem nyúlhat nagyon mellé. Nomeg a konvektor működik áramszünetben is, a központi fűtés meg nem.
      Olvassátok el ezt a postot is, én a konvektor mellett tenném le a voksom:
      http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/01/konvektor-javitas-hazilag.html

      Törlés
    2. Viszont központihoz lehet kapcsolni vegyes tüzelésű kazánt is, így a háztartási hulladékot meg a kerti gazt/gallyazás maradványait stb. is el lehet égetni. Hosszan tartó áramszünet esetén meg hiába menne a konvektor áram nélkül, ha a gázátadónál sincs áram akkor nem lesz gáz.
      A konvektornál mondjuk valóban olcsóbb lehet, mert pl. a Vaterán is lehet sok használt konvektort venni, akik központira cserélik adják el, 7-10 ezerért a működéképes konvektorokat.
      A központi fűtéssel is lehet már szabályozni a hőfokot szobánként hőmérséklet függvényében zár vagy nyit a szelep, és pontosabb is ez a fajta hőfokszabályozás mint a konvektoré.

      Hoszabb távon mindenképpen megéri inkább a központi, a kisebb hőveszteség miatt, pláne ha fali szellőzős konvektor van, a konvektor hatásfoka 80% körüli ez igaz, de a hője mintegy fele szépen fűti az utcát a szoba helyett, ill. ezlráni sem lehet nagy hidegben, ellentétben a radiátorral, mert bemegy a fali szellőzőn át a hideg levegő (egy kemény télen pl. akár -20 fok is lehet) jól lehűtve az égőteret aztán nemhogy nem fűti, de jól lehűti a szobát egy hatalmas -20 fokra lehűlt vasdarab, többet árt mint használ. Radiátornál meg ha tökre elzárod nem fűt, de nem is hűti a szobát, ill. a csövek pont adnak annyi meleget, hogy ne menjen fagypont alá a hőfok (nem kell aggódni ,hogy elfagynak a vízvezetékek).
      A legjobb sztem kp-i fűtés két kazánnal vegyes és gáz, akár csak alternatív megoldásként beépítve a vegyes, nem függsz egy energiahordozótól, gáz ugye vagy lesz vagy nem, elvégre most is bármikor megeshet, hogy az oroszok elzárják a gázt ha tovább szívózik velük az EU az ukrán helyzet miatt ill. lehet olyan drága, mint volt anno, hogy nem tudod kifizetni. 3-4 éve még otthon is szinte állandóan a vegyes ment, hazaértünk, begyújtottuk égett késő estig, ameddig ébren volt valaki és rakott rá óránként, reggelre kialszik a tűz és reggel kicsit zimankó van a laksában ,de elviselhető, meg hát úgyis húz el mindenki otthonról melózni, gázra visszakapcsol, temperálás üzemmód 15 fokra állított termosztáttal hazaérés után vegyesre kapcsol tűz begyújt. Tavaly télen és idén már gyakrabban ment a gáz, a 20%-os rezsicsökkentésnek ennyi jó oldala volt ,hogy ezt a luxust is megengedhettük, hogy kicsit elkényelmesedtünk és nem gyújtunk be mindig a vegyesbe.

      Törlés
    3. Ez az egész eszmefuttatás érdekes a konvektor meg a központi fűtés hatásfokáról. Csak egy a bökkenő: a gázfogyasztási adatok ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. Az ismeretségi, meg szomszédsági körömben a központi fűtéses háztartások több gázt fogyasztanak mint a konvektorosok. Nem kevéssel. Természetesen hasonló alapterületű házakat összehasonlítva.

      Törlés
    4. A kéményes konvektor is pazarló, hiszen folyamatosan húzza kifelé a szobából a levegőt, ami helyett ugye kívülről folyamatosan HIDEG levegőt kell beengedni, ha akarod, ha nem, ha nem akarsz meghalni. És a kéményes készülék égésterméke ugyan olyan forrón távozik mint a parapetesé. A parapetes viszont úgy van megkonstruálva, hogy az égéstermék előmelegíti a beszívott levegőt. A nem kondenzációs kazánok sem sokkal jobb hatásfokúak, mint a konvektor, csak ott a ventilátoros égéstermék elvezetés légfölöslege miatt nem tűnik fel, hogy mennyi hő távozik, a légfölösleg felhígítja az égésterméket. Számottevően jobb hatásfoka csak a kondenzációs készülékeknek van. Azoknál viszont a visszatérő víznek alacsony hőfokúnak kell lenni, és ez leginkább padlófűtésnél teljesülhet. És a cirkóknál sokkal jelentősebb javítási költségekkel kell számolni, mint a konvektoroknál. Ez tapasztalat. Sokkal gyakrabban és drágábban szorulnak javításra. És 8 év után semmi sem garantálja, hogy lesz hozzá alkatrész. Ugyanis ennyi a törvényi előírás az alkatrész ellátásra.

      Törlés
    5. Kéményesnél kisebb a hőveszteség, hiszen maga a kályhacső, amin megy ki az égéstermék is a szobát melegíti, viszont igen, a szoba levegőjét használja, ezért veszélyes, CO mérgezés esélye nagyobb. Parapetesnél ez nincs, kintről jön a levegő, kifelé megy az égéstermék is, ráadásul mivel így mindig van elég levegő, ideális égésnél CO szinte egyáltalán nem csak CO2 termelődik, igaz az is mérgező, de az nehezebb a levegőnél így az utcán nem okoz mérgezést ha fölé hajolsz a parapetnek akkor sem. Viszont valóban pazarlóbb a hőveszteség nagy, hiszen az utcát fűti az égéstermék és a forró levegő, meg se lehet sokszor fogni a rácsot olyan forró, ill. ha odarakod a kezed akkor érzed is, hogy micsoda forróság dől belőle. Ráadásul ez a veszteség konvektoronként keletkezik. Központi fűtésnél, meg pláne ha zárt égésterű turbó kazán van, az egy helyen termel hőt. A szülői házban központi fűtés van régi FÉG C12-es nyílt égésterű cirkókazánnal, 255 éve megvan már, egyszer nem romlott el, évente átnézi szerelő meg kipucolja, ennyi kell neki. Konvektorokat sem ártana évente legalább egyszer szerelővel átnézetni, sokszor azért fogy sok gáz mint központio mind gázkonvektoros fűtésnél ,mert elkoszolódott a készülék, meg nincs jól beszabályozva. A gázszerelő mondta, hogy volt már olyan ügyfele, aki már azon gondolkodott ,hogy infrafűtést vagy konvektort rakat a központi fűtés mellé, mert nincs jó idő a lakásban hiába megy a fűtés szinte mindig, pedig csak régi cirkót, amit vagy 10 éve nem látott szerelő kellett kipucolni és beszabályozni. Na meg én biztosan központit rakatnék a házamba ha egyszer építek, gázkazán és mellé vegyes tüzelésű is, ez a nagy előnye a központinak, hogy vegyes tüzelésű kazánt mellé rakva két lábon áll a fűtés, ha nincs gáz vagy csak mondjuk megint megdrágul akkor még mindig ott a vegyes. Jön egy újabb orosz ukrán gázvita és elzárják a gázt, akkor konvektorral meg vagy lőve. Fa viszont mindig lesz, sőt egy átlagos kertben is termelődik évente sok eltüzelhető hulladék, na meg vegyesbe mehetnek a háztartási hulladékok egy része is. Ha meg tényleg gáz van és fára se telik akkor bár a szomszédok nem fognak neki örülni, de lehet bedobálni rongyot, PET palackot, gumicsizmát stb. is, faluhelyen már most is sokan tüzelnek hasonlókkal érződik is a levegőn egyes helyeken, jó fekete füstöt okád szinte minden kémény, ahol igazán fekete, ott tuti gumival tüzelnek.

      A modernebb központi fűtésű rendszerke hatásfoka nagyon jó, kis keresztmetszetű rézcsövek, lapradiátorokkal, otthon még a régi van, jó vastag acélcsövekkel és jó nehéz radiátorokkal. Egy havernél meg modern rendszer 3 szobás lakás, újonnan épített központi fűtés, kombi turbó kazánnal, fűtés bekapcsolása után percek alatt 60 fokosra melegíti a kazán a vizet, onnantól meg úgy 10 percenként fűt rá kb. 20 mp-ig hogy szinten tartsa, de azonnal meleget is ad. Ha meg eléri a beállított hőfokot, azt megtartja elég sokáig, és csak néha fűt rá pillanatokra. Kevesebb gázt fogyaszt mint a hasonló lakásban lakó utcaszomszédja 5 gázkonvektorral és a fürdőszobai életveszélyes Calor ii falikonvektorral meg az átfolyós gázbojlerével.

      Törlés
  24. Esetleg azt lehet még javasolni, amit pl. keresztapámék csináltak, hogy átálltak ugyan kp-i fűtésre, de a nappaliban maradt a konvektor, azt alig 2 éve újították fel teljesen és nem akarták ismét szétverni ,de jó lehet az tartalék rendszernek is, ha pl. elromlik a kombi kazán legalább ott lesz fűtés. Én eleve a kombi kazánnal sem lennék kibékülve, pont ezért, ha az elromlik se melegvíz se fűtés. Otthon nálunk a melegvizet villanybojler adja éjszakai áramra kötve a fűtés meg vegyes kazán vagy a fali cirkókazán. Ha elromlik a bojler meleg víz nem ,de fűtés lesz, két kazán egyszerre meg úgyse romlik el, legalábbis az esély rá kb. lottóötös kategória. A villanybojler mellé tervben van egy napkollektor felrakása is, ami előmelegíti a bemenő vizet részben vagy egészben kiváltva a bojlert. Villanybojler helyett persze lehetne hőtárolós gázbojler is, akinek az jobban tetszik van már kémény nélküli is, bár én paráznék tőle a CO mérgezés veszély miatt, hiszen egyrészt nyílt égésterű másrészt az égésterméket sem vezeti el semmi, duplán veszélyes, bár igaz, ami igaz a gáztűzhely is ilyen aztán mégse ölt még ki a lakásból 20-on pár év alatt, de nyilván nem véletlenül van benne a leírásában ,hogy ne használt fűtésre.

    VálaszTörlés
  25. Sztem konvektor kérdésnél kb. úgy működik ,hogy két db-nál még megéri konvektorozni, háromnál már határeset, de ha háromnál több kell, akkor már ne, pláne parapeteset ne, ami a falon át szellőzik, a hőveszteség, ahogy fentebb írták akkor már nagyon nagy ráadásul összeadódik, eleve 80% körüli hatásfok, 0.8*0.8*0.08*0.8=0.4096 ~40%, és ez csak az a veszteség, amivel a géz hőjét hasznosítja, nem számolva azt a hőveszteséget, amivel a parapeten át fűtöd az utcát/udvart. Egy rosszabb gázkazán meg kb. 50-60%-os hatásfokkal megy ez kb. egy több évtizedes nyílt égésterű kéményes fali kazán. Egy modernebb zárt égésterű turbó kazán már 80% körüli hatásfokkal megy, egy kondenzációs kazán meg még ennél is jobb (90% feletti), igaz annak már húzósabb az ára.
    Kéményes konvektornál a hőveszteség kisebb, hiszen maga a kéményhez vezető bádogcső is melegíti a szoba levegőjét, de a konvektor akkor is egy elavult technológia, előbb-utóbb ki fog halni mint anno a villanykályhák meg a fürdőszabi vas fűtőelemes villanymelegítők. Újonnan épült házakba már nem véletlenül nem raknak konvektorokat. Arra viszont jó ha pl. egy szobát kell téliesíteni pl. hozzáépült egy szoba a házhoz utólag és nem akarják megpiszkálni a meglévő fűtési rendszert, vagy pl. téliesíteni kell a melléképületet, arra tökéletes a gázkonvektor.

    VálaszTörlés
  26. Sziasztok!

    Parapet konvektort szeretnék (tudom, hülye vagyok, meg minden, de ezen lépjünk túl). Szerettem volna hivatalosan, de persze az önkormányzat nem ad engedélyt, hiába vagyunk a legfelső szinten, és hiába van az összes többi lakónál.
    Szerintetek mi az esélye, hogy észreveszik, ha nem nyom fel egyik lakó sem?
    És milyen büntire lehet számítani, ha engedély nélkül csinálja meg a gázszerelő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Önkormányzat nem ad engedélyt? Mióta kell az önkormányzattól engedélyt kérni? Meg mire hivatkoznak, miért nem? Tied a lakás? Milyen gázüzemű cuccaid vannak?
      Mert ha tied a lakás akkor szerintem minden további nélkül.
      Parapetes konvektorhoz kapható már újfajta, "fura alakú" parapet is, olyan amiről nem is gondolná az ember hogy konvektor van mögötte. Egész egyszerűen olyan parapetet kell felrakatni ami nem olyan mint a többi a lakáson van hanem másfajta, más alakú. Mert akkor ha bárki rákérdez akkor lehet mondani hogy szellőző, mobil klíma stb stb.
      Tehát a lényeg az hogyha felrakod sem a szomszédok, sem az önkormányzat nem fogja ezt sem észrevenni, felnyomni meg pláne nem fog senki. Feltéve ha tied a lakás és mondjuk eleve van benne már gázos készülék mondjuk bojler.
      A most bevezetett kötelező gázkészülék felülvizsgálaton bukhatsz majd esetleg meg, de ez még új így nem tudom hogy mekkora ennek az esélye.
      Büntetés? Ha amúgy szabályos, tehát nem életveszélyes akkor szerintem max annyi hogy köteleznek arra hogy engedélyeztesd, csináltass gáztervet stb, arra az időre meg elzárnak.
      De amíg a cigók, meg a fóliások slaggal lopják a gázt addig neked szerintem nem kell félned. A lényeg az hogy biztonságosan legyen megcsinálva.

      Törlés
    2. Szigorodtak a szabályok, de teljesen nem tiltották meg, de pl. ablak alá már nem mehet, meg utcafrontra is csak úgy, ha legalább 2 méterrel a járdaszínt felett van. Sőt pl. parapetes gázbojlert is csak a legfelső szinten engedélyeznek manapság, bezzeg régebben kiépült sok panelház úgy, hogy végig minden szinten ott a a kivezetés egymás alatt aztán mégis működik és nem öli ki a lakókat sem. Eleve ugye ez így már zárt égésterű, kintről jön a levegő és kifelé is megy, miért lenne veszélyes? Ablak alatt is csak akkor ha nyitott ablaknál is fűt valami ,ami ugye nem jellemző, ilyenkor a szél visszafújhatja. Viszont saját portára, nyílhat a parapet, persze csak szabadba, erkélyre is, de csak ha nincs beredőnyözve, különben ugye ott fulladnak meg tőle, volt már baleset ilyenből, meg abból is ,hogy fóliasufnit építettek a ház oldalához, és ott volt a konvektor szellőzője is.

      De sztem sima ügy felrakatni ,mert a lakók közül úgyse veszi észre senki, meg hát nem is tudják mi az a lyuk a falon, légkondi kültéri egység ugyanaz elvileg ahhoz is kéne engedély, de se a z önkormányzat se a közös képviselő nem tudta megmondani milyen, de azt mondta, rakjuk fel aztán ha valaki beszól érte mondjuk azt, hogy régóta ott volt egy klíma csak újabbra lett cserélve.Sokan észre se vették egyébként, hogy kinőtt egy kültéri az ablak mellé.

      Törlés
  27. Köszönöm a válaszokat!

    Sajnos ez áll a friss rendeletben:
    "(16) Új parapet konvektor nem létesíthető, meglévő parapet konvektor nem helyezhető át.”

    Igen, enyém, és minden gázzal megy, csak a kémény bélelése nehézkes, mert 100-as, helyenként 80-as az átmérő és még görbület is van benne, ezért inkább parapetesre váltanánk.

    Tudsz esetleg linket küldeni ezekről a "majdnem láthatatlan" parapetekről?

    Gázművektől nem szoktak bejárkálni, hogy egyezik-e a vezetékek iránya a hozzájuk bejelentett tervekkel? (Mondjuk a gázóra kint van) Mert ettől parázok nagyon, hogy télen kikapcsolják emiatt, engedélyt meg úgysem kapok már parapetre, akkor meg megfagyunk addig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hozzánk még sose jöttek emiatt a gázosok. Időnként hívásra jön szerelő, átnézni a gázkészülékeket, ez úgy tudom már kötelező, de saját jól felfogod érdeked is, hogy ha nem is minden évben ,de 2-3 évente legalább nézesd meg a készülékeket, már csak azért is, mert kevesebb gázt eszik a cirkó is ha beszabályozza meg kitisztítja a szerelő.

      Érdekes, amit írsz, mert én eddig úgy tudom sé a szerelő is ezt mondta, hogy utcafrontra már valóban szinte lehetetlen parapetet rakni, de kertbe minden további nélkül, elvégre a saját portádon kit zavar? Ha megoldható szereltesd fel úgy, hogy nézzen befelé a kertbe, persze ha kertes házról van szó, társasháznál ez nehéz.

      Erről pl. nehéz megmondani mire való:
      http://www.futesuzlethaz.hu/shop/5170-10010-large/adarad-gazkonvektor-parapet-tartozek.jpg

      Lehet konvektor pont úgy mint szellőző vagy épp zárt égésterű turbókazán kéménye.
      http://www.futesuzlethaz.hu/shop/5170-10010-large/adarad-gazkonvektor-parapet-tartozek.jpg

      Ez sem árulkodik annyira sztem.

      Törlés
  28. Anyukamek azt mondjak,semmikepp ne vegyek ontottvas konvektort,mert ok jol megjartak,amig ki nem hul az ontottvas addig nem fut ujra a keszulek es hideg van,Igaz ez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ekkora ökörséget is rég hallottam már!!!
      Ilyet csak rosszul beállított vagy rossz helyre szerelt termosztát okoz.
      Az öntöttvas konvektor a konvektorok legtartósabb, leghalkabb verziója, egyedüli a hátránya a magas ára...

      Törlés
    2. anyukamek nem tul nagy muszaki zsenik!
      es a kis falujukban nincs is sok szerelo. az az egy meg biztos nem ertett hozza.

      Törlés
    3. ok is at tudjak helyezni a termosztat erzekelot? vagy ahhhoz szerelo kell? hogyan kell?
      egyebkent feg ontottvas konvektorok,amiket 30 eve vettek,de csak ot eve szereltek be.

      Törlés
  29. Szerintem csak rossz helyen van a termosztát érzékelő, át lehet helyezni, vagy pl. KonvekPRO-t felszerelni.

    VálaszTörlés
  30. Na,akkor ezt megmondom nekik...

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok!

    Milyen új kéményes konvektort érdemes venni?

    Sok mindent terjesztenek az eladók, hogy a FÉG az új tulajdonosa óta haldoklik, de csak ők gyártanak öntöttvasat. Még sosem volt lemezes konvektorom. Nagyon hangosan kattog?

    Lampart tapasztalatom nincs, de furcsán hangzik, hogy román... Van valakinek ilyen márkájú?

    Nagyon köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a lemezes konvektor nagyon hangosan is szokott kattogni, van aki aludni sem tud tőle. De sokan félnek a hangtól mondván kattanás=bármely pillanatbeli robbanás.
      Tehát ha kényes vagy az éjszakai zajokra akkor öntöttvasat vegyél.
      A mostani lampartok sem vészesek már, legalábbis ismerősöm olyan rakatott fel és 5 éve semmi gondjuk nincs. :-(

      Törlés
    2. ok is at tudjak helyezni a termosztat erzekelot? vagy ahhhoz szerelo kell? hogyan kell?
      egyebkent feg ontottvas konvektorok,amiket 30 eve vettek,de csak ot eve szereltek be.

      Törlés
    3. feg f812-esem kattogasat szeretem. amikor kezd melegedni.
      30-40 eves konvektor lehet.de most sajnos kilyukadt.
      sose jutott meg eszmbe,hogy hangos lenne.

      Törlés
  32. Sziasztok!
    Nekem van egy régi FÉG típusú felül nyomkodós parapetes 3 tagos konvektorom. A probléma tavasszal a fűtés szezon végefele kezdődöt, mikor már csak néha kellett begyújtani, egyre nehezebben gyulladt be majd végkép nem lehetett (még most sem lehet) begyújtani szikráztatással. A kis ablakon be lehet gyújtani az őrlángot, szikra is van, de nem gyullad be.Amiket cseréltem:
    1. Elektróda 2 félét is.
    2. Őrláng fúvóka
    3. Piezo gyújtó
    Teljesen tanácstalan lettem már miért nem gyullad be a szikráztatástól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elektródát próbáltad forgatni hogy jó irányba megy-e a szikra? Mert én jártam már úgy hogy szikra is volt de nem ott ahol kellene..

      Vagy még az is lehet hogy kezd eldugulni a fúvókád vagy a szelep és ha lassan jön már a gáz az őrlánghoz akkor gyufával begyullad de szikrával már nehezen.

      De ha jön a gáz és megfelelő méretű az őrláng akkor szikrára is meg kellene hogy gyulladjon. Feltéve ha az ívkisülés jó helyen jön létre. Mert lehet nem pont a fúvóka előtt hanem máshelyre húz át a szikra és nem keresztezi a gáz útját.

      Törlés
  33. A gáz jön rendesen, lehet is hallani.
    Az még lehet, hogy rossz irányban áll az elektróda. Hétvégén majd kísérletezek még vele. Jó lenne látni egy jól működő beállítást.
    Köszi a tippet.

    VálaszTörlés
  34. Sikerült!
    Csak nem hagyott nyugodni a dolog ezért neki estem.
    A hiba ott kezdődött, hogy az őrláng érzékelőjét teljesen benyomtam, ez miatt nem is tudott szikrát húzni ahol kellett volna. Kicsit hátrébb húztam , majd újra pozicionáltam az elektróda végét, és voilá siker.
    Köszi a helpet még egyszer.

    VálaszTörlés
  35. Az egyik konvektoron nullán sem teljesen teljesen leállítani a lángot, rögtön elkezd takarékon égni, gyakorlatilag nem tudom őrlángon hagyni, mindig el kell zárjam teljesen. Próbáltam a szabályzó alatti fogaskerekes tengelyt elforgatni, de nem jártam sikerrel. Hogyan lehet ezt beállítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van olyan konvektorfajta aminél nincs őrláng hanem a legkisebb álláson is égeti a főégőt is de kislángon.
      Lehet neked is ilyen konvektorod van ami már nagyon régi.
      Ha régen nem csinálta akkor lehet a termosztáttal van a gond. Amúgy 15, 12 fok hőmérsékletek körül a mai modern konvektorok sem kapcsolnak őrlángra mindaddig amíg melegebb nem lesz a lakásban.

      Törlés
  36. Üdv. Két régi kis 4 KW-os öntöttvas konvektorral rendelkezem. Mindkettővel azonos a problémám: az égéstér két oldalán, az oldalfalak és a középső rész összetételénél az azbeszt szigetelés gondolom elért, és kipotyogott. Kérdésem: kuka, vagy esetleg valamilyen hőálló szigetelő pasztával pótolható?

    VálaszTörlés
  37. Hello. Van egy régi 3 tagú öntöttvas konvektorom (mint fentebb a képen). A baj az, hogy amikor begyújt vagy lekapcsol akkor azt lassan teszi és van egy minimális huzat benne, ami elfújja ilyenkor a lángot. Az őrláng persze egyből visszagyújtja, de huzat megint elfújja. És így megy ez addig amíg teljesen le nem kapcsol, vagy be nem gyullad, zavaró hanggal! A kisbabánkat is zavarja alváskor, előfordul hogy fel kell rá.
    A készülékben rossz valami vezérlő, vagy gáz szelep? Azt a minimális huzatot nem sikerült sehogy se megszüntetni, gondolom annyi kell is bele.
    előre is köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      El van koszolódva a főégő vagy elállítódott a szelep. Mindenféleképp szerelő kell hozzá mert ehhez szét kell szedni teljesen.

      Törlés
  38. Sziasztok!

    Nekem egy régi, kattogós, pattogós konvektorom van, amit legalább 6-osra kell állítanom, hogy bekapcsoljon, pedig a lakásban csak 19-20 fok van. Próbáljam meg a termosztátot elmozdítani, ahogy fentebb írtad?
    Gondolkodom a cseréjén, milyet javasolnál beszerezni?
    Köszi.

    VálaszTörlés
  39. Gyorstalpaló SOS!

    Drága Urak!

    Immáron a második kéménybélelő adta fel a harcot a kéményünkkel, így úgy döntöttem, hogy mire szerzek egy harmadik szakit, addig is ideiglenesen bekötném a kéményes konvektort, mert már most is 9 takaróban alszunk, olyan hideg van. Persze gázszerelőt ilyenkor már honnan szerezzek, szóval bennetek bízom! =)

    Eredetileg cserépkályha volt bekötve, tehát amúgy nincs gond a kéménnyel, csak mivel konvektor lesz helyette ki kell bélelni drága kéményseprőink megélhetése miatt... =S

    Szóval vettem flexi gázcsövet, meg van 2 régebbi alu füstcsövem, meg egy nagyobb lyuk a kéménynél, ahová be tudnám kötni. Elég, ha körülötte kinyomom addig purhabbal? Vagy vegyek még bármit? Meg úgy egyáltalán van valami, amire nagyon kell figyelnem? Honeywell CO mérő van, így azzal nem lesz gond, de azért felrobbanni sem szeretnénk éjjel.

    Nagyon hálás lennék, ha bárki tud segíteni pár fontos tippel.
    Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!

      Azt nem írtad hogy a kéménybélelők miért adták fel a harcot!
      Ideiglenesen ne kösd be mert átnedvesíti a kéményt aztán ha kibélelik nem tud kiszáradni.
      A kibélelés nem hülyeség, hosszútávon teljesen tönkreteszi a normál kéményt a gázos üzemmód.
      A gáz égésterméke alacsony hőmérsékletű, már a kéményben megtörténik a kondenzáció. A savas kondenzátum lemarja a belső vakolatot, korrodálja még a téglát is.
      A kéménybélelést ha rosszul csinálod akkor olyan mintha nem is csináltál volna semmit vagy esetleg rosszabb lesz.
      Mert ha rosszul illeszted az alucsöveket vagy lent nincs csepptálca akkor a lecsapódott savas kondenzvíz ugyanúgy kikezdi a kéményt...

      Szóval én a helyedben ha nincs pénz vagy nincs szaki akkor inkább várnék jövő nyárra. Addig meg kösd be simán a normál kéménybe úgy ahogy van, a házilagos béleléssel csak rontanál szerintem a helyzeten.
      Szóval kösd be a konvektort a normál kéménybe, nem megy az olyan gyorsan tönkre majd jövőre meg kibélelteted. De CO mérő működjön! :-)

      Purhabbal meg óvatosan, inkább vakold be.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a gyors választ, valami hasonlóra számítottam... =)

      A sztori annyi volt, hogy bele volt vakolva a kéménybe egy alucső, amit ugye nem visz a fúró, nem lehetett volna kitágítani megfelelő méretűre a kéményt (csak 80(!)-as szegény). Mindkét kéményes mondta, hogy nem-nem, ők nem tudják végigvésni. Na már most mérgünkben felmentünk, elkezdtük vésni és kiderült, hogy csak két helyen van odamalterozva. A szakértők ennyit érnek... Na mindegy, lényeg, hogy szerdára van esély, hogy a második szaki mégis visszajön.

      Amúgy érdekes, amit leírsz, mert a kéményünk mellett megy az alsó szomszéd kéménye. Na most ott ősszel elkezdett foltosodni a fal a plafon mellett. Lehet, hogy azért, mert nála nincs kibélelve? Ez ellen lehet bármit tenni? Nyáron költöztünk be, nem nézne ki jól a friss festésen pár csúnya barna folt.

      Törlés
  40. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SZia!

      Vagy a lemezből készült külső burkolata kattog vagy tényleg a parapet.

      Próbáld meg levenni róla a burkolatot hogy csak az öntöttvas test látszódjon meg a vezérlés.
      Ugye minden konvektorról egyszerűen leemelhető a burkolat. Emeld le, ezzel kizárod annak a pattogását továbbá a parapetről is veszel le terhet ezzel.
      Persze vigyázz, ha gyerek stb van ne menjen a közelébe mert a burkolat nélküli érintése csúnyán megégethet!

      Parapet csere? Esetleg. De fennáll a veszély hogy az új is pattogni fog.
      Szerintem a legjobb és legolcsóbb hogyha megszokod, szerintem még így sem fog annyira kattogni mint a lemezes társai.

      Törlés
    2. A függönyt és az egyéb éghető dolgokat is el kell tüntetni a közelből ha burkolat nélkül üzemel konvektor. Ha csak pár centire odalóg a függöny könnyen meggyulladhat, ugyanúgy az előtte lévő puff, fotel stb. is veszélyes.

      Itt egy elrettentő példa, a home made kályvektor:
      http://www.mgazszerviz.hu/pages/mgazszerviz/contents/gallery/18/4828/41495_pic_600x500.jpg

      Na ilyet nem szabad csinálni, tűz és robbanásveszély garantált, ha nem bírja a téglák súlyát a konvektor és leszakad a rögzítés akkor gézömlés és robbanás, ha csak függöny vagy más gyúlékony hozzáér, akkor meg leég a lakás. Ha kerítenek még pár téglát és legalább alátámasztják akkor csak a tűzveszély marad.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  41. Konvektoros a kérdésem. Van 2 FÉG közepesen régi (nem vészesen) konvektor az új lakásban. Mindkettővel az a gond, hogy 5-ös fokozatig csak az őrláng ég, utána a 6-7-en ezerrel - tehát nem igazán szabályozhatók. Termosztátot nem ismertem föl bennük. Ilyen felül-belül bekapcsolós, szikráztatós, tekerőgombos (vagy az a termosztát???) egyszerűnek tűnő darabok. A megoldás mi lehet, portalanítsuk? Tisztítsunk ki valamit benne? Ezt házilag lehet? Ez idén elmaradt a felújítás miatt, most meg épp elég szűk a pénztárca pont amiatt. Nyilván előtte kikapcsol, elzár, hűlni hagy. Ööö, és hát nem vagyok egy műszaki zseni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked a termosztát érzékelőjét kell megkeresned. Nagyon vékony kacskaringós fémcső ami már inkább vezetékre hasonlít az csatlakozik általában majdnem egy túrórudi alakú és méretű fémhez. Van is fentebb róla kép a postban hogy mit kell keresni. Én még nem láttam olyan konvektort amiben ne lett volna egy olyan.
      A konvektor hátlapján szokott lenni gyakran, a konvektor és a mögötte lévő téglafal között keresgéld. :-)

      Ha megvan akkor tekerd lejjebb a konvektort majd kezd el hideg vizes ronggyal vagy jégakkuval kezelésbe venni. Ha kis idő után bekapcsol akkor az a gond. Át kell állítani vagy áthelyezni a termosztát érzékelőt. De el ne törjön mert akkor sosem fog kikapcsolni.

      Törlés
    2. Köszönöm! Igen, tudom, a hímes tojás :) De mit kezelek hideg vízzel??? A termosztátot?

      Törlés
    3. A termosztát érzékelőjét.

      Törlés
  42. Feg konvektorom van.
    7 nèl kapcsolt állitottam a tekerőn most 3 ason kapcsol. Termosztát hideg rongyal áttekerve kapcsolta csak be, magában akárhova teszem nem kapcsol. Ötlet?

    VálaszTörlés
  43. Az egyik gázkonvektorom már őrlángon is olyan, mintha kb a 3-as fokozaton lenne. Egy szerelő szerint szelepcsere (kb 35ezer ft). Viszont többektől hallottam, hogy egy csavar átállításával megoldható a helyzet. Van valakinek ötlete, hogy az hol van, mit kell csinálni? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  44. Sziasztok!

    A konvektorban cseréltetek már termosztátot?
    Hogy csináltátok?

    VálaszTörlés
  45. Sziasztok.! A konvektorom kialszik, össze vissza teszi ezt, valamikor 1-2 napig jól működik, aztán naponta többször is újra kell gyújtani.!
    Segítsetek mi lehet a gond.?? / FÉG,parapet./
    Előre is köszönöm.!
    Katalin.

    VálaszTörlés
  46. Sziasztok! Téglaépítésű társasházban lakunk. Az alattunk lévő lakó beépített/teljes gázrendszer átszereléssel/ egy új rendszert. Konvektoros cirkót. Engedély nem volt,konvektor átszerelés történt. 2 darabot szerelt fel.Azóta ömlik a lakásunk ablakaihoz a füstgáz folyamatosan/a lakó azt állítja csak gőz és én buta vagyok/,ablakot nyitni még szellőztetésre sem tudunk nyitni a lakás egyik oldalán sem. A főfal megrepedt/ez a földszinti lakás/ mert az ablak közepéről kitették az ablak szélére a konvektorcirkókat.Szerintem a helyzet:engedély nélküli konvektor átszerelés,gázterv hiánya,statikai engedély,közös képviselő tájékoztatásának hiánya. Szakember véleményét várnám. Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a kedves szomszéd ugyanoda rakta fel a konvektor cirkót mint ahol a konvektora volt akkor tán sem gázterv, sem engedély nem kell hozzá.
      A füstgázban tényleg van vízgőz is, szóval akkorát nem hazudott.
      Amúgy ha ott egy sima konvektor lenne az ugyanúgy az ablakodba pöfékelne. Igaz a cirkó mivelhogy nagyobb teljesítmény nagyobb füst, de hogy van benne venti így messzebbre is fújja a háztól tehát ha az egészségedre gondolsz így jobban jársz ha cirkója van ami ventivel fújja mint ha csak sima konvektor ami közvetlen a fal síkjában eregeti a füstgázokat. A konvektoros cirkó súlya kicsi, lyuk is igen kicsi kell neki, tehát statikus biztos nem kell, meg a közös képviselő tájékoztatása sem, de ha nemugyanott van mint a régi konvektor akkor igen, gázterv az valszeg kellett volna.
      De ha az ablak szélén van akkor hogy megy pont a ti ablakotokhoz a füstgáz?
      Ha a legegyszerűbben és gyorsan akarod megoldani a problémát akkor beszélsz a szomszéddal hogy hosszabbítsa meg a füstcsövet hogy ne az ablakod alá menjen. Bár ez a hosszabbítás nem minden cirkónál szabad és lehetséges, de ha lehetséges sem lesz hozzá olcsó a cső.
      Ha eleve konvektorosok a lakások akkor nem tudsz vele mit csinálni jogilag sem. Olcsóbb és gyorsabb hogyha felajánlod neki hogy fizeted a csőhosszabbítást csak tetesse arrébb.
      Ha meg nincs gázterv úgyis lebukik mikor a kötelező felülvizsgálatot megcsinálja nála a szolgáltató.
      Szóval feljelentgetni stb felesleges és ugyanúgy maradni fog a füst az én meglátásom szerint. Ezt vagy eltudod vele rendezni békésen vagy veszel egy szellőztetni is képes klímát amit a füstmentes helyre szereltetsz fel. :-)

      Törlés
  47. Kedves Csuklósbusz!
    Köszönöm a választ.
    1.a konvektor helyeket áttették az ablak közepéről a szélére.
    2.a homlokzati fal az új konvektor helyen megrepedt 2 emelet hosszan a konvektor széle mentén.
    3.a cirkó konvektor folyamatosan pöfög nagy mennyiségben,viszont annyira nem erős/mint a hagyományos cirkó/hogy elnyomja a faltól.
    Úgyhogy folyamatosan önti a füstgázt a lakás mindkét oldalán az ablakainkba/most még elmegy mert tél van/,de úgy tudom a meleg víz is rá van kötve és ez NYÁRON IS VÁRHATÓ. Nem beszélve a konyhai szellőinkről,ahol szintén bejön.
    Érdekes és kényes helyzet. Feljelenteni nem szeretném mert az egész házban elzárják a gázt,gázterv nélküli szerelés miatt.
    Ötletet szerettem volna/pl.egy lemez a radiátoruk tetejére,hátha attól kisebb mennyiség áramlik fel mert széttereli/kérni.A családom élethelyzete a legfontosabb számomra/szerintem mindenki számára/.
    Egyébként albérlőről van szó akivel beszéltem,a tulajdonossal is,azt mondták engedély nem volt/szerintük nem is kell/,csináljak amit akarok.

    Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő!
      Az alábbi cikket olvassa el, minden kérdésére választ kap:
      http://www.hazforum.hu/elavult-gazkonvektorokat-megeri-minikazanra-cserelni/

      Idézem belőle ezt a részletet:
      "Amennyiben a minikazánt azonos teljesítményű konvektor helyére szerelik fel, és a régi gázcsöveket nem kell levágni, úgy elég egy készülékcseréről szóló bejelentés a gázszolgáltató felé. Egyéb esetben a készülékhez kapcsolódó rendszerről műszaki tervet kell készíttetni, és a kivitelezést követően a műszaki átadásra (MEO) is sort kell keríteni.

      Ha a régi konvektor helyére kerül a kazán, még a társasházi lakótársak hozzájárulása sem szükséges az átalakításhoz. Amennyiben viszont új kivezető nyílást kell vágni a parapeten, úgy kérni kell a lakók belegyezését. Az átalakítás azonban ekkor is minimális: csak egy 65 milliméteres furatot kell készíteni a falon, de maga a bekötés még a teherhordó falaknál sincs építési engedélyhez kötve."


      De megfogni így sem fogod tudni őket, egyetlen egy dologgal tudnád megfogni:
      ha nagyobb 6kWh-nál a cirkó teljesítménye, mert akkor csak kéménybe köthető:
      "A Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat (GMBSZ) és az országos településrendezési és építési követelmények (OTÉK) a 6 kilowattnál nagyobb teljesítményű cirkóberendezéseket csak kéménybe kötve engedélyezik, a füstgáz elvezetését pedig csak komoly korlátozásokkal, vagy egyáltalán nem teszik lehetővé a homlokzati falakon keresztül – tette még hozzá Kerekes István."
      Amúgy még a jogifórumon sem tudnak a kéményekre okosságot mondani:
      http://www.jogiforum.hu/forum/32/24209

      Szerintem akárkihez fogsz fordulni, nem fognak vele törődni.
      A lemezt fölé meg hasonló cuccok miatt meg téged büntetnek meg, hiába raksz fölé vagy hozzá stb akármit, ha így is odamegy az ablakodhoz akkor úgyis odafog menni, egy kis lemez nem oszt szoroz. Sőt rosszabblesz mert ha nem kap elég levegőt akkor több szénmonoxidot fog eregetni.
      Szóval szokd meg, nyáron meg nagyon ritkán fog menni a melegvíz miatt.
      Ha külön mérőórája van, márpedig a téglás konvektoros lakásoknál külön van akkor csak őt zárják el ha lebukik. Szóval "feljelentheted" a gázosoknál, kéményseprőknél nyugodtan, de ha azt jelented be hogy lopják a gázt akkor sem fogják kidugni az orrukat.
      Szóval ha a szomszéd nem együttműködő nem tudsz mit tenni. De amúgy egy kép az odafüstölésről?
      Mert lehet csak most a hidegben látszik az brutálisnak, amúgy lehet hogy semmi gondod, károd nem keletkezik belőle.

      Törlés
  48. Sziasztok! Szerintetek mi lehet a régi parapetes konvektorom baja? Őrláng tökéletes, felkapcsoláskor reagál ill. begyújt, aztán csak hangosan dübörög és alig melegít. Bekémlelve az égéstérbe azt látni, hogy az égőfej begyullad majd kialszik, a gyújtóláng ismét begyújtja, majd megint kialszik stb. Pár beavatkozáson már túl vagyok, úgy mint a komplett szabályozó cseréje a termosztáttal együtt (szerencsére volt egy) égőfej tisztítása, tömítések cseréje, elvezető és bevezető cső átnézése. Változás semmi, pont azt csinálja most is mint előtte! Esetleg van valakinek ötlete? Vagy keressek egy szerelőt? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Gáznyomás rendbenvan a lakásban? Mert ilyet akkor szokott csinálni mikor nincs elég gáz vagy kicsi a nyomás, legalábbis PB palackos konvektor akkor dübörög.

      A parapet nincs eldugulva, nincs benne madárfészek stb?

      De amúgy igen, ajánlatos szerelőt keresni. :-)

      Törlés
    2. Madárfészek meg darázsfészek okozhat kellemetlenségeket, volt már részem benne ismerősnél, azóta tudjuk ,hogy az a rács a cső előtt nem esztétikai célokat szolgál :) Működik anélkül is csak épp bele tud fészkelni a madár meg a darázs meg még ki tudja mi és eldugítja.

      Törlés
    3. Kedves Csuklósbusz!
      A végén kezdve, a szerelőkkel felénk az a baj, hogy kevés van belőlük, és ezzel ők is tisztában vannak! HHmm! A gáznyomás rendben, még kettő konvektort használok, ott nincs gond. A parapet átnézésekor számottevő szennyeződést nem láttam. Egy ismerősöm ma este mondta, hogy hasonló problémája volt, és neki a huzattal volt gondja. Magyarázta hogy a befelé és kifelé vezető csőnek hogyan kell egymáshoz viszonyítva állniuk stb. Ecsetelte továbbá, hogy van egy huzat szabályozó valahol az égőfej közelében a készüléken, ami állítható. A kérdésem az lenne: Lehet ennek a huzat dolognak valami alapja? Ha igen, akkor hogyan lehet beállítani, és mitől jöhetett elő a hiba? Tudomásom szerint, én nem tekergettem el semmit. Köszönöm!

      Törlés
  49. Segítséget szeretnék kérni! Lampart konvektorom van. A probléma, hogy a konvektor 3 vagy 4 es fokozatba kapcsolom akkor felfűti a szobát szépen lassan és enyhén pattogó hangot ad és amikor elérte azt a bizonyos hőfokot akkor hallani lehet amikor kikapcsol valami és csak minimális lánggal ég, ekkor lassan kb. 1 óra alatt annyira lehűl a konvektor, hogy épphogy langyos és a szoba hideg, de nem kapcsol vissza a konvektor csak akkor ha kicsit mozdítok a hőszabályzón. Ha 5-ös vagy 6-osra állítom a konvektort, akkor pedig gyorsan (15 perc) felfűti a szobát, nagyon hangos pattogás mellett és amikor elérte a megfelelő hőfokot (hallani mikor kikapcsol, de kis lángon ég) akkor pedig szinte egyből ismételten erősen pattogni kezd és 5-10 perc eltelte után folyamatosan enyhül a pattogás (gondolom ahogy hűl) de mielőtt abbahagyná a konvektor megint bekapcsol és ismételten hangosan pattog, és ez megy végig. Ez normális a konvektoroknál, vagy rossz a konvektorom, ha nem akkor ezen lehet állítani valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez konvektoroknál általában normális. A termosztát "érzékelője" ottvan közvetlen mögötte tehát nem tudja pontosan lekövetni a szoba hőmérsékletét, illetve a lemezkonvektorok néha igen brutálisan hangosan is kattognak mind bekapcsoláskor és kikapcsoláskor is.
      De ha félsz tőle, nem bízol benne hívj ki egy szerelőt rutinellenőrzésre és akkor biztosan nyugodtan alszol. Meg ha állítani kell rajta esetleg megtérül a fogyasztásban.

      Törlés
  50. Sziasztok ! Kérdezném , hogy szerintetek az normális működés , hogy FÉG parapetes gázkonvektor esetében , a szikráztató elektróda vége belelóg az őrlángba , és vörösen izzik ? Kicsit tisztogattam , lett szép nagy őrláng , rögtön kettő is , az egyik előre fúj , a másik felfelé , és a kettő közé ér be pont a gyújtó vége , és fűtés közben izzik . Eddig ezt nem tapasztaltam .... Jó ez így szerintetek ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy az a szikráztató? Nem a bimetál fém? Gázkazánoknál, bojlereknél is látszik a vörösen izzó fém a gyújtólángnál, úgy oldják meg ezeknél a biztonsági kapcsolást, hogy a gyújtóláng melegít egy bimetál fémrudat, ami úgy hajlik ha forró, hogy engedi a gázt, ha elalszik a gyújtóláng akkor lehűl ez a fémrúd és megváltozik az alakja, úgy hajlik ,hogy valahogy mechanikusan elreteszeli a gázcsapot, az égésbiztosításhoz tartozik. Ezért is van az ,hogy begyújtás után még nyomni kell a gombot egy kis ideig, ameddig átmelegszik ez a fémrúd (gáztűzhelynél is így működik).

      Konvektoroknál is biztos van égésbiztosító. Begyújtásnál is ajánlott levenni N-re a hőfokszabályzót, különben megeshet, hogy begyújtásnál is rákapcsolja főégőre a gázt, egyes Lampart típusok biztos ilyenek, egyik haverom már járt így, hatalmas durranás, de akkora, hogy a társasház 3. emeletéről is rohantak lefelé, hogy mi szólt ekkorát. Szerencséje volt ,hogy nem repedt ki a lemez, a hangot is valszeg csak a parapet kivezetés erősítette fel.

      Törlés
    2. Szervusz ! Nem , ez nem bimetál , erre van rákötve a piezó gyújtó vezetéke , ez adja a szikrát , ha elég közel van a többi fém alkatrészhez . Ha elforgatom , akkor nincsen szikra . Bimetál ezen a részen szerintem nincsen , egy hőérzékelő szonda van , ami vékony csővel kapcsolódik a vezérlő egységhez , gondolom abban lehet valami bimetálos dolog . Ez , ami izzik , erre csak elektromos drót van kötve . A többi ugyanilyen kályhánál nem láttam még hasonló izzás dolgot , azért kérdezem , persze lehet , hogy azoknál is van , csak nem látom .

      Törlés
    3. Elméletileg az alkatrész kettős funkciót lát el.

      Egyrészt erről jön a gyújtószikra, másrészt ez felelős az őrláng hője által annak szelepét nyitvatartani (mint a gáztűzhelynél: melegszik pár másodpercig, utána elengedheted a gombot), valamint ugyanez aktiválja a főégősort is (tehát ha az őrlángod nem marad égve, a főégősor sem fog begyulladni).

      Ha elkoszolódik, akkor nem lesz szikrád, és baromi nehezen marad égve a gyújtóláng.

      Vigyázat! Nem vagyok szakember, így csak azokból az információkból tudtam a választ felépíteni, amelyeket magam is összeszedtem. A kérdéses ismeretanyag elsődlegesen egy átfolyós vízmelegítők házilagos hibalehárítására vonatkozó útmutatóból származik, ám mivel ezek működése szoros rokonságot mutat a konvektorokéval, bátorkodtam feltételezni, hogy ugyanazon (funkciójú) alkatrészről van szó.

      Törlés
  51. Fég konvektor begyullad , nagy az őrláng,de ha sokáig tartom sem marad meg, hanem kialszik. Mi lehet a gond? Segítsetek! Köszi előre is! Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát , így teljesen amatőrként azt mondanám , hogy három hibát tudok feltételezni . Az őrláng mellett van egy hőérzékelő szonda , ha az elromlik , leállíthatja a teljes gáz beáramlást , biztonsági okokból . Vagy pedig , van felül a szabályzónál is egy kapcsoló , amit te állítasz kézzel , az is elromolhat , illetve ott is van hőérzékelő. Szerintem itt fent valahol lehet a hiba , ha az őrláng kap gázt , de ha elengeded kialszik . Ez már komolyabb probléma , szerintem hívjál szerelőt . Én eddig minden itthoni konvektor hibáját tudtam orvosolni azzal , hogy kivettem alul a gyújtó egységet , kitisztítottam a fúvókának a tűhegynyi pici nyílását , lett szép nagy őrláng , megtisztítottam és beállítottam a szikráztató csúcsát , hogy legyen rendes szikra , és azóta mindegyik működik , de kapcsolót vagy hőérzékelőt még soha nem cseréltem . Nem is nyúlnék hozzá , állítólag vannak olyan pontok is szerkezetben , ahol például gáznyomást tudnak mérni műszerrel a szakemberek , ilyenhez már nem nyúlnék .

      Törlés
  52. Sziasztok.! Elképzelhető hogy ha kinyitom az átfolyós bojlert akkor kicsi lesz a nyomás a lakásban és elalszik a konvektor.?? Ezt vettem észre az utóbbi időben, ha a bojlert használjuk elalszik a lakásban lévő legtávolabbi konvektor.! Lehet ez nyomás gond?? Mi a 4.-en lakunk és ez a konvektor a legtávolabbi részén van a lakásnak.! A többivel nincs gond.! Nyomás probléma miatt szerelőt kell hívnom ,vagy a szolgáltatót.??Segítsen aki tud.! Köszi.!

    VálaszTörlés
  53. Sziasztok. Egy kéményes konvektort át lehet-e helyezni úgy 1,2 méterrel távolabb a mostani helyétől? A füstcső hosszabb lenne, és nem háttal lenne a konvektor a falnak, hanem arra merőlegesen. Befolyásolja ez a biztosnágos működését?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem, bár még nem láttam olyat, hogy ne a fal mellett legyen háttal neki, de elvileg a kéményesnek mindegy, hiszen a szoba levegőjét használja, azt meg mindegy honnan kapja meg, az égéstermék meg úgyis a kályhacsövön át megy ki.

      Törlés
  54. Sziasztok.nekunk lemezes parapetes konvektorunk van mar eleg regen.Egy ideje eszrevettem hogy ha ejszakara leveszem a szabalyzot 4-5-re egy-ket ora elteltevel mar 6-oson van a szabalyzo magatol.Ez mitol lehet?Meghibasodhat a szabalyzo is? Mi a megoldas?

    VálaszTörlés
  55. Hi! A parapetes és kéményes gázkonvektor mennyiben egyforma, illetve mennyire kompatibilis egymással? A hátlapig egyforma? Szereztem parapetes vadi újakat a régi helyett, de kéményes kellene a kiépítés miatt. Van átjárhatóság?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elviekben megoldható, de vásárolnod kell hozzá a hátlapjához egy kéményeshez való adaptert vagy minek hívjam.
      Ebbe bele van építve a huzatmegszakító meg a visszaáramlás érzékelő is.
      Tehát egy szerelő meg tudja oldani a dolgot de költeni kell rá..

      Törlés
  56. Sziasztok
    ha begyújtom az őrlángot azonnal fűt a konvektor és nem lehet kikapcsolni mit lehet vele csinálni .Ha a termosztát rossz akkor házilag ki lehet-e cserélni,vagy szerelőt kel hívni.Mennyibe kerülhet a javítás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivelhogy tömítések, beszabályozás is kell, szerelő kellene hozzá... de előtte jó volt csak most ég állandóan?

      Törlés
    2. Legelőször ellenőrizd az állítógomb állását !
      Forgasd lassan az "N" (órairányú) végállásba, ahol - elvileg - 16 C foknál magasabb környezeti hőmérséklet esetén a nagy égő kikapcsolva kell maradjon. Az állítógomb elforgatása közben kell egy kattanást halljál, mikor a zárószelep elzáródik. E kattanás - és az "N" végállásban ki-nem-kapcsolás esetén valószínűleg szerelőre, állítóblokk cserére lesz szükség ("házilag" nem ajánlott a "javítása" ! )

      Törlés
  57. Sziasztok.Kerlek segitsetek,no letemre nem ertek ehhez :) Elso kerdesem hogy a szobaba a regi gazkonvektor orlangja mindig eg.Most is majusba mert kisbaba van.ez baj?kikapcsoljam neha? Masodik hogy a konyhaba a vizet egy kis regi gazkonvektor memelegiti.ott is eg a orlang mindig.viszont az orlang teteje sargan eeg.az alja meg kek.ez normalis?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Semmi baja nem lesz ha éjjel-nappal égeted.
      Igaz a termoelem egy kicsit előbb elhasználódik, de mondjuk akkor nem 20 hanem csak 19 évet fog működni. Nem nagy cucc, szóval nyugodtan égesd az őrlángot, néha az őrláng is sokat temperál a szobán.

      Törlés
  58. Szép napot!
    Tegnap járt nálam egy szerelő és megállapította, hogy a lemezkonvektorom függőlegesen majdnem minden bordánál meg van repedve. Szerinte a túl magas hőfokon üzemeltetés miatt. Ami furcsa volt nekem, hogy rögtön ajánlott használtan 60-ért másikat. Szerintetek érdemes mással is megnézetnem? A lakást most vettem és nem tudom, hogy az előző tulaj hogy használta a konvektorokat.
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha repedt akkor mindenféleképp csere, felesleges mással megnézetned.
      Egy idő után minden lemezkonvektor hajlamos megrepedni.

      Törlés
    2. És ezt meg lehet állapítani azzal, hogy megvilágítja elemlámpával? Szivárgást sem mért.

      Törlés
    3. Simán szemrevételezéssel is meglehet látni a repedést. Sőt ha bekapcsolod lehet a lángokat is látni fogod...
      Én a "használtan 60-ért" árat sokallom. De ha repedt akkor kell az új és kész.

      Törlés
    4. Kipróbálni nem tudom, mert leszerelte a konvektor melletti csapot. A használt konvektorokban lehet bízni?

      Törlés
    5. Ha leszerelte a csapot akkor tuti szar volt a konvektor és nem a levegőbe beszélt.
      Használt konvektorban nyugodtan megbízhatsz, elég sokáig bírják ezek. Csak kérj rá garit, 1 hónap múlva nehogy beszarjon ez is.

      Törlés
    6. Köszönöm a segítséget!

      Törlés
  59. Sziasztok!

    Egy régi öntöttvas konvektorról van szó. Ha felfűt rendesen, akkor nem kapcsol ki szépen egyből, hanem 20 percen keresztül dohog-huhog. Hangos és zavaró, főleg éjszaka. Szabályzóval, érzékelővel lehet gond? 2 éve nézte szerelő, azt mondta semmi gond, pedig a problémát akkor is jeleztem.

    Köszi.

    VálaszTörlés
  60. Halihó!

    Egy parapetes fég lemezkonvektorral kapcsolaban kérdeznék!
    Cr-6os szabályozója van neki, és a következő jelenséget produkálja:

    Fűtésszezon elején beindult gond nélkül, majd egy nappal később kialudt mindenestül. Megint begyújtottam, megint elaludt, utána kifigyeltem, hogy mit csinál:
    Amíg csak az őrláng ég nullás fokozaton, addig minden ok, korlátlan ideig van őrláng, szép, egészséges, erős lánggal ég.
    Amint magasabb fokozatra tekerem és beindul a főégő, kb 5és fél perc múlva az őrláng előbb elkezd sárgás lánggal égni, majd egyszercsak kialszik az egész kóceráj. Ha előtte visszaveszem akkor ég tovább az őrláng gond nélkül.

    Belenéztem elől hátul, nincs benne madárfészek, semmi dzsuva, meg cseréltem benne termoelemet egy gázszerelő javaslatára, de a probléma továbbra is fennáll.

    Van valami ötletetek?

    Nagyon megköszönném!

    Üdv,
    D

    VálaszTörlés
  61. Üdv Mindenkinek!
    van egy kb. 10-15 éves fég parapet konvektorom(lemez). egy pár éve fel lett újítva, tökéletes is(volt?) tegnapelőtt kb. fél év után bekapcsoltam. kb. 2 perc szórakozás után begyulladt az őrláng majd tette a dolgát ahogy kell, egészen csütörtök reggelig. pénteken beakartam kapcsolni, de nem kapcsol be. szikra van, gáz is megy..hallható.. de nem gyullad be. ma ismét megpróbáltam, de szintén kakukk. megpucoltam az érintkezőt a piezó műxik. igaz, h csak minden másodikra ad szikrát, de szikrázik. szóval mi lehet? egy nap állás után miért nem gyullad be?
    Balázs

    VálaszTörlés
  62. Üdv ismét!
    a másik posztban ( Konvektor begyújtás ) olvastam a gyufás begyújtást. érdekes, h leszedtem a piezó vezetékét, kipróbáltam 'üresjáratban' és nem szikrázott. pedig tegnap még igen. no mindegy begyújtottam gyufával. szuper műxik! viszont a piezo kapcsolót nem tom kiszedni. nagyon rajta van a burkolat, feszegetni meg nem igazén akarnám. lehet a gyújtó kapcsolót külön cserélni?
    köszi az ötletet!
    -Balázs-

    VálaszTörlés
  63. Sziasztok.! A konvektorom kialszik, össze vissza teszi ezt, valamikor 1-2 napig jól működik, aztán naponta többször is újra kell gyújtani.! Már 2 szerelőt is hívtam hozzá mindegyik elvitt egy csomó pénzt az egyik kipucolta,a másik igazított a csöveken és még mindig ezt csinálja. Tegnap hívtam egy harmadik szerelőt aki valamit nyomkodott és egy nagyot szólt és a végén egy nagy villanás volt látható.Egyből elzárta a gázt és azt mondta,hogy kuka és tett egy 110.000Ft-os ajánlatot kedvezménnyel.
    Segítsetek mi lehet a gond.?? / FÉG,850-es parapet./
    Előre is köszönöm.!
    Linda

    VálaszTörlés
  64. Sziasztok!
    A legutóbbi vizsgálatnál megállapitották,hogy keményt kell béleltetnem. Van felettünk még egy emelet, önálló kémény,fogalmam sincs,mennyi pénzbe kerülne. A bontastól is félek , főleg mivel valószínűleg nem csak az én lakásomban kellene... Igaz,gogy már nem, vagy csak ritkán engedélyezik a kéményesről parapetesre váltást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hívj ki egy gázszerelőt hogy rakjon be egy konvektort parapettel mert a felülvizsgálatnál béleltetni akarnak.
      Majd ő megmondja mit lehet tenni. Lehet simán felrakja neked parapettel és kész...
      De ennek a költsége valszeg vetekszik a béleltetéssel.
      Szóval béleltesd ki, neked is megéri hosszútávon mert tovább bírja a kémény.

      Törlés
  65. Sziasztok!
    Van egy lampart clv 30 látvány parapetes konvektorom.A problémám ott kezdődik vele mikor a főégő begyújt.Az őrlánggal semmi gond ,de a főégő lángja épp csak 0,5cm-es.Szerintetek mi okozza ezt?
    Válaszotokat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem kicsi a gáznyomás. A lakás összes konvektora ezt csinálja? Mert lehet szolgáltatói gond is, nyomáscsökkentő, gázóra stb.
      De ha csak ez az egy konvektor akkor sajna szerelő kell a dologhoz, lehet a szabályozója rossz ami annyira precíz hogy azt házilag nem tudod javítani.

      Törlés
  66. Üdvözlet
    Nekem a kérdésem egy gáztűzhely problémával kapcsolatos.Szóval a probléma a következő mikor eléri a beállított hőfokot (pl 200c)akkor fokozatosan megszűnik a gáznyomás majd végül a láng is kialszik.Kicserélték a termoelemet de a probléma továbbra is fennáll.Valami ötlet.

    VálaszTörlés
  67. Köszi válaszod.Csak ez az egy készülék csinálja.Hívom a gelkát!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bonyolult az a vezérlő szelep benne, azt utánállítani vagy javítani csak szerelő tudja. Nem bánod meg a szerelőt mert ha csak elég a tekergetőkkel utánállítani akkor sem mindegy hogyan állítja. Mert te házilag szemre hiába tekergeted, azt nem látod hogy nem-e így többet fogyaszt, kormol, kiégeti a dobot stb. Szóval ilyen esetben sajnos célszerű szerelőt hívni de ő legalább biztos nem fogja elbaszni a dolgot. Mert ilyen hibával még én sem találkoztam, szóval ha a "nagyláng" is nagyon kicsi akkor majd ő beállítja. Pláne látványkonvektornál..

      Törlés
  68. Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni a FÉG öntöttvas konvektorunk javításához. Időnként 5-ös fokozat fölött nagy durranással és a parapeten kicsapó lángcsóvával gyullad be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főégő el van koszolódva, ki kell takarítani.
      Egy nagytakarítás, szerelő általi beszabályozás ráférne.

      Törlés
    2. Szia!
      Ki kell venni a főégőt a tisztításhoz, vagy kompresszorral megoldható szerelő nyíláson keresztül.

      Törlés
  69. Sziasztok!
    Demrad gázkonvektorunk van, parapetes, Budapesten lakunk. Őrláng ég, a lángsor viszont nem akar begyulladni. Amióta "megszereltük", már a
    kattanást sem lehet hallani a gomb tekerésekor.
    Most már valódi szerelő kellene, de nem találtunk márkaszervízt.
    Sok szerelővel beszéltem, de ebben a márkában mindenki csak cirkót vagy gázkazánt javít.
    Tudtok valakit (szervíz v. szerelő), aki tényleg ért hozzá?

    Köszönöm,
    Tímea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sima gázszerelőt hívj ki, az érteni fog minden konvektorhoz elvileg.
      Mit szereltetek rajta?

      Törlés
    2. Tulajdonképpen darabokra szedtük a vezérlőegységet.
      Hívtunk szerelőt is, a volt Demrad márkaszervizből. Még le sem hajolt, 4 méterről közölte, hogy 40 ezer a gázszelepcsere.
      Megfelelő szerszámai nem voltak, szétszedni nem tudta. Javasolta, hogy dobjuk ki. 3.600.- volt a kiszállás...
      Hívtunk másikat, hétfőn jön.

      Törlés
    3. Jajjaj, azt a vezérlőt nem szabadott volna szétszedni! Azt még a hozzáértők sem szokták javítani, ha bedöglik akkor 25-40 az új szelep. Szóval nem mondott egy elszállt árat a szaki. A másik szerelő is valószínűleg ugyanezt fogja mondani...

      Törlés
    4. Nincs kizárva. Most már nem tehetünk mást, mint hogy remegve várjuk az újabb szerelőt...

      Törlés
    5. Itt voltak, szerintük a gázszelepnek semmi baja, termosztát a hibás. Megpróbálnak keríteni egyet.
      Folyt köv.

      Törlés
    6. Hibás termosztáttal elvileg működik, legalábbis kéne. Feltekerve max-ra sosem kapcsol ki, ha letekered meg kikapcsol, volt pár haver, aki ilyennel volt megverve, csavargatta egy ideig kézzel, aztán megunta és kicseréltette a termosztátot volt vagy 10 rongy.

      Törlés
    7. Ha szerencsétek van akkor igen, javítható a dolog. De a kérdés az az hogy mennyire szedtétek szét, illetve a szerelőnek mennyire van szakképesítése, esze az összerakásra. Sok sikert!

      Törlés
    8. Sziasztok!
      Köszönöm mindenkinek a tippeket, hozzászólásokat.
      Ma itt voltak a legutóbbi szerelők, kicserélték a termosztátot. Telefonban azt mondták, 10 ezer forint lesz.
      Aztán kicserélték állítólag a gázszelepet is. Most szorul a tekerőgomb, de működik a konvektor. 23 ezer forint volt. Számla nélkül. Megállt bennem az ütő. Még szerencse, hogy volt nálam ennyi pénz.
      Remélem, ennyiért újabb 10 évet kibír...

      Törlés
    9. Köszi hogy megírtad mi lett a vége!
      A tekerőgomb azért "szorul" mert a termosztát előfeszíti, meg mondjuk új vagy újabb mint a régi és még nincs kikopva. Az hogy nehezen tekeredik az nem hiba.
      Szóval akkor igaza volt az első szerelőnek is... de ha szelepcsere is volt akkor nagyon olcsón megúsztad!!
      Márpedig mint írtam, ha szétszedted a régit akkor valszeg azt már nem rakja vissza senki.

      Törlés
  70. Sziasztok! Át kell költöznünk egy másik házba,(120 m2) ahol 5 db konvektorok vannak (amiből költözünk,85 m2 az is konvektoros 5 db konvektorral) A kérdésem az lenne, hogy mennyire térülhet meg szerintetek a kondenzációs kazánnal a központi fűtés, ha a költségvetés szerint 1,8-2 millióba kerülne a felújítás? Vegyünk inkább új konvektorokat? Nem szeretnék ennyit költeni, ha nem muszáj. (kellhet orvosra pénz :( Köszönöm a válaszotokat.

    VálaszTörlés
  71. Sziasztok!A következőben kérném a segítségeteket :parapettes FÉG konvektor- pont a begyújtás és az őrlángra való visszaállás stádiumában "buggyogó" hangot hallat.Épp egy kicsi hiányzik, hogy begyújtson vagy épp elaludjon.Őrláng szépen van.Mi lehet a hiba?Köszönöm

    VálaszTörlés
  72. Sziasztok FÉG ZEUSZ látványkonvektorom van,a lángok begyulladásakor,a hőfok emelésekor hangos fütyülő hang hallatszik kb 5-10 másodpercig.A hang magas rezonanciára hasonlít.Mi lehet a hiba? A válaszokat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  73. Sziasztok! Parapetes konvektorunkba beleköltöztek a darazsak. Ha begyújtok az őrláng szépen ég, akár órákig is, de ha feltekerem és begyújt a főégő, akkor kb. 3 perc múlva kialszik minden. Mivel a harmadikon lakunk így macerás kihajolva leszedni a parapetet ezért darázsírtóval próbálkoztam, (gondolván, hogy ők okozhatnak vmi dugulást)de csak félsiker. Hullanak, de el nem fogynak. Ötletek?

    VálaszTörlés
  74. Ha sikerült begyújtani a akkor a CO2 vagy a CO csak kiöli a dögöket onnan. Sztem azért alszik ki, mert eldugult a fészek miatt a levegőt beengedő cső. Próbáld meg leszerelni a betekintő ablakot, ott kap levegőt majd és akkor tovább éghet és a sok 100 fokos füstgáz csak kiöli a darazsakat meg a fészket is. Darázsírtót is lehet fújni a leszerelt betekintő üvegen át de ne spórolj vele inél többet nekik, had hulljon a férgese. Ablakon kihajolva a másik oldalról is meg lehet küldeni Chemotoxxal pl. Igaz a fészket akkor is ki kell szedni valahogy ha kinyíródtak a darazsak. Este próbálkozz akkor mind a fészekben van és le is vannak ilyenkor lassulva, de ameddig a királynő életben van addig nem lehet teljes a siker. Ha a dolgozók fogynak csak akkor lasabban növekszik a fészek, mert kevés lesz az utánpótlás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amíg ki nem szeded a fészket addig nem fog működni a konvektor. Kiégni sem fog belőle, nem tud felmelegedni annyira olyan rövid idő alatt.
      Belülről kell leszedni a konvektort és úgy kitudod takarítani. Nem nagy meló, 3 csavar fogja általában belül, ha a gázcső flexibilis akkor óvatos munkával azt meg sem kell bontanod..
      Szóval sajnos szerelni kell, egyszerűbb ha hívsz egy szerelőt, pikk-pakk megoldja és még át is ellenőrzi.
      Amúgy most hiába szeded ki a fészket, őszig visszaköltöznek ha akár 1 is túléli... szóval fújkáld őket rendszeresen amíg ki nem tudod szedni a fészket.

      Törlés
  75. Köszi a válaszokat! Jövő héten jön egy szaki kitisztítani. Majd leírom milyen volt

    VálaszTörlés
  76. Megtörtént a darázsírtás. Nem egy kívánatos munka. Megjött a szaki ránézett, majd úgy döntött, hogy legegyszerűbb ha leszereli a falról az egészet. (mármint a konvektort) Érkezése előtt is szorgalmasan fújogattam a parapetet darázsírtóval így hál'istennek csak 1-2 darab lézengett szereléskor. De ez után jött a meglepi. Ahol csak volt egy kis rés a konvektor belsejében, azt teljesen beépítették ezek a kis dögök. A szaki lassan 50 éves , de ekkora mennyiséget konvektorban még nem látott. Szóval miután a konvektort leszedte, levittük a garázsba ahol amennyire csak lehetett szétbontotta. Közben persze folyamatos darázsírtás zajlott, mert mindig volt egy két túlélő. Aztán jöhetett a slagos, kefés takarítás. Mire készen lettem, tényleg olyan lett, mint az új. Összerakás, karbantartás, visszaszerelés. A külső parapetre pedig talátam egy kis orkán jellegű anyagot , amit gumis kampók tartanak a helyükön. Tuti hogy nem fér be senki és semmi. Pár napig még megjelentek kószáló darazsak a parapet előtt, de az írtóval lekezelve, gyorsan le is hullottak. Mostanában már sehol senki! Köszönöm a hozzászólásokat, remélem a történet másnak is segíteni fog. Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm hogy megosztottad a végeredményt!
      Mondtam én hogy a spray nem fog hatni, mert a fészkeket úgyse tudod kiszedni csak szereléssel.
      Így legalább egy karbantartással kezdődik a fűtési szezonod!
      De viszont feromonos darázscsapdát azért tegyél ki hogy tuti ne menjenek vissza.

      Törlés
  77. Sziasztok.Parapetes fég öntöttvas konvektorom van ha bekapcsolom elkezd folyamatosan égni a szabályzó gombra nem reagál ha viszont leveszem a helyéről a termosztátot és ráhelyezem a fűtőelemekre a szabályzó gomb is működik és ki be kapcsol a konvektorom.Mi lehet a hiba?
    Válaszokat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon régen volt bekapcsolva a FÉG konvi. Begyulladt, de csak teljes lángon, nem lehetett lejjebb venni. Megfogtam a termosztátot feldobtam a borda tetejére a melegbe, így már lehetett szabályozni. Kb. 2-3 percig volt rajta, levettem visszatettem a helyére és rendesen működött mintha semmi se történt volna.

      Törlés
  78. Sziasztok! Nekem is hasomló gondom van. Az őrláng rendesen ég, és fűt is. Ha N-re veszem a szabályzót, csak egy kicsit csökken a láng nagysága,de nem alszik el. A másik konvektor ilyen esetben kattanást követően kialszik, és csak az őrláng marad. Mivel lehet a probléma? MZ

    VálaszTörlés
  79. Sziasztok!fég zeus 8.50 látványkonvektorom van most szerelték be az a gondom hogy csak akkor látszik az izzó parázs ha legalább ötösön van mert csak akkor elég nagy a láng benne hozzá.Mi a tapasztalat ennek igy kell lenni?

    VálaszTörlés
  80. Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Kb. 40 éves lemezkonvektorom van. Kb. 1 1/2 éve gázszagot érzek a 2 m * 2.20-as szobában. Szerintem azóta, mióta ráálltak redőnyszerelés közben. Nem teljes súllyal, csak egy "kicsit". A gázszerelőm (aki nagyon ügyes és becsületes) nem tud mit kezdeni a problémával. A gázérzékelőm néha piroson is bejelez, a kisszobában savanyú szagot érzek, de leginkább akkor, amikor 1-2 fokozat között van. Nemcsak a szobában érzem a savanyú (gáz?) szagot, hanem a teraszon is a konvektor kivezető részénél. A szerelő azt mondja, nem érez semmit, nem tapasztal semmit. Éppen akkor tényleg nem jelez a gázérzékelő. :) Kérte, hogy legyezzem jól meg az ajtót, így meg tudjuk nézni, hogy huzatra berezzen -e az őrláng, tehát van -e repedés? Meg sem mozdult az őrláng, bár szerintem azért, mert a konvektor előtt kb. 1,5 méterre egy kanapé van, így elállta az ajtóból érkező huzatot. Újra kihívom a gázszerelőt, kérem, hogy szedje szét az őrlángot, tisztítsa meg belülről, nézze át a tömítéseket, repedéseket. Azt mondja, kijöhet, de szerinte úgysem fog semmit találni, mert a múltkor sem talált semmit. Mit tanácsoltok, mit tegyek? Azon kívül, hogy hívjak egy másik szerelőt. :) Az interneten olvasgattam ezzel a hibajelenséggel kapcsolatban, azt látom, hogy a szerelők nagy százalékban nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Válaszotokat köszönöm, Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lehet hogy az ablakon vagy a redőnytoknál kívülről jön vissza a szag?? Mikor jelentkezik főként, mikor fúj a szél?

      Törlés
  81. Kedves Blogolvasók!

    Egy FÉG f8.50-es kazánnal kapcsolatban fordulnék a blog olvasóihoz. Véleményem szerint a masinám jól üzemel földgázról, azaz egy 20 m2-es szobánál 4,5 - 5 állásban 20C fok mostanában (kb 3C nappal és -2C éjjel).
    Viszont olvastam pár megoldásról, ahol a fogyasztást tudták csökkenteni a konvektor átalakításával pl: Sipos József: Hőcsapda. Én nem szeretnék ilyen mély beavatkozást, csak valami egyszerűbb megoldást.
    1.
    Éppen ezért gondolkodtam azon, hogy pár samott-téglát tennék a fűtődob tetejére, ezzel növelve a hőátadás egyenletességét. Persze alá is kell támasztani a konvektort, megelőzve a leszakadást a falról.
    2.
    Másik ötletként elgondolkodtam azon, hogy hűtőbordákat erősítenék a dob felületére.

    Mi a véleményetek és tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

    Köszönöm:Balázs

    VálaszTörlés
  82. Sziasztok
    Van olyan hogy sok levegőt kap a par.konvektor? Be gyullad az őr láng, de mikor fel akarom venni nagyobb lángra mintha elfújná valami. Tud valaki segíteni mi lehet a baj? Köszi

    VálaszTörlés
  83. Nálam az a probléma, hogy mikor az őrlángról kéne neki nagylángra kapcsolni (hogy valóban fűtsön) elkezd igy nyöszörögni, és van hogy több percig nyöszörög és nem kapcsol fűtésre (éjszaka meg erre mindig felébredek). Mi a baja?

    VálaszTörlés
  84. Sziasztok.
    Az elmúlt héten kb. háromszor fordult elő, hogy a konvektorom kikapcsolt. Újra tudtam gyújtani, és égett is szépen a lángja, de egy- másfél nap múlva ismét kikapcsolt (elaludt benne minden láng)
    Sajnos a folyamatát nem tudom, mert mindig arra értem haza a munkából, vagy ébredtem fel reggel, hogy a láng már nem ég.
    Minden tanácsot szívesen meghallgatnék.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  85. Olyan modern konvektorról is olvastam már, amiben nincs állandóan égő őrláng. Hanem mikor kapcsolja a termosztát, akkor gyújtja be automatikusan csak az égést. Ez remek ötlet szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig pont a konvektor és a tartályos gázbojler az a gázkészülék, ahol a gyújtóláng nem pazarló, ugye konvektornál a gyújtóláng hője nem megy veszendőbe, mert az is melegíti az égőteret ezáltal pedig a szobát is, ha nincs gyújtóláng gyakrabban kell bekapcsolnia a főégőnek. Tartályos gázbojlernél meg szintén melegíti a vizet a gyújtóláng is.

      Törlés
  86. sziasztok!mai napon gázóracsere volt nálam,újra kellet indítani a konvektoromat. a kéményes fég 25-ös konvektoromnál ez nem sikerült. szerelőt hívtam cserélt, szerelt, most már ég a konvektor de olyan olyan nagy az őrláng és n állapotban sem kattan a konvektor.eddig sokkal kisebb volt az őrláng és olyan hangot ad mintha mindig fűtene pedig csak az őrláng ég. mi lehet a baj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A régi konvektorod őrláng fúvókája már kezdett eldugulni ezért volt kicsi az őrláng.

      Törlés
  87. Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, h Gf8. 50 parapetes gázkonvektort használnánk PB palack ról (fúvóka alig kapható hozzá). Ha nem cserélünk fúvókát az nagy gond?

    VálaszTörlés
  88. Létezik olyan hogy két gázkonvektor fél óra alatt 360 köbméter pőrgetett az órára

    VálaszTörlés
  89. Üdv! Egy tégla tömbházban mennyit számítana, ha lecserélném konvekciós elven működő falra szerelhető elektromos fűtőtestre??? Mennyivel lenne a számlám nagyobb??? Vagy esetleg ugyanannyi?? Netán még gazdaságosabb is lenne, amiatt, hogy csak a lakást fűti, nem az utcát?? Nálunk a kazán szóba sem jöhet! A fél lakást sem akarjuk szétbontogatni. Lenne értelme anyagilag??? Köszönöm a választ!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A konvektorát ne cserélje le semmilyen elektromos fűtésre. Csak és kizárólag klímával való fűtés esetén lenne olcsóbb a számlája. Minden más elektromos fűtés esetén a többszörösét fizetné a konvektorral ellentétben..
      Szóval maradjanak a konvektorok!

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  90. Üdv!
    És én vajon maradhatok-e a majdnem 40 éves konvektoroknál? Látszólag semmi bajuk. Nem lenne-e mégis célszerű a támogatás kihasználásával lecserélni, a hatalmas hercehurca ellenére?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pályázatról már lecsúsztál, kicserélni amúgy érdemes lenne őket.

      Törlés
  91. Tartok tőle, hogy előbb lesz baj a kéménnyel, kéményekkel, mint konvektorral. Legalább 3 kéményaknába(ha jól mondom) van bekötve 3 fűtő és 1 átfolyós vízmelegítő készülék.

    VálaszTörlés
  92. Az tuti, a kéményes gázkonvektornál kevés rosszabb megoldás van. Pláne ha 40 éves, abban nincsen CO riasztó sem, hogy lekapcsoljon ha visszafelé jön a CO, nem lehet leszigetelni a házat meg modern nyílászárót felrakni, mert kell neki a légutánpótlás, azt hiszik sokan ,a kéményes jobb, mert nincs akkora hőveszteség, mint a parapetesnél ,de ez nem igaz. Igaz, hogy maga a kéményhez vezető cső is még melegít, de mivel a szoba levegőjét eszi meg, kell utánpótlásnak jönni ,ami kintről jövő hideg levegő lesz. Paraptetesnél meg kintről jön a levegő és kintre megy az égéstermék.

    Na meg nem kell hozzá kémény sem és CO mérgezést sem lehet kapni tőle, mert nincs kapcsolat a szoba levegőjével. Be is lettek tiltva mára, hogy a kéményseprőknek jó legyen. Legalábbis újonnan már szinte lehetetlen építeni, pedig az a legbiztonságosabb módszer. Ahogy pl. a kombi cirkónál is.

    VálaszTörlés
  93. Le van szigetelve a ház, modern nyílászárók vannak. Eddig el is zártam éjszakára a konvektort, ahol alszom, tavaly már nem. Ne haragudj, de nem értem, mit tiltottak be. A parapeteset? Csak utcafrontra olvasom.

    VálaszTörlés
  94. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha kéményes akkor jobb elfelejteni őket. Átrakni parapetesre vagy gázkazánosat kiépíteni. De ezek mind milliós tétel. Akkor inkább vegyél klímát amivel lehet fűteni.
      Vagy CO érzékelőt és hagyd úgy őket ahogy vannak. :-)

      Törlés
  95. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha rendesen kivan bélelve a lakás akkor nem rombolja egyáltalán a vízmelegítő. Ha meg nincs kibélelve akkor életveszélyes és úgyis egyszer majd le fogják tiltani.
      Ha a konvektorod meg nem kéményen van hanem parapetes akkor az meg nagyon jó dolog! Veszel egy használt de jó állapotú konvektort és feldobod a régi helyére, ennyi.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  96. Fég 8.50 konvektor piezot szeretném kicserélni, de nem tudom hogyan kell levenni a műanyag burkolatot amibe bele van fogatva a nyomógomb. Feszegettem oldalról, de nem akarom eltörni. Segítsetek. Köszi

    VálaszTörlés
  97. Szeretném a 3. emeleti (legfelső szint) lakásomban az ablak közepén lévő parapetet 1 méterrel balra áthelyezni. Kelle-e hozzá engedély és ha igen, akkor kitől?

    VálaszTörlés
  98. LAMPART KONVEKTOR.. NEM LEHET SZABÁLYOZNI.. EGY NAGYOT LOBBAN HA FEL SZABÁLYZOM MI LEHET VELE KÖSZI ZOLI

    VálaszTörlés
  99. Üdv! A Lampart konvektorom őr láng gyönyörűen ég, de a fűtés nem kapcsol be, hiába tekerem fel. Kattan, de semmi. Levettem a burkolatot, megpróbáltam levenni a gáz csövet (adagoló-égéstér), hogy kitisztítsam, de nem tudtam levenni. Aztán mégis elindult, vissza tettem a burkolatot és most megint nem indul.

    VálaszTörlés
  100. Regi feg konvektorom nem kapcsol le,a maximumon megy. milehet az oka?

    VálaszTörlés
  101. Sziasztok! Fég tipusú konvektorom időközönként olyan hangosan égeti a gázt mintha süvitene.Ilyenkor lentebb veszem a fokozatott majd vissza állìtom hármasra vagy a kellő fokozatra és megy minden tovább szépen. Olyan érzésem van mint ha olyankor ömlene bele a nafta. Minden évben ellenöriztetve van.Köszönöm a válaszokat.

    VálaszTörlés
  102. Sziasztok!Kertészkislány vagyok :)

    Most készülök venni egy használt PB palackról üzemelő FÉG GF40 konvektort.Mire kell figyelnem vásárláskor, mit nézzek meg rajta?
    A másik kérdés: én ezt egy 30 m2 fóliában szeretném használni, aminek igen jó a szellőzése :)
    Kell-e füst kivezető cső? Vagy működhet úgy, mint egy Siesta gázkályha, mert ugye annak is bent marad a helyiségben az égéstermék is, és a helyiség levegőjét használja.
    Van egy Siesta készülékem is, egyáltalán érdemes-e ezt megvennem vagy nagyjából ugyanazt tudja. A konvektor pontosabban szabályozható, így gondolom, ez így igaz?
    A fogyasztásuk nagyjából ugyanannyi?
    Egyedül kell megoldanom, köszönöm, ha segítetek :)
    Boldog új évet!

    VálaszTörlés