PB gázpalack

Pb gázpalack töltés (palackcsere telire) ára mára már 5 és 6 ezer Ft közé esik (2013.01). A palackos gáz ára hivatalosan a MOL -nál 5920 Ft:
http://www.mol.hu/hu/vallalati_ugyfeleknek/termekek/energetikai_termekek/pb_termekek/palackos_pb_gaz_termekek_fogyasztoi_arai/
De szerencsére 5650 Ft- körül is árulnak, Prímagáz, Totalgaz stb, bárhol veszed, a palack és a töltet mennyisége ugyanaz, csak az ár szór jelentősen, jelen pillanatban 5000 és 6000 Ft között bármilyen áron találkozhatsz vele.
Már autógázzal sem éri meg feltölteni a PB palackokat mert az autógáz adóját is úgy felemelték hogy úgy már ugyanannyiba, hanem többe kerül a töltés mint hivatalos helyen a csere. Régebben direkt azért volt olcsóbb az autógáz hogy a nép ne PB palackból tankolja az autóját sok sok balesetet okozva ezzel. Ehelyett fordítva volt a dolog, a PB gázpalackokat töltötték autógázzal de az még mindig "biztonságosabb" volt mint autót PB gázzal tölteni házilag. De ez mára visszaszorul hogy az autógáz jövedéki adója jelentősen megemelkedik, mostmár megint fordítva lesz, PB gázzal háztartási gázpalackból fogják tankolni az LPG gázos autókat. Illetve mostmár jelentősen vissza fog szorulni az autógázos PB palack töltés mert nem méri meg, mostmár csak azoknak "éri meg" akiknek pl  nincs elég pénzük a teljesen teli palackot megvenni így inkább csak keveset rak bele.. De azt hogy nekem csak félig teli palackra futja azt hivatalos cseretelepen nem tudom megoldani csak autógáz kúton. Így inkább odamegy az üres palackjával az autógáz kútra hogy pl kétezerért tegyenek bele gázt. Nem teli, csak épp annyit amit mondjuk kétezer forintból futja. Aztán utánna otthon egy kicsit mégis csak tud főzni.
Pébégázt több forgalmazó is árul Magyarországon. Az alumínium palackos PB-gáz piac egyik sajátossága, hogy a palack tulajdonosa a fogyasztó. A fogyasztó csere útján juthat új (PB-gázzal töltött) palackhoz. A fogyasztó bárhol becserélheti az üres palackját, még akkor is, ha a palackban eredetileg más szolgáltató által töltött gáz volt, illetve akkor is, ha a palackon más szolgáltató neve és megjelölése szerepel. Vagyis a palackok a szolgáltatók között cirkulálnak. A szolgáltatónak kötelessége akkor is feltölteni, bevizsgálni stb a palackot hogyha az nem az Ő cégéhez tartozna eredetileg. Itt van alább egy jó példa, Toltalgaz szeleppel szerelt Prímagázos gázpalack:
 Egy gázpalack űrtartalma 25,4 liter, ez 11,5 kg-os töltősúlynak felel meg a háztartási gázpalackoknál.
 Lásd képeket:
PB palack űrtartalma 25,4 liter
A 25,4 liter gáz az csak a palackban foglal annyi helyet. Ha kiengeded szabad levegőre akkor ami gáz a palackban 1 liter, az a szabadlevegőn kb 230 szorosára fog tágulni. Ezt csak azért jó tudni mert a propán-bután gáz alsó robbanási határértéke 1,5%.  Tehát 1000 liter levegőhöz már 15 liter gáz is elég a robbanáshoz. Egy ilyen gázpalackba pedig kb 5,5 köbméter gáz van sűrítve tehát igen könnyű a levegőbe repíteni vele a házat mert néhány grammnak megfelelő gáztól robbanhat a lakás.

A gázpalackokat a szolgáltató 10 évenként köteles felülvizsgálni. Időszakos vizsgálat során külső-belső szerkezeti vizsgálatot, szilárdsági nyomáspróbát is végeznek a palackon, illetve szelepcserét is. A feltöltött gázpalackot vízbe is merítik zárt szeleppel, majd feltekert vakanyával nyitott szeleppel is hogy szivárog-e.
Persze köztes állásban nem tesztelnek, pedig olyan esettel már személyesen találkoztam mikor a gázszelep félig nyitott állásában eresztette a gázt, de az egy külön post:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/12/lyukas-pb-gazpalack-vigyazz-ha-defektes.html


De sajnos egyre több a szivárgó gázpalack:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/06/szivarognak-pb-gazpalackok.html

A nyomáspróba 25 bar nyomással történik:
 Egy gázpalackban a nyomás a hőmérséklet függvényében változik. Egy háztartási 11,5 kg-os teli gázpalackban mínusz 15 fokon csak 1,5 bar körüli a nyomás,  40 fokos hőmérsékleten is csak 14,5 bar nyomás jön létre. 70 celsiusfokon viszont 26 bar nyomás jön létre a gázpalackban.
Ezért is kell nyomáscsökkentőt használni a gázpalackhoz. Mert amíg a gáztűzhely fix 30mbar-os (0,30 bar) nyomáson üzemel addig a palackban széles tartományok között változik a nyomás, a nyomáscsökkentő (reduktor) pedig a kimeneti nyomást fix értéken tartja. ( GYIK: Igen, a nyomáscsökkentő fejjel lefelé is működik.)
Nyomáscsökkentő PB palackhoz
 A felülvizsgálati tesztelés során 25 barral tesztelik a palackot, de viszont ez a 25 baros nyomást már 70 fokos hőmérsékletnél is meghaladja a palackban lévő gáz. A próbanyomás 25 bar, de viszont a kihasadási nyomás amit már nem bír ki a palack az ennek általában a kétszerese de ez sokmindentől függ. A PB-gáz térfogata viszont hő hatására hirtelen növekszik meg: 1 Co hőmérséklet-emelkedés 7 bar nyomásemelkedést jelent. Tehát egy lakástűz esetén ahol a hőmérséklet a 800 fokot is elérheti hát gyorsan frissen kihasad a gázpalack majd felrobban a helyiség.
Sőt tűző napon hivatalos cseretelepen nyári kánikulában is történt már palack kihasadás. Azért "hasadást" írok mert ilyenkor ha nincs gyújtóforrás akkor nem is keletkezik tűz. Palack felhasad vagy szanaszét repül de tűz nem keletkezik ha a kiszabaduló gáz nem kap szikrát.  Tehát pl szabadtéren az udvaron ha nincs gyújtóforrás akkor felhasad, gáz elpárolog aztán jóesetben ennyi. De ha pl működő gáztűzhely mellett, vagy zárt térben ahol égő kályha,akármi található akkor begyújtja a kiszabadult gázt és akkor keletkezik a jó nagy robbanás.
Mint láthatjuk a gázpalack halála a magas hőmérséklet, ezért sem szabad a padlástérben tárolni ahol nyári kánikulában könnyedén 50-60 fok fölé is szökhet a hőmérséklet.  Továbbá háztűz esetén a tűzoltók sem a padláson keresgélnek heverésző időzített bombák után, nomeg a padláson a gömbvillámok is gyakrabban járnak mint a földszinten.
Tetőtérben tilos a gázpalack tárolása, használata meg végképp tilos
 Sőt a jogszabály így fogalmaz:
28/2011. (IX.6.) BM rendelet
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
592. §
(5) Propán-bután gázpalack nem alkalmazható, nem tárolható olyan helyiségben vagy - a kétszintes lakásokat tartalmazó egyemeletes lakóépületek kivételével - földszintesnél magasabb építményben, ahol az esetleges gázrobbanás a tartószerkezet összeomlását idézheti elő.



Tehát panelházba még bevinni is tilos a gázpalackot.

Nemcsak magas házakba, hanem a talajszintnél alacsonyabban fekvő helyiségekben PB gázpalackot tárolni és üzemeltetni tilos, és különösen veszélyes mert a PB gáz a levegőnél nehezebb és így a legkisebb szivárgás esetén is felhalmozódhat a gáz robbanásveszélyt okozva ezzel. A mélyedésekben úgy "megülhet" a PB gáz hogy szellőztetéssel is alig távolítható el. A földgáz viszont könnyebb a levegőnél, ezért földgázüzemű kazán lehet a pincében, de PB gázpalackot még csak tárolni is tilos.
Pince, alagsor, hidroforakna, liftakna és bárhol a talajszintnél mélyebben nem tárolhatunk PB palackot

De még nyári kánikula meg padlástér sem kell ahhoz hogy egy gázpalack kihasadjon. Épp elég ha túl van töltve mert akkor az amúgy biztonságos szobahőmérsékleten is felhasadhat.
Nem egy baleset sőt halál volt abból hogy autógázzal túltöltötték a palackot, sőt sok robbanás után már senki nem mondja meg hogy melyik palack miért hasadt ki. Túltöltés, anyagfáradás, sérülés bármi okozhat ugye felhasadást.
2005-ben a kunadacsi fatelepen 3 embert halt meg mert kihasadtak a gázpalackok és belobbant a gáz. A palackokat a telep tulajdonosa autógázkúton illegálisan töltötte fel a téli hidegben. A palackokat túltöltötte hogy ne kelljen olyan gyakran cserélni őket. A hidegben feltöltött palackokat bevitték a meleg műhelybe. A melegtől táguló gáz nyomását nem bírta ki a palack ezért felhasadt majd a kiszökő gázt begyújtotta a fűrészporos kályha amivel fűtöttek a fatelepen. 3 ember meghalt, többen súlyos sérüléseket, maradandó fogyatékosságot szenvedtek.
3-an haltak meg az autógázzal túltöltött PB palackok miatt
A raklapgyár tulajdonosa két felmentés után most három és fél év börtönt, a benzinkút kezelője két év (három évre) felfüggesztett fogházat kapott.
Bővebben itt:

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/eliteltek-a-raklapgyarost-harman-haltak-meg-a-fatelepen-422775
Ezért nem szabad illegálisan palackot tölteni illetve vásárolni. 11,5 kg-nál több gázt nem szabad egy ilyen palackba tölteni. A hivatalos cseretelepeken is fordultak már elő hamisított palackok, még a biztonsági zárófóliát is képesek hamisítani egyesek:
A gázpalackok szelepén lévő sorszámozott fólia is lehet hamisítvány

Minden palackon van egy TARA érték, ez az önsúlya. Ez az életciklus alapján többször is változhat hisz kopik, koszolódik a palack, szelepet cserélnek stb. Egy külön  általában fehér matricán is rá szokták matricázni az értéket. A fehér matrica a legfrissebb érték. Ez a palack önsúlya természetesen üresen.
A gázpalack oldalán lévő címke szerint 6,8 kg a palack önsúlya
A lenti kép viszont többet mond, a beütés szerint a TARA érték eredetileg 6,90 kg volt, de azt áthúzták, majd 6,70, azt is áthúzták végül majd egy fehér címkével jelölték hogy 6,8 kg -ra változott a palack aktuális önsúlya.


A palackokba 11 vagy 11,5 kg gázt töltenek. Többet semmiképpen sem mert könnyen kihasadhat.

Töltet: 11,5kg, önsúly 6,8 tehát összesen 18,3 kg a teli gázpalack súlya optimális esetben
Azt hogy túl van-e töltve a gázpalackunk könnyen ellenőrizhetjük. Mérjük le a palackot egy pontos mérleggel, a kapott eredményből vonjuk ki a palack önsúlyát ( TARA érték) és az eredménynek 11,5 kg vagy alatta kell hogy legyen.
Ha az így kapott eredmény magasabb mint 11,5 kg akkor a palack túl van töltve és veszélyes.
Ha az eredmény kicsivel 11,5kg alatt van akkor az jó, de ha jóval kissebb akkor át vagyunk vágva, kevesebb gáz van benne mint amennyiért fizettünk.

De a gázpalackokon sok egyéb fontos és elhanyagolható adat is fel van tüntetve. Gyári sorozatszám, tulajdonos pl elhanyagolható fontosságú, illetve az utóbbi már lehet rég nem is létezik.
Tulajdonos jelölése: Országos Kőolaj és Gázipari Tröszt által forgalmazott pébégáz (a MOL elődje volt 1991-ig)

Tulajdonos megnevezése: Ásványolaj Forgalmi vállalat
A gázpalackokon fel van tüntetve továbbá a gyártási évszám is, az alábbi képen pl 1966-os !!! a gázpalack:
Ez azért fontos mert 10 évenként kell felülvizsgálni a palackokat. A felülvizsgálat időpontjai a külső körgyűrűbe vannak beütve, az alsó képen is látszik hogy a palackot 1966.11.09.-én gyártották, utánna rá pont tíz évvel 1976.10.22.-én felülvizsgálták majd így tovább 10 éves cikluson belül: 1981.03.19, 1988.07.27, 1993.07.23, 1998.04.20, 2008.12.18


A fenti képen látható PB gázpalack 47 éves. A jelenlegi szabályok alapján 50 évig használható egy alumínium gázpalack, de jelenleg zajlik egy módosítás hogyha megfelel a felülvizsgálaton akkor tovább is használható legyen mint 50 év.

A palackok szelepeit viszont 10 évente cserélni kell, nem mindegyik szelepre de van amelyikre rászokták írni a csere évszámát:
A PB palack jóval idősebb, mint az 1998-as gyártású szelepe
Felülvizsgálati dátum, ilyenkor a szelepet mindenféleképp ki kell cserélni

 A gázpalack ALMg1 SI1 alumínium ötvözetből készül, a szelep viszont rézből. Az alumínium és réz között valóban elektrolitikus korrózió lehetséges, de minden cég használ valamilyen tömítőanyagot (régen kenderkócot, jelenleg tömitőpasztát), ami ezt a folyamatot gátolja. Mert ugye réz és alumínium elektromos vezetéket is tilos összekötni mert a két különböző potenciájú fém kikezdi egymást.
A gázpalack szelepét is a sok vadorzó megtépi, rángatja, ütögeti, nomeg locsolgatja a szappanos víztől kezdve kitudja milyen vegyületekkel így 10 évenként igencsak esedékes a csere. Remélhetőleg meg is teszik.
Ha gázpalackot tárolunk, használunk, a nyakánál  a szelep és a palacktest között is végezzük el a szivárgásvizsgálatot. Nem kizárt hogy ereszt. 
A rézből készült szelep korróziója
Maga a gázpalack alumíniumból van, az "alapesetben" nem korrodálódik ezért olyan sokáig használható. De pl a vörösiszap katasztrófa folyamán a tűzoltók begyűjtötték az összes gázpalackot mely érintkezett a vörösiszappal mert a maró hatású folyadék kikezdte a gázpalackokat is robbanásveszélyt előidézve.
Épp ezért a gondos háziasszonyok se próbálják meg kromofággal vagy sósavval tisztítani koszos gázpalackjaikat. A Totalgaz cég pl külön díszítő "gázpalack szoknyát" is ad akcióban ingyen a palackokhoz, mely műanyag zsákszerűséget csak rá kell húzni a gázpalackra:
Gázpalack szoknya
Fontos tudnunk hogy a gázpalackok csak ránézésre egyformák, de viszont falvastagságukban igencsak szórnak. A falvastagságot szokták jelölni a paláston (s=xx) jelöléssel de nem minden esetben tüntetik fel azt. A gázpalackokon erről még a piros csík is árulkodó. A piros csík alapesetben arra figyelmeztet minket hogy éghető gáz van a palackban. De viszont a háztartási gázpalackokra festett piros csíkokat nemcsak ezért festik rá hanem külön kódrendszere és jelentése van a csíkozásnak. Mert a csíkok száma és vastagsága összefüggésben van a palackok falvastagságával. A pontos kódrendszert nem tudom, de annyi biztosat és hasznosat tudok mondani hogy van egycsíkos, kétcsíkos és háromcsíkos gázpalack is.Lásd alul a képeket.
Gázpalack 3 piros csíkkal

Duplacsíkos gázpalack

Egy piros csíkos gázpalack
Nos mint említettem, a gázpalackokon a csíkok a falvastagságot jelölik. A 3 csíkos gázpalack falvastagsága 2,1mm, ez a legvékonyabb, ezt folyamatosan vonják ki a forgalomból. A kétcsíkos gázpalack falvastagsága 2,5mm. Az 1 csíkos gázpalack a leggyakoribb szerencsére és ez a legvastagabb is. 3mm vagy annál vastagabb a falvastagsága. Ezenbelül is vannak "kódok", mármint hogy vékony a csík vagy vastag de hogy az egy vékony csíkos, vagy egy de vastag csíkos mit jelent azt nem tudom, de a lényeg az hogy az egycsíkosok vastagabbak vagy megegyezőek mint 3mm.
Természetesen minnél vastagabb annál biztonságosabb mert sokkal magasabb a kihasadási nyomása az 1 csíkosnak mint mondjuk a 3 csíkosnak. Lakástűznél lehet értékes perceket nyerhetünk robbanás előtt az egycsíkossal mint mondjuk egy kétcsíkos palackkal.
Lásd a képeket:
Egyetlen piros csík van a palackon, de ennél vastagabbal még nem is találkoztam, 3,3mm a falvastagsága

Ez is egycsíkos palack, a legtöbb ilyen 3 mm-es falvastagsággal rendelkezik, akkor is ha nincs ráírva
De amúgy a gázpalackok biztonságosak, általában csak a tűzben robbannak. :-)Sőt az esetek többségében elősszőr a lakás gyullad ki vagy robban fel és utánna robban csak a palack.A sikeresebb cseretelepeken minden palackhoz adnak egy tömítést is ingyen. A tömítést minden egyes palackcserekor ki kell cserélni. Pentánálló gumi tömítést és tömlőt használhatunk csak, a hidraulikatömlőt, locsolóslagot stb nagyon gyorsan "megeszi" a gáz.
Így néz ki a szabálytalanul többször újrafelhasznált és végképp elhasználódott tömítés

Alul az új, fent a használt tömítés, ezt minden egyes megbontás után cseréljük újra
Tömítéscsere gázpalackcserekor alap dolog, illetve a szivárgásvizsgálat is. Szivárgásellenőrző spray-ket már 1000Ft alatt kapunk, csak be kell fújni és már jelzi is a szivárgás helyét. De a mosogatószeres, szappanos vizes módszer sem utolsó. A gyufával, szülinapi gyertyával illetve bármi más nyílt lánggal való szivárgásellenőrzés nem elég hatékony biztonságunk megőrzésére.

Necsak a tömlőt, nyomáscsökkentőt vizsgáljuk szivárgásra hanem a palack és a szelep becsavarási pontját is! A szelep és a szeleptekerő közötti is vizsgáljuk spray-vel vagy szappanos vízzel, sőt a palackszelepen a kis lyukakat, membránokat is nézzük meg nem-e ereszt.
Hihetetlen de ereszthet, méghozzá olyannyira gyakori lehet ez a jelenség hogy a hivatalos háztartási gázpalack használati útmutatóba bele is vették mi a teendő ha szivárog pl a palack a szelepénél. Hát azt írja hogy vigyük ki az udvarra és szakaszosan engedjük le a gázt.


 Az alábbi videók csak azt mutatják hogy mit hogyan biztosan ne szivárgás-ellenőrzés témában:
Szivárgás ellenőrzése gyufával:


És a palack ellenőrzése szülinapi gyertyával:




A gázpalack biztonságos

Tehát ha PB gázpalackot használunk akkor:
- csak olyan helyről vásároljunk ahol hivatalosan, ép zárófóliával árulják a palackokat
- pincébe, sokemeletes házba, padlásra ne vigyük
- lehetőleg szobahőmérsékleten tároljuk
- szivárgásra mindig ellenőrizzük minden egyes csatlakozási pontot, a palack szelepét, nyakát mindent

Nem mondják a kékfényben de jó ha odafigyelsz az alábbiakra:
- kirághatja a tömlőt a gázkészülék és a palack között az egér.., vagy csak elöregszik és magától elkezd szivárogni, fokozottan figyelni kell a tömlőre, 3 évenként meg cserélni szükséges akkor is ha látszólag nincs baja
- Maga a palack is lehet hibás és lyukas, a szelep is lehet olyan hogy bizonyos állásnál szivároghat, erre is figyeljünk, illetve mindig zárjuk el a palackot ha nem használjuk a készüléket
- a nyomáscsökkentő sem örök életű, azt 20 évenként biztosan ki kell cserélni ha nem akarunk bajt. Mert ha meghibásodik a nyomáscsökkentő akkor a 0,30 bar helyett akár 15 bar nyomást is kaphat a készülékünk (gáztűzhely, konvektor stb). Azonkívül hogy ez tönkreteheti a gázkészüléket még a tűzhelyből felcsapó méteres lángok sem túl hasznosak. Vezetékes földgázosok se lélegezzenek fel, a házuk előtt található nyomáscsökkentő ha meghibásodik akkor az első gyanús jel hogy szétrobban a gázóra... :-)

A prímagázos "Fogyasztói használati útmutató" Pb gázpalackhoz című ismertetőt innen töltheted le:
www.primagaz.hu/binary/105.pdf

Itt pedig megnézhetitek ahogy a gázpalackok robbanását mutatták be a szegedi tűzoltók:
 


Robbanásmentes további szép napot!