Szalajt a bicikli

Hőn szeretett kerékpáromra kb 1 éve költöttem. Új lánc, váltó, első lánckerék. Hátsó fogaskoszorú ( Shimano ) viszont már 14 éve hogy bírja. Kissé kopott, néha kihagy a racsni de sebaj, még viszonylag üzembiztosan megy. :-) D
De most több mint 1 év és 4000 km kerekezés után egyik pillanatról a másikra elkezdett szalajtani de cudarul. A fogaskoszorúra gondoltam, hisz az még eredeti alkatrész a kevés megmaradt közül aztán rájöttem hogy az első lánckeréken ugrik a lánc. Ha átváltok elöl a legkissebb lánckerékre akkor nem szalajt. Ha felváltok akkor meg igen. Jobban szemrevételezve viszont láttam hogy persze hogy szalajt úgy ki van nyúlva a biciklilánc hogy már szinte nem is illeszkedik a lánckerékre.
Igaz a kerékpárt karbantartani sohasem szoktam, mikor már valami végképp használhatatlan akkor kicserélem egy másikra.
Mert ha valaki nem tudná, alapbicikliken amiket a lakosság 90%-a használ, olyan gyenge minőségű alkatrészek vannak, hogy a karbantartás annyit segít csak, mint erdőtűzben a mókuspisi.
Én is vettem a láncot 1200 Ft-ért újonnan, nos biztos nem fogok hozzá venni láncnyúlásmérő célszerszámot 1000 Ft-ért, illetve WD-40-et 900-ért, vagy lánckenő műszerolajat 400 Ft-ért stb. 

A lánccal viszont az a baj hogy nagyon alattomos jószág.
Pl ha kinyúlik a lánc az a váltónak sem tesz jót, a váltóhoz hozzáérő lánc már szinte ledarálja a fémet:
Láncszakadásom még sohasem volt, de viszont szalajtás a lánc hibájából annál inkább. Mert a kinyúlt láncot elsőnek észre sem venni, lassan de biztosan a kinyúlt lánc elkezdi kinyújtani a lánckerekek fogait is, majd mikor már elér egy kritikus szintet a kopás akkor egész egyszerűen a lánc megcsúszik a lánckeréken.  Na ilyenkor van szívás, mert új lánc illetve új fogaskerék is kellene. Ha időben veszek új láncot akkor megmenekül a lánckerék. De ha már szalajt akkor általában nemcsak láncot hanem lánckereket is venni kell hozzá. Még a leggagyibb alkatrész beszerzése sem egyszerű minimálbéres emberkéknek.
Nekem is szalajt, igaz az alsó lánckeréken 1-esbe még nem szalajt, de én gyorsabban akarok menni ráköltés nélkül.
Nos így néz ki az a lánckerék amit már elkoptatott a lánc:
 Amíg a fenti lánckerék 1 éves, addig az alábbi képen lévő shimano fogaskoszorú 14 éve bírja a strapát és épphogy csak "lebeg" egy kicsit rajta a lánc:
 A lánckerék már jobban hasonlít egy körfűrészkorongra:

A kinyúlt lánc nem illeszkedik a fogakra:
Akkor most mitévők legyünk??? Régen az ilyen kinyúlt láncokhoz, meg körfűrészkoronggá kopott lánckerekekhez fúrógépbe fogható csiszolófejet használtam, kiköszörültem vele a lánckereket annyira hogy rámenjen a kinyúlt lánc is.
Nade a fenti képhez hasonló fúrócsiszolóm elkopott és nem volt másik. Akkor meg kell csinálni máshogy.




Van egy überbiztonságos flexem:
A korong is megviselt de még láncprofil alakításhoz biztosan jó lesz.

Sajnos még ez a korong is túl nagynak bizonyult, de megpróbáltam egy kicsit flexelni a lánckeréken hogy jobban illeszkedjen rajta a lánc. Nemigazán fértem hozzá (mert ugye az első négyszögtengelyes lánckerék leszedése fél nap kalapáccsal) meg nemcsak az olcsó (ingyen) hanem a gyors (rögtön azonnal) munkákat engedhetem meg magamnak tehát gyorsan flexeltem rajta és ilyenre sikerült:

A legnagyobb lánckereket sosem használtam mert nem működött a váltó hogy oda is felváltsak, de most felraktam kézzel, a szinte eredeti fogprofilon mintha csak lebegne a lánc olyannyira kinyúlt már:

A két fog közötti teret akartam bővíteni a flexel, mondván ha a lánc is nagyobb lett akkor nagyobb lánckerékkel megoldhatjuk a dolgot. Aztán én is csodálkoztam de megoldotta a gondot, már nem szalajt, nyertem jópár napot, esetleg jópár kilométert amivel elodázhatom az új lánckerék és lánc vásárlását.
Nézzétek meg, sokkal jobban illeszkedik a flexelés után a lánckerékre a lánc, szóval ilyen lett:

Persze tökéletes megoldást a fúrógépes csiszoló hozna de hát csak ha flex van nincs mit tenni. :-)
De mint látjátok van mégegy esély a továbbhaladáshoz, még akkoris ha nincs pénz szaladni a boltba. :-) D
A következő dolog a középcsapágyszerelés lesz:
 

Gázszerelés házilag

Blogunk főtémája a házilagos csodaszerelés (csoda hogy működik, csoda hogy még élünk) ezért nem szoktunk szervizeket reklámozni. Most az egyszer kivételt teszünk. Ha egy szerviz weboldalán tanácsokat, tippeket, elrettentő dolgokat mutogat akkor az már azt jelenti hogy tényleg értenek a munkájukhoz.  Mert vannak bizony olyan "mesteremberek" akiknek semmi sem elrettentő.
Sőt még arra is felhívják a figyelmet amire sok szervíz, szerelő, de még user sem hallott de létező dolog hogy a flexibilis (gumi) gázbekötőcsöveknek bizony van egy szavatossági ideje ami 3 illetve 5 évben ki is merül. Tehát 5 évente cserélgetni kellene a flexibilis gázbekötőcsövet mert az anyagát megeszi a gáz. Ugye volt itt a blogon már locsolóslaggal bekötött gáztűzhely is, na ott is ugyanaz volt a gond, a gumit a gáz gyorsan megeszi. Ezért a gumit lehetőleg mellőzzük gázszereléskor. :-)


 A weboldalukról csentem le még pár fotót  ( http://www.mgazszerviz.hu/   ) az elrettentően jó példákhoz amik csak a reprodukálásra várnak: :-) :-) :-) :-)

"A flexibilis vezeték összes hosszúsága legfeljebb 1,5m lehet."  1,5 méternél hosszabbat nem is lehet kapni az üzletekben, de viszont az 1,5 méteres távolság is csak egyetlen csőből állhat össze.  Mert minnél több cső annál több csatlakozás és így mégtöbb szivárgási lehetőség. Továbbá az ilyen flexibilis csövek ugye sérülékenyek is. Minnél hosszabb annál nagyobb az esélye hogy a kutya, egér kirágja, felbukunk rajta, kiégeti egy lakástűz stb. De hát a szabványokat vérrel írják, az alábbi kivétel meg erősíti a szabályt. :-) D
 
 Sok baleset volt már abból hogy mikor gázkészüléket szerelnek az önjelölt mesterek akkor elfelejtik elzárni a gázcsapot. Lehet még meg is tudták volna szerelni a készüléket ha nem felejtődik nyitva a csap...Továbbá minden fogyasztó elé külön-külön kellene a leágazásnál gázcsap is hogy minnél előbb eltudjuk zárni ha baj van, illetve javításkor ne kelljen az egész házban csak az adott fogyasztónál elzárni a csapot. De az alábbi képeken valószínűleg spóroltak a csapokkal, bár igazat adok neki, sokaknak nem ér annyit az élete mint egy 1500 Ft-os golyóscsap, csak kár hogy a robbanás nem válogat. De ha van csap akkor is elfelejtik elzárni nemmég ha nincs....  :-) D
Amúgy a kiáramló földgáz igencsak szagos és hangos, sőt a nyomáscsökkentő a ház előtt is leszokott tiltani erős gázömléskor, de hát az emberi hülyeség ellen a szigorú szabályok sem védenek meg.
 Itt is nagyon szemelőtt van a gázvezeték. A szabályos 1,5 métert még tán be is tartották, de mégsem az esztétika a legnagyobb baj. Az a vezeték kirívóan hívogatja hintázni a gyerekeket, rágcsálni a kutyákat és kihívja maga ellen a kigáncsolandó félvak nagyikat.  A vége persze az lesz hogy kifingik a cső és teleszisszenti a házat gázzal.

Gyakran maguk a szerelők sincsenek tisztában az éppen aktuális szabványokkal, nemmég egy hétköznapi emberünk aki mindenre fittyet hányva beszereli a készüléket így könnyen benézheti a műveletet.
A félresikerült felszerelés meg vagy működik vagy nem, de ha működik is lehetnek olyan bakik amik később vagy a gázkészülék vagy éppen az azt használó életébe kerülhet.
Ilyen pl ez a konvektor parapet is. Működik az kifogástalanul, le sem esik a falról, semmi nem utal arra hogy gond lenne mindaddig amíg fel nem támad egy olyan szél ami pont visszafújja az égésterméket a hiányzó gipszelés, csemperagasztózás helyén....
 Az ilyen kémények is működnek is... nomeg mondjuk szivárognak is.... ha meg nagyon nagy a szél akkor a lakók hullanak is...





 Nekem ez a külön kedvenc kéményem..... :-) :-) :-) DDDDDDD


De hát még ha tökéletesen jól rakjuk fel azt a készüléket akkor is a karbantartás hiánya és a nemtörődömség is az életünkbe kerülhet. Lehet jó a kéményünk, működhet a készülék de bizony úgy ahogy az autó is nemcsak benzinnel megy hanem gumival, olajjal, fékpofával stb stb a gázkészülékeknél is bizony kell egy kis karbantartás időnként. A kéménybe költözhetnek madarak, méhek, patkányok, belepotyoghatnak a téglák, a hőcserélőbe is összegyűlik a kosz stb ami olyan meghibásodást okozhat amivel a gyártó sem számolt. Persze a gyártók próbálkoznak a lehető legbiztonságosabb hülyebiztos megoldást alkalmazni, az újjabb liftek letiltanak ha nem látta őket szerelő egy bizonyos indítási szám után, az autók computere leállítja a motort ha nem cserélted ki a motorolajat benne, a konvektor meg mondjuk kialszik ha elfáradt a hőelem.De bizony a gyártók, pláne a régebbi készülék konstrukcióknál elintézték annyival hogy beleírták a használati utasításba hogy "kötelező karbantartás évente" aztán ezzel le is passzolták a felelősséget. Persze úgy mint a kínai karácsonyfaégők között is futhatunk bele modern de veszélyes példányokba, a 2013-as modellek is ugyanúgy felgyújtják a lakást mint a 20 évvel ezelőttiek. Ugyanez igaz a gázkészülékekre is. Van amelyik elmegy 30 évig is mindenféle karbantartás nélkül, de előfordul olyan is ami tényleg igényli a karbantartást és 5 év után kiöli a gondatlan házigazdát a mai típusok között is.
De mivelhogy nem vagyunk jövőbelátók ezért kérjük szakember segítségét aki majd pl megmondja hogy az enyhe gázszag a lakásba lépve akkor sem normális jelenség ha 20 éve tapasztaltuk és mégse durrantunk el.




De a magyar ember nagyon leleményes, szeret barkácsolni:

Kültéri PB palackos vízmelegítő, kültéren legalább nincs co mérgezés veszély úgyhogy no-problém:
 De itt már van mérgezésveszély, a konvektor kipufogója megtölti az utólag barkácsolt garázs légterét szén-monoxiddal aztán csak a szerencse kérdése hogy ki és mennyit tartózkodik odabent, utoléri-e a kaszás vagy sem.
 A konvektort nemcsak belül nem szabad letakarni hanem kívül sem. Jóvanna, azt sehol nem írja a kezelési utasítás hogy a parapetet tilos letakarni.... :-) D

Nemcsak letakarni hanem eltakarni is tilos. :-) Ez különösképp igaz a gyúlékony utólagos szigetelésekkel való takarással.  :-) D


A parapeten lévő rács nemcsak szélfogó szerepet hanem madár távoltartó szerepet is betölt. A régi parapeteken nagyméretűek voltak a rácsok, ott betudott bújni és befészkelni akkor is a minden szép és jó meg szabványos volt.


Spórolás ezerrel, de az alábbi csak placebo hatást eredményez, gázszámlacsökkenést nemigen, maximum konvektor leszakadást meg lakástüzet mert konvektort a belső burkolat nélkül tilos lenne használni. Így ha ráesik a függöny ki is gyulladhat...

Aztán jöjjön pár videó szintén a http://www.mgazszerviz.hu/ oldalról:

Vízmelegítő defekt...
A lemezkonvektor egyik átka hogy meglepetésszerűen akár új, de ezeréves konvektoroknál meg majdnem biztosan kilyukad a dob, itt ki is látszik a láng:


Köszönöm az http://www.mgazszerviz.hu/ nak hogy ilyen nagyszerű dolgokat amikkel találkoztak a munkájuk során felrakták a netre.   A képek és a videók az Ő művök, a kommentár meg az enyém és semmi közük hozzá.
Utolsó mondatom pedig:
"Ezeréves a kazán de nagyon megbízható.... "

UFÓ elhárító rendszer

Találós kérdés? Mit kapcsol ez a kapcsoló? Mit állít? :-)
A helyes megfejtők között kisorsolunk egy foschpunepát!

Konvektor felszerelése házilag

Nos akkor nézzük hogyan is lehet felszerelni egy gázkonvektort házilag. :-) A továbbiakban elmondom hogy egy PB palackos konvektort miként szerelhetünk fel házilag.
Elősszőris válasszuk ki a konvektor helyét. Gázpalackos konvektor esetén könnyebb a dolgunk mint a földgázos esetén. Lehetőleg ablak alá tegyük, úgy hogy a fal másik oldala a szabadba nyíljon. Szomszéd portájára lehetőleg ne mert ezmiatt a szomszédok engedélyét is ki kellene kérnünk. Mármint a szomszéd kertjébe nemhogy átlátszó ablak hanem parapet sem eregetheti a füstgázt csak úgy. A hozzájárulása szükséges. De inkább ne is kérjünk engedélyt, sokan azt se tudják mi az a kör az ablak alatt. :-) Ja és ha már itt tartunk nagyon fontos hogy tényleg szabadtérbe nyíljon a parapet. Beredőnyözött viszonylag zárt teraszra már nem mehet parapet, mert akkor a teraszon fulladunk meg tőle. Na ha megvan hogy hova akkor rajzoljuk be a konvektor helyét. Magasságra elhelyezéskor figyeljünk arra hogy a konvektor alatt kilehessen porszívózni és fölötte az ablak is kinyíljon. A vízmérték használata FONTOS mert a ferde konvektor nemcsak csúnya hanem ha ferde a konvektor akkor ferde lesz a láng is, ha meg ferde a láng akkor a hatásfok is elferdül nomeg extrém ferdeség mellett nem is tud működni vagy csak a láng előbb kiégeti a dobot mint kéne. Fejjel lefele meg se próbálkozzunk konvektort felszerelni, úgysem fog működni.
Na ha megvan a helye, be is rajzoltuk, akkor jön a dolog legnehezebb és legkoszosabb, leghosszabban tartó része a faláttörés. Ha nincs hozzá speciális célszerszámunk (gondolok én pl a koronafúró szárra) akkor a faláttörés maga a kínszenvedés. De minimum egy ütvefúró és egy jó hosszú, mondhatni extrém hosszú fúrószár kell ahhoz hogy házilag meg tudjuk oldani. Rajzoljuk be a kört a falitartozéknak (parapet) és lehetőleg ne úgy mint a képen hanem a kör külső oldalán kezdjünk fúrni ugyanis nagyobbnak kell lennie a lyuknak hogy beleférjen a cső. Továbbá nemcsak a cső hanem a majdani tömítést szolgáló anyagnak is belekell hogy férjen a cső mellé.
 A kört minnél sűrűbben körbe kell fúrni, ha a fúrószárunk nem éri át a falat akkor a másik oldalról is meg kell csinálnunk ugyanezt. De akkor is csak akkor leszünk sikeresek ha a másik oldalról fúrva már összeérnek a furatok.
Ha már rendesen körbefúrtuk a kört akkor egy nagykalapáccsal megpróbálkozhatunk kiütni a közepét. Aztán voalá:
Nagyon poros lesz minden, amit csak lehet takarjunk le, a sima falfúrás is óriási koszt eredményez:
A külső lyuk pedig így fog kinézni:
Kívülre kell bedugni a parapet azt a részét amin a "szűrő" vagyis a rács is van. A rács minnél sűrűbb annál jobb mert a madarak nyáron szeretnek beköltözni a konvektorba. A régi parapet rácsok lyukai túl vastagok voltak, különösen emeleti konvektorokat szerettek eldugítani a madarak belefészkeléssel. Ugye ez egy 4. emeleti parapet dugulás esetén igen kellemetlen. Vagy fel kell mászni hozzá, de ilyen magasságban már egyszerűbb a konvektort leszedni és belülről kiszedni a fészket. Ha belefészkeltek vagyis parapet dugulás jellemző tünete az hogy akkor begyullad majd rögtön másodperceken belül ki is alszik a konvektor a szezon első begyújtásakor. Kiégni, kigyulladni a fészek nem fog, és ha ez emeleti konvektor akkor szívás meg létrázás lesz a vége. A parapet külső részét úgy kell berakni hogy a belső kis cső essen felülre:
A külső és belső parapetnek össze kell érnie a falban. A megfelelő falvastagsághoz megfelelő konvektor falitartozékot lehet vásárolni. Asszem 3 félét árul pl a FÉG, mind3 különböző falvastagsági tartományokhoz való. Elsőnek a külsőt majd a belső részt kell bedugni. A csöveknek átfedésben kell lenniük egymással!
Nekem nem voltak átfedésben így a külső fal síkjától egy kicsit beljebbfaragtam. Ezeréves, nagyon vastag vályogfalaknál előfordulhat hogy a legnagyobb parapet sem éri át a falat. Az orrfűrész is nagyon nagy segítség ilyen esetben:

 Inkább a fenti kép, mint az hogy nem érnek össze a csövek.
Ha sikerült összeilleszteni őket akkor húzassuk is őket, fogassuk őket egybe a hozzájuk kapott két menetes karommal:
Ha minden szép és jó meg passzol akkor még jelöljük meg és fúrjuk ki a 3 csavarnak a helyét a belső háromszögnek a falba amely az elfordulás ellen biztosítja a konvektort. Mert az egy dolog hogy kibukni már nem fog, de elcsavarodni még elcsavarodhat, fordulhat, tehát érdemes azt a 3 bónusz rögzítőponton is megfogatni.
Tehát ha passzol így összerakva a konvektor parapet akkor szépen jelöljük meg a 3 csavarnak a helyét, nem azt a 3-at amivel a konvektor testét rakjuk fel, hanem azt a 3-at amivel magát a parapetet rögzítjük a falhoz. Tehát miután beraktuk a falba, passzoltattuk az elemeket akkor nézzük meg vízmértékkel is hogy vízszintesen áll-e.
Ha igen akkor jelöljük be a 3 felfogató helyét a falon, majd szedjük ki a a falból mindenestől a parapetet. Fúrjuk ki a csavarok helyét, rakjuk be a tipliket, majd keverjünk gipszet vagy csemperagasztót egy vödörben. Ugyanis a fém cső és a fal között nagyon fontos hogy ne legyen hézag, ezt pedig csak kitöltőanyaggal tudjuk biztosítani. PUR-habot meg hasonlókkal ne fújjuk ki mert a PUR hab olyan erős hogy összenyomhatja a csövet, továbbá nem eléggé hőálló ahhoz hogy évtizedeken át biztonságosan tömítsen és ne engedje vissza a szén-monoxidot. Tehát pl vályogfalnál is ajánlott hogy előnedvesítsük spricellővel vagy bármilyen fröcskölési módszerrel a lyukat hogy jobban tapadjon a tömítőanyag. Az alábbi képeken jól látszik hogy a vályogfal milyen üreges belül, és nagyon száraz tehát nagyon be kell locsolni hogy biztos jó legyen a tapadás. De ezt a munkát ajánlatos nyáron csinálni, ha télen csinálja az ember akkor állandóan be kell tömködni a lyukat hogy ne jöjjön be a hideg fuvallat.



Ha nagyon belocsoltuk akkor kenjük ki belsejét vastagon a már előre frissen kikevert (esetemben csemperagasztóval) majd toljuk be a csövet (parapetet) úgy hogy a csemperagasztó teljesen kitöltse a cső és a lyuk közötti rést. Ki kell töltenie teljesen mert nemcsak a hideg hanem a szén-monoxid is bejuthat azon keresztül a lakásba.
Ha a parapetet tökéletesen beszereltük a falba akkor már túlvagyunk a nehezén. Már csak bent magát a konvektort kell felcsavarozni a falon lévő falitartóra, köznyelvben parapetnek nevezett háromszögre. :-)
Elősszöris egy kisebb átmérőjű kipufogócsövet illesszük be a konvektor kis csövére, nem fogjuk eltéveszteni mert csak oda megy. Fontos viszont hogy a kis csövön lévő horonyba beletaláljunk a konvektoron lévő csavarszárral, majd húzzuk is rá a csavart hogy a cső biztosan ne tudjon távozni.
Naszóval az alsó képen látható kis lyukra kell ráhúzni....
.... az ezen a képen látható csövet:
Nem mindegy hogy melyik felével tesszük, a hornyos fele essen a konvektor fele.
Ha ezzel megvagyunk akkor helyezzük a tömítést a parapet hornyába, aztán a konvektort így mindenestől felemelve, a konvektorból kiálló csővel bele kell találnunk a parapetben található kis csővel. Itt is fontos az átfedés különben ha a két cső nem ér össze a konvektor saját magát és akár magunkat is megmérgezhet szén-monoxiddal.
A fenti képen látható fehér tömítésen az életed múlhat, ki ne felejtsd!!!

Ha sikerült beletalálnunk a lyukba akkor a konvektort kell már csak rögzíteni a 3 csavarral. Ügyeljünk arra közben hogy a tömítés ne csússzon el és hogy egyenletesen húzzuk meg mindhárom csavart, és ne tépjük meg nagyon.  Ha ezzel megvagyunk akkor már csak kössük rá a palackra vagy a gázhálózatra.
Fontos hogy földgázos konvektor gázpalackra csak átalakítással köthető. Tehát ki kell benne cserélni a fúvókát és át kell állítani a szelepet is. Simán a földgázos konvektorra PB gázt kötni nem lehet mert nem fog működni, ne is próbálkozz. Ez fordítva is igaz. PB gázról földgázra átállítani is csak fúvókacserével lehet. Ez házilag körülményes, meg alkatrész is kell hozzá, tehát a gáztípus beállítást tényleg inkább hagyd szerelőre. A gáztípus átállítás nem csak annyi hogy tekergetek pár csavart, pl a gáz-levegő beállító csavart és kész is. Sajnos nem így működik, alkatrészcsere is szükséges. :-(
 Én ugye eleve PB gázosnak vásárolt gázkonvektort szereltem fel, tehát átállítani nem kellett, csak egy nyomáscsökkentő (30 Mbar) és gáztömlő kellett hozzá. Azokat is felszereltem majd már gyújthattam is befele.Begyújtás előtt persze nyomás alá helyeztem majd a kereskedelemben is kapható 1500 Ft /flakon áron vagy olcsóbban is ( http://www.argep.hu/trend/GAZS/Gazszivargas.html )kapható szivárgás ellenőrző sprayt használtam. Ha ezzel befújom a csatlakozásokat akkor az azonnal bugyborékolással jelzi a legkissebb szivárgást is. Az öngyújtóval, égő gyufával a kis szivárgások nem vehetőek észre, a nagyon nagy szivárgásoknál meg akár fel is robbanhatunk. Tehát aki gázpalackot használ annak ajánlott megvenni egy adag szivárgás ellenőrző sprét, nagyon sokáig elég és jobb mint a mosogatószer, gyufa, szappanosvíz stb stb.


Na ha mindent jól felszereltünk, leellenőriztünk szivárgásra akkor már gyújthatunk is befele. Persze a CO riasztót is ajánlott használni, mert sose lehet tudni hogy nem-e a kályha, esetleg pont a frissen felszerelt konvektor, vagy egy közeli vulkánkitörés akar minket mérgesgázzal elpusztítani.
Na már készen is vagyunk, a gázpalackot soha ne tegyük elé. A gázpalack hő hatására kihasadhat, pláne akkor ha autógázzal van utántöltve. A konvektor oldalra nemigen sugároz, előre annál inkább tehát mellétéve a palackot biztonságban vagyunk.
 CO és gázszivárgás riasztó közvetlenül a konvektor mellett, az ilyen kombinált érzékelők ( a képen látható CO, földgáz és PB gáz érzékelésére alkalmas) elhelyezése igencsak meggondolandó. Mert a szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, csak egy kicsit könnyebb tehát szinte keveredik vele, bárhol előfordulhat ha már beszivárgott a szobába. A szén-monoxid tehát nem sokkal de könnyebb mint a levegő és inkább felfelé száll, a plafon körül gyülemlik, de keveredik is a levegővel tehát mint írtam bárhol előfordulhat. A szén-dioxiddal nem összekeverendő, mert égés és pl pincében erjesztés közben is keletkezik de az nehezebb a levegőnél, lefele száll, a padlószintnél kezd el rétegződni. A propán-bután gáz szintén nehezebb a levegőnél, az is a padlón kezd el gyülekezni, a földgáz meg könnyebb, az a plafon környékén kezd el összegyűlni, rétegződni. Ezért az olyan érzékelők elhelyezése ami sok gázt érzékel egyszerre hát ilyen aranyközépúton érdemes elhelyezni. :-) De érdemes inkább külön-külön érzékelőket venni és mindegyiket a megfelelő helyre felszerelni a legbiztosabb védelem érdekében.
Mert az alsó robbanási koncentráció (tehát amely gázmennyiség esetén robbanásveszély fennáll): földgáz esetén 5%, PB gáz esetén 1,5% vagyis igen kis gázkoncentráció esetén is már robbanhatunk ezért érdemes időben észrevenni a gázszivárgást.
 Csemperagasztóval jól kitömített parapet: