Carbonlife pulzáló mágnesterápiás matrac

Egy nyugdíjas kincs a családban. Na nemcsak a bölcsessége, okossága stb miatt hanem a fix biztos jövedelme miatt. Ugyanis a mai világban már kevés az olyan bevétel ami minden hónapban tutifixen, biztosan, pontosan megérkezik. Ezt jól tudják a termékbemutatós hiénák is. Ha már elcsaljuk a nyugdíjas embereket a termékbemutatóra akkor mindig lesz olyan is aki vásárol. A termékbemutatóra általában kétféleképpen csalogatják az embereket. Vagy egy olcsó buszos kirándulással vagy egy ingyenes orvosi vizsgálattal kötik egybe a termékbemutatót.


Sőt jogilag a termékbemutató és az egészségnapnak álcázott termékbemutató is külön kategória. Csodapaplan ami télen fűt, nyáron hűt, szuper edénykészlet stb stb, de jobban lehet tarolni ha valami gyógyhatásúnak mondott terméket (pl bioptron lámpa, mágneses matrac stb) kínálunk eladásra. Az egészség mindennél fontosabb, erre már a saját kárukon rájöhettek a nyugdíjasok is, de persze a termékbemutatót is ezzel a szöveggel kezdik.
Nos ezen blogbejegyzés azért született mert ismerősi körömben volt aki bedőlt ennek. Érkezett neki egy névreszóló levél, egy meghívó ingyenes íriszdiagnosztikára a helyi faluházában. Az íriszdiagnosztika elméletben a szemen látható elváltozások alapján következtet meglévő és jövőbeli betegségeinkre. A gyakorlatban ez úgy zajlott hogy lefényképezték a szemeit, beküldték a "központba", onnan meg visszaküldték hogy milyen betegségek vannak illetve várhatóak.
A wikipédia szerint a legtöbb orvos és képzett szemész az íriszdiagnosztikát áltudománynak és kuruzslásnak tartja.
Az íriszdiagnosztikával eltaláltak néhány betegséget így persze hogy sikeresebb volt a termékbemutató. Mert a sorsolásokra, akciókra  immunisak már az emberek, de ha "diagnosztizálunk" egy meglévő betegséget, a termék meg pont a betegségre jó, illetve netalántán mindezt egyszerre tutira lesz olyan néző aki vásárol valamit.
Esetünkben pl egy 400 ezer Ft-os pulzáló mágnesterápiás matracot. :-) D
Ime ezt:
400 ezerért 4 nyomógomb, király!
www.carbonlife.hu
12V, 2500mA az adapter teljesítménye
Carbonlife Professional felirat a szabályzó alján
RCA csatlakozója van a mágnesterápiás matracnak
A cipzár le van varrva nehogy kinyisd
Az egy eres árnyékolt kábelen az alábbi felirat található:
SAL High Performance Shielded Cable 1x0,14mm High Purity Copper





A matrac nem az enyém, csak kölcsönbe kaptam hátha jó az agymenéseimre.... de a tulajt viszont nincs szívem elkeseríteni a tényekkel, majd neki beadom hogy akár működhet is. Szétszerelni sajnos nem engedték, mert még ugrik a gari...
Én szkeptikus oldalról közelítem meg a dolgokat.
Elősszőris úgy gondoltam hogy kimérem mennyi áramot fogyaszt. Mert ha fogyaszt jó sokat akkor csinál is valamit. A mérést egy háztartási fogyasztásmérővel végeztem amelynek pontossága 0,2 W.
Az adapter ami jó nagyméretű, vasmagos transzformátor csak üresjáratban egymagában megeszik 2,8 W-ot.
2,8 W üresjáratban a táp fogyasztása
Áram alá helyeztem a Carbonlife matrac távirányítóját:
4,2 W fogyasztást mutat a készülék, a matrac üzemkész állapotban, távirányítón égnek a ledek, a kijelző is világít és a program még csak nem is fut.
Ha elindítottam bármely automata programot, illetve bármely frekvenciát akkor az áramfogyasztása a mágneses matracnak 4,2 illetve 9 W között változott.
9 W -nál többet nem fogyasztott.

A trafó jelentősen túl van méretezve mert akár 30 W -ot is letudna adni, de a mágneses matrac 9 W -nál nem evett többet. Tehát túlterhelés miatt kigyulladni nem fog, a CE jelzést is röhögve megkapja hisz elektromos szempontból biztonságos. Mindenesetre ha egy mobiltelefon 1 W os sugárzásra is képes akkor elméletben ez az áramfelvétel stimmelhet is a mágnesterápiához.
De a vezérlő aktivált program mellett erősen  melegedett tehát az energia nagy részét elfűti és nem az emberi testbe sugározza.
A gyógyászati készüléknek mondott matrac pulzáló mágnes mezőt hoz létre és azzal gyógyít az eladó szerint. Nos, máris jött az ötlet hogy tegyünk rá egy iránytűt na egyáltalán mágneses teret bocsát-e ki.
És tényleg, tényleg bocsát ki valamiféle mágneses teret futó program alatt, lásd videót:




Tehát áramot fogyaszt, iránytűt mozgatja tehát mágnesességet is bocsát ki. A matracon feküdve hallani hogy az operation led-el összefüggően hangot is ad ki magából a matrac. A hangot mindig más oldalon bocsátja ki. De engem mégsem győzött meg. Mert az egy dolog hogy az iránytűt mozgatja, meg hangokat ad ki, de szerintem ez csak a placebohatáshoz kell meg a meggyőzéshez. Mert az iránytűt sok minden megmozdítja de mégsem tulajdonítunk neki gyógyhatást...
Valószínűleg apró hangszórók vannak a matracban elhelyezve amiket egy elektronika véletlenszerű sorrendben szólaltat meg. Illetve van benne egy elektromágnes a szkeptikusok meggyőzésére mert a matrac egy bizonyos pontján kilengeti az iránytűt.
De ez csak arra jó hogy imitálja, elhitesse azt a szerencsétlen felhasználóval hogy ez tényleg hatásos.
A mágneses mező pontos hatása azonban még nem teljesen ismert az emberi szervezetre nézve!!  Ezt vegyétek tudomásul, az orvosok, tudósok sem tudják hogy jó-e vagy rossz, esetleg semleges a mágneses tér.
Mert jó, a matrac is mozgatja az iránytűt tehát bocsát ki mágneses teret. Ez idáig ok. De a problémát én ott látom hogy senki nem tudja hogy jó vagy rossz ez a sugárzás. Gyógyít vagy károsít vagy semmit nem okoz. Mert az embert nagyok sok helyen éri mágneses sugárzás, gyenge, erős stb de pontos következményeik nem ismertek.
Nos ha az orvostudomány nem tudja pontosan megmondani hogy mennyire jó vagy sem a mágnes akkor a matrac gyártója sem. Mert igen, a gyógyszergyárak is mindent megtesznek a maguk érdekében, nade a pulzáló mágnesterápiás matrac gyártója miért tenne másképp?? Mindenki a maga érdekét nézi, senkinek nem érdeke az hogy az egyszerű ember meggyógyuljon!  Sőt ha te lennél a termékbemutatós akkor havi milliós fizetésért te is bármit hazudnál a szerencsétlen beteg nyugdíjasoknak csakhogy vásároljanak. A legtöbb embernél van az a pénz amiért bármire hajlandó.

Nézzük az OTIG (Orvostechnikai Főosztály) nézetét ezekkel kapcsolatban:
A fentieken kívül elgondolkodtatóak a következő megállapítások:

  • mellékhatás nem tapasztalható,
  • túladagolás nem lehetséges,
  • bárki használhatja,
  • szinte mindenre jó.
Az OTIG elismeri a placebo hatást, de azzal egy orvostechnikai eszköz hatékonyságának alátámasztását nem fogadja el.

 A pulzáló mágneses matracra ezt mind állítja az eladó, sőt többet is, az OTIG egyet kifelejtett "a NASA fejlesztette ki" kategória.

Bővebben itt olvashatsz a
http://www.eekh.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=26

De az  Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján címlapon szerepel egy felhívás hogy a gyógyítás céljából megvásárlásra kínált termék magyarországi forgalmazása az alábbi esetekben nem felel meg a vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseknek:
¨      Ha árubemutatóval egybekötött rendezvényen kínálják megvásárlásra a fenti hatásokat ígérő, otthoni alkalmazásra ajánlott terméket.

stb stb.

Sőt a fenti hivatal szerint:
Árubemutatóval egybekötött termékértékesítés útján NEM ÁRUSÍTHATÓK GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK!!!

Jó cégnek nem kell cégér, ami tényleg hatásos annak a terméknek az árusításához nem kell se termékbemutató se ügynök.

Tehát a kedves olvasó vagy vásárló legyen szíves felfogni hogy orvosi eszközt nem buszos kiránduláson, illetve nem kultúrházban, sportcsarnokban stb tehát nem termékbemutatón veszünk. De sajnos egyeseknek az sem gyanús hogy a mindenféle vándorkereskedők által kínált mindenre jó és hatásos gyógyító készülék sajnos nem létezik.
Ez tényleg mindent gyógyít - A Csillagkapuban
Mindent gyógyító készülék pl a Csillagkapu sorozatban "Szarkofág" néven fordul elő, de a valóságban NEM LÉTEZIK mindenre jó készülék!

Visszatérve a pulzáló mágnesterápiás matracra, természetesen erre is felmutatnak mindenféle megtévesztő engedélyt. Lássuk is őket:
A fenti bizonyítvány lehet hogy valós, de a probléma ottvan hogy nem a Carbonlife pulzáló mágnesterápiás matracáról szól.... hanem egy fűthető 60W-os teljesítményű elektromos matracról. Fűtéses matracot pedig nem is árul a Carbonlife csak akkor miért van ez kint a weboldalukon mint tanúsítvány?
De persze van ott több is:
De ezek mindent tanúsítanak csak éppen azt nem hogy maga a matrac tényleg gyógyító hatású. Mert hiába van tanúsításom a minőségirányításról stb, de nincs semmi a hatásosságról. Mert ezekkel a tanúsítványokkal akár feszületet is gyárthat az adott cég, nem gyullad ki, nem bocsát ki káros anyagokat, minőségi darab stb tehát károsnak nem káros stb csak éppen arról nincs tanúsítvány vagy bizonyíték  hogy bármiféle pozitív hatása van.
De egyetlen olyan dokumentum nincs mellékelve a készülékhez ami tanúsítaná hogy az adott készülék igazoltan gyógyhatással rendelkezik. Nem azt kell bizonyítani hogy minőségi meg biztonságos, ezek az alapdolgok. Azt kellene bizonygatniuk hogy gyógyhatású!
A matracon illetve a vezérlőjén stb nincs pontos típusmegjelölés. Így értelmetlen bármiféle tanúsítványokat mutogatni mellé mert mint láthatjuk bármihez szólhat. Pláne egy olyan terméknél amit eleve illegálisan értékesítenek ez több mint gyanús.

A matrac gyártójának az Oxford Medical Instruments angol céget jelölik meg, tényleg gyártanak ők is mágneses matracot de a termékpalettát megnézve az a matrac amit itt a blogon láthattok nem szerepel a termékei között.
A fent említett angol cég saját maga vizsgálja a termékeit saját laborban. Erre csak annyit mondok hogy a BKV is saját magának vizsgáztatja a buszait, de ők valahogy mindig jónak találják őket. 
Érdekes mód létezik egy magyar cég is, megtévesztésig hasonló névvel:
Oxford Medical Instruments Hungary Kft
 Nézzük csak meg a cégjegyzékben őket:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cégbetekintés - kivonat
Rovat(ok): 2,5,6,7,902,11,21,26,27,28,57.
A Cg.13-09-136905 cégjegyzékszámú Oxford Medical Instruments Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság (2011 Budakalász, Vasútsor 80.) cég 2013. július 19. napján hatályos adatai a következők:

I. Cégformától független adatok

2. A cég elnevezése
2/1. Oxford Medical Instruments Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság

Bejegyzés kelte: 2010/04/12

Hatályos: 2010/04/12 ...


5. A cég székhelye
5/1. 2011 Budakalász, Vasútsor 80.

Bejegyzés kelte: 2010/04/12

Hatályos: 2010/04/12 ...


902. A cég tevékenysége
9/22.
3250 '08 Orvosi eszköz gyártása
Főtevékenység.

Bejegyzés kelte: 2013/02/05 Közzétéve: 2013/03/28

Hatályos: 2013/02/05 ...


11. A cég jegyzett tőkéje
11/1.
Megnevezés Összeg Pénznem
Összesen 500 000 HUF

Bejegyzés kelte: 2010/04/12

Hatályos: 2010/04/12 ...


21. A cég adószáma
21/2. Adószám: 22653039-2-13.
Közösségi adószám: HU22653039.
Adószám státusza: érvényes adószám
Státusz kezdete: 2010/04/12

A változás időpontja: 2010/04/12

Bejegyzés kelte: 2013/02/08 Közzétéve: 2013/03/28

Hatályos: 2010/04/12 ...



Készült: 2013/07/19 13:04:56. A szolgáltatott adatok a kibocsátás időpontjában megegyeznek a cégnyilvántartó rendszer adataival.
Microsec Céginformációs szolgáltató
----------------------------------------------------------------------------------
Szóval létezik az angol gyártóhoz hasonló nevű magyar cég is, méghozzá Oxford Medical Instruments Hungary Kft kemény 500 ezer forintos tőkével. Ez nekem nagyon büdös, mikor maga egyetlen egy darab matracot 990 ezer Ft-ért hirdetnek a http://carbonlife.hu/11-matracok weboldalukon.

De az ügynöki munkát, termékbemutatózást, átverést stb tehát az értékesítéshez megint egy más nevű céget használnak: Health for Life Program Kft-t.
Nekik a cégjegyzék szerint már 5 millás tőkéjük van, pedig a főprofiljuk az "egyéb kereskedelem". Az előző cégnek az Oxford Medical Instruments Hungary Kft az orvosi eszköz gyártása főprofilhoz meg elég csak fél milla??? Hmmm de büdös van errefele............
------------------------------------------------------------------------------

Cégbetekintés - kivonat

Rovat(ok): 2,5,6,7,902,11,21,26,27,28,57.
A Cg.01-09-905334 cégjegyzékszámú Health for Life Program Korlátolt Felelősségű Társaság (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.) cég 2013. július 19. napján hatályos adatai a következők:

I. Cégformától független adatok

2. A cég elnevezése
2/4. Health for Life Program Korlátolt Felelősségű Társaság

A változás időpontja: 2012/11/26

Bejegyzés kelte: 2012/12/10 Közzétéve: 2012/12/27

Hatályos: 2012/11/26 ...


5. A cég székhelye
5/6. 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A változás időpontja: 2013/02/11

Bejegyzés kelte: 2013/04/22 Közzétéve: 2013/05/16

Hatályos: 2013/02/11 ...


6. A cég telephelye(i)
6/3. 1117 Budapest, Hunyadi János út 3.

A változás időpontja: 2013/02/11

Bejegyzés kelte: 2013/04/22 Közzétéve: 2013/05/16

Hatályos: 2013/02/11 ...


902. A cég tevékenysége
9/173.
4799 '08 Egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem
Főtevékenység.

Bejegyzés kelte: 2013/02/03 Közzétéve: 2013/03/14

Hatályos: 2013/02/03 ...


11. A cég jegyzett tőkéje
11/4.
Megnevezés Összeg Pénznem
Összesen 5 000 000 Ft

Hatályos: 2001/06/01 ...



21. A cég adószáma
21/12. Adószám: 10596986-2-43.
Közösségi adószám: HU10596986.
Adószám státusza: érvényes adószám
Státusz kezdete: 2011/11/08

A változás időpontja: 2013/04/26

Bejegyzés kelte: 2013/04/26 Közzétéve: 2013/05/09

Hatályos: 2013/04/26 ...
------------------------------------------------------------------------
De nekem valamiért van olyan megérzésem hogy a Carbonlife pulzáló mágneses matraca nem az angol cégtől hanem kínából származik potom pénzért amit továbbadnak sokszázezerért részletfizetésre hiszékeny embereknek.....
A mágnesterápiás matrac mellé adnak egy könyvet amit szigorúan tilos lenne lemásolnom, de igazából a Közigazgatási Hivatal szerint nem felel meg a követelményeknek az a termék amihez adnak ilyen könyvet:
a megvásárlásra kínált termék magyarországi forgalmazása az alábbi esetekben nem felel meg a vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseknek:
- A használati útmutató mellé, a használati útmutatóban szereplő alkalmazási területet kibővítő füzettel árusított termék.

Tehát a könyv nem engedné, a hivatal meg a könyvet se, de jöjjenek csak a másolatok belőle, derüljetek rajta ti is:
Borító
A könyv hátlapján ár is van, nem mintha kereskedelmi forgalomban megtalálható lenne...
Mágnesterápia tartalomjegyzék

Idősek leggyakoribb betegségei közül szinte mindenre jó


A könyvben az Oxford Medical Instruments Hungary Kft szerepel, hogy a matracot ki gyártotta azt még nem tudjuk,  de a könyv biztos leleményes magyar kreálmány.

Bármit állítok a gépen, ugyanolyan hangokat és azonos áramfogyasztást generál. Mindenesetre placebónak mégjobb ha pont a mi betegségünk elleni frekvencia van beállítva:
Mágnesterápia frekvenciái
A könyv persze hosszú oldalakon keresztül közöl beszámolókat arról hogy egyeseket milyen szuperül meggyógyított a pulzáló mágnesterápia. Ismétlem, a könyv a pulzáló mágnesterápiát emlegeti és nem a félmillás matracot amihez a könyvet kaptad. :-) A kettő ég és föld különbség mind fizikailag, jogilag és gyógyító hatásilag is.


Pulzáló mágnesterápia nagyon hatásos, a kórházak is ettől mennek csődbe

Nem testbe hatoló kezelés tehát biztonságos és nincs mellékhatása... - írja a könyv.  De akkor hogy állítja helyre a sejt normális állapotát ha nem hatol be a testbe? Illetve honnan tudja a készülék hogy mi a normális állapot? Még maga a könyv is ellentmondásokba keveredik:
Mágnesterápia mellékhatásai


De a legnagyobb poén a bevezetőben van:

Szóval az elektroszmog meg a beton, acél stb elfedik a mágnesességet és mágnesességhiányban fogunk szenvedni ezért kell a mágnesterápia.  Teccikérteni????????
Az iránytű mégis működik a betonacél panelben is... 
De ha egy más cég más termékbemutatóra megyek ott meg pont az ellenkezőjét állítják: a mágnesesség, földsugárzás, vízerek stb károsak és árnyékoló matracot árulnak... a carbonlife meg pont fordítva: kevés mágneses sugárzás ér minket, de sebaj, a matracuk majd felmágnesez minket..

Konklúzió:
Akkora bullshit ez a mágnesterápiáról szóló könyv hogy ihaj!!! :-)
A könyv sokmindent felsorol mint forrást, illetve ez az első könyv amit láttam, amiben forrásként internetes linkeket adtak meg:

Forrásként feltüntetni a www.hazipatika.com oldalt stb hát megaLOL ez a könyv.  Szerintem beírták a gugliba hogy "pulzáló mágnesterápia pozitív eredmények" és amiket kidobott már írták is a linkeket a könyvbe. Nyomtassuk ki az internetet projektet pedig a nagy google is elvetette.

De amúgy én is guglizok egy kicsit "pulzáló mágnesterápia átverés", és én is tudok olyan forrásokat találni ami meg az én igazamat erősíti:
 -----------------------------------------
 Kétségtelen, hogy az erős mágnesség létrehozhat bizonyos biológiai hatásokat, azaz biomágneses jelenségek léteznek (pl. baktérium-tenyészeteken, stb.). Több ismert állatfaj a Föld mágnessége alapján tájékozódik, ez vitathatatlan.
De: nem ismert szakmailag (tehát kétségen kívül) bizonyított adat arra nézve, hogy egy igen gyenge mágnes, mondjuk egy karkötő, vagy ilyesmi hatással volna a szervezetre. Ezek a mende-mondák, megfigyelések inkább a mese kategóriába tartoznak. Ha hiszek benne, hat még a hatóanyag nélküli ("placébó") tabletta is. Mérhető hatás viszont semmi. Bizonyíték semmi.
http://www.webbeteg.hu/orvos_valaszol_orvos_valasz/daganat/40600

-----------------------------------------

Természetesen az ilyen – legtöbbször ízületi problémákra, fájdalomcsillapításra kínált – eszközök, készülékek mellé forgalmazóik csaknem minden esetben mellékelnek valamiféle bizonyítékról szóló leírást, ám tüzetesen megvizsgálva mindig kiderül, hogy vagy nem voltak még klinikai kísérletek sem, vagy csak nagyon kisszámú betegen, s a fent leírt szigorú, ellenőrizhető tudományos követelményeknek e tesztek nem felelnének meg.

A hazánkban forgalmazott, mágneses gyógyhatással hirdetett kezelések és kütyük zöme nem tartozik ebbe a körbe, s Hraskó Gábor szerint orvosi helyett inkább fogyasztóvédelmi kérdésnek minősül. Igaz, világjelenségről van szó. A British Medical Journal szerint már a múlt évtized közepén évente több mint egymilliárd dollár volt a világban eladott mágneses „gyógyító eszközök” értéke. Az átlagember számára nehezen felfogható, melyik a jó mágnes és melyik a hatástalan. Csak némi vigasz, hogy régi problémáról van szó. Az igazi orvostudomány és a tömegmarketing közti távolság mit sem változott több száz év alatt. Paracelsus már a XVI. században vizsgálta az akkori mágneses eszközök és kezelések terjesztőinek állításait, és úgy találta: sarlatánság az egész.

http://nol.hu/lap/20120917-a_jo_es_a_rossz_magnes


Végszónak csak legyen elég az alábbi amit a google is kidobott:

Egyszerűen arról szól a dolog, hogy itt a kárpát medencében bármit meg lehet csinálni, hiszen az egész magyar lét lényegében a másik átbaszására van kalibrálva. Átbasz a benzinkutas, a pék, a hentes, a legnagyobb pénzintézet, vagy maga a kormány. Természetes, mint a levegővétel. 

Update: 2014.07.07
Az index is megírta hogy a mágneses gyógyító kütyük bizony átverések!!!!
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/07/09/a_magnes_ereje_mindent_meggyogyit/

Abszorpciós hűtőgép

A háztartások 99%-ában kompresszoros hűtőgép teszi a dolgát. Nade mi is lehet az az abszorpciós hűtőszekrény? Az abszorpciós hűtőgép a működési elvében különbözik a kompresszorostól. Ugyanúgy nézhet ki, ugyanazt is tudja csak éppen egy kicsit más módon állítja elő a hideget mint a kompresszoros. Mert amíg a kompresszorosban a kompresszor zúg és forgó mozgást is végez jópár mozgó alkatrésszel addig az abszorpciós hűtőgépben nincs mozgó alkatrész. Az abszorpciós hűtőgéphez csak és kizárólag hő kell a működéséhez. Ha bedugod a konnektorba akkor nem kezd el zúgni, semmi hangot nem ad ki hanem egy fűtőbetét kezd el benne fűteni. Persze nem a hűtőteret hanem a hűtőközeget fűti.
Az abszorpciós hűtőben alapesetben vízben oldott ammónia a hűtőközeg. Elmondom hogy nagyjából hogyan működik. Bekapcsoláskor a víz-ammónia oldatot kezdi el melegíteni a gép melynek hatására a vízből kiforr az ammónia így a csőrendszerben máris megindul egy mozgás. Tehát a melegítés helyétől a kazánból kipárolog az ammónia, majd egy bordás csőbe vezetik közvetlen a kazán után ahol lecsapódik, ezzel ugye leadja a fűtéskor felvett hőenergiát és cseppfolyóssá válik. De a hűtőben bevetették azt a trükköt hogy ez a bordás cső lejt, tehát a gáz halmazállapotú ammónia mikor cseppfolyóssá válik benne akkor a lejtés miatt rögtön ki is folyik onnan, méghozzá egyenesen a hűtőgép belsejében lévő csőszakaszokba vezetik el amit elpárologtatónak nevezünk. De mivelhogy az ammónia nagyon gyorsan elpárolgó folyadék állapotban így pont akkor kezd el elpárologni ismét mikor már a hűtőtér belsejében van. Ez nagyon jó dolog mert mint tudjuk általános iskolai fizikából a párolgás hőelvonó folyamat. Azért verejtékezünk hogy mikor az elpárolog rólunk akkor az egyúttal hűti is a testünket. Fürdés után azért fázunk mert elpárolog rólunk a víz ami szintén hőt von el rólunk. Nos az elpárolgó ammónia szintén hőt von el, méghozzá a hűtő belsejéből így a benne tárolt élelmiszerektől is.  Nade a hűtőrendszerben van víz is és tudni kell róla hogy a víz nagyon jól megköti az ammóniát. 1 liter víz 1300 liter ammóniagázt tudna elnyelni. Tehát mikor az ammónia elpárolgott és elvonta a hőt a hűtő belsejéből akkor ismét érintkezik a vízzel ami elnyeli így megint folyékony állapotba kerül. Aztán az ammónia-víz elegy a gravitáció hatására lefolyik a kazánba ahol bármilyen hőforrással ha felmelegítjük akkor a két elem elválik egymástól a hő hatására és kezdődik a folyamat elölről ami mozgó alkatrész nélkül is keringeti a csőrendszer tartalmát.
Itt egy magyarázó ábra is ami pontosan bemutatja mi hol és hogy történik:
Már 1860-ban Ferdinand Carré francia feltalálónak sikerült megalkotnia az első működő abszorpciós rendszerű hűtőgépet, de ebben még voltak mozgó alkatrészek (szivattyúval segítették a hűtőközeg mozgását) ezért háztartási célokra nem volt alkalmas.
1920-ig kellett várni mire a svéd Electrolux mérnökei rájöttek hogy az ammónia mellé adagolni kell más gázt pl hidrogént is ami elnyelni az ammóniát, illetve úgy kell kialakítani a csőrendszert hogy hő hatására szivattyú nélkül is meg tudjon fordulni a hűtőközeg. Ekkor sikerült megalkotni az első mozgó alkatrész nélküli hűtőgépet. 1925-ben meg is vette az Electrolux a szabadalmat majd 1926-ban már el is indították a háztartási abszorpciós hűtőgépek sorozatgyártását.
Persze ezek az első generációs gépek korán sem voltak tökéletesek. Megbízhatatlanok voltak, sokat fogyasztottak illetve tragédiákat is okoztak. Egy berlini család esetét az újságok is felkapták mikor defektes lett a hűtőgép és elárasztotta a lakásukat a mérgező ammónia...
 Így mikor az electrolux szabadalmi joga lejárt akkor egy svájci cég kapott az alkalmon és továbbfejlesztette a technológiát, SIBIR néven kezdett hűtőszekrényeket gyártani.
Európában az 1960-as évek elején a hűtőgépek legalább 50%-a abszorpciós rendszerű volt.
Magyarországon 1971-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyár a SIBIR licencet és ezalapján kezdték meg a gyártást olyan sikeresen hogy komoly vetélytársa lett az Electroluxnak  Ekkora forrott ki annyira a technológia hogy mostmár megbízhatóan működött, nem robbant, nem mérgezett meg senkit stb.

De viszont közben a technológia is nagyot fejlődött, egyre olcsóbban jobb kompresszorokat tudtak gyártani illetve felfedezték hogy a freon azonkívül hogy kiváló hőtani tulajdonságokkal rendelkezik de nem gyúlékony, egy hűtőnyi mennyiség ha kiereszt a lakásban az nem is mérgez meg tehát nagyon gyorsan kezdték el alkalmazni a hűtéstechnikában.
Sőt ezzel így együtt sokkal olcsóbb lett a kompresszoros hűtőgép és annál is olcsóbban üzemeltethető volt mint az abszorpciós társai. Nemhogy nincs több mérgezés, robbanás, sőt ezek kizárt dolgok lettek, a villanyszámla is alacsonyabb lett, az élettartam is elérte a 20 évet mert a freon nem diffundál át olyan könnyen a csöveken.
A kompresszoros gépek így könnyedén kiszorították az abszorpciós gépeket és sorra kezdtek terjedni a hűtőgépek, légkondik stb. A kompresszoros gépeknek még akkor is töretlen a sikere mikor évtizedekkel később kiderült hogy a freongáz tönkreteszi az ózonréteget így betiltották. Freon helyett most éghető butángáz elegyeket alkalmaznak, olyasmit mint ami az öngyújtóban van, de ennek ellenére is sokkal olcsóbb és gazdaságosabb az üzemeltetésük. Nem mérgező, nem csinál ózonlyukat de viszont gyúlékony, de ha kiereszt nem robban fel a lakás mert ahhoz meg kevés van egy hűtőgépben. Jó, elvétve nagyon ritkán a kívülre helyezett világításkapcsoló stb ellenére mégis felrobban egy-két hűtőgép, de akkor is csak maga a gép robban, a lakás nem. :-)
Szóval a kompresszoros gépek annyival olcsóbbak és jobbak lettek hogy mára az abszorpciós hűtőgép ritka mint a fehér holló.  Hasonlítsuk csak össze a kettőt:
Kompresszoros hűtőgép:
- olcsó
- hűtőközeg nem mérgező
- hatásfoka jó tehát kevesebbet fogyaszt
- szélesebb hőmérséklet-tartományban működik
- csak árammal működtethető
- mozgó alkatrészek vannak benne, nagyobb a meghibásodási esély, működéskor hangosan zúg

Abszorpciós hűtőgép:
- előállítása ma már drágább mint a kompresszorosé
- hűtőközege mérgező
- hatásfoka gyenge tehát ugyanannyi hideg előállításához több áramot igényel mint a kompresszoros
- külső hőmérsékletre erősen érzékeny, mert pl néhány típus 25-30 fok fölött már nem hűt, tehát pont akkor nem megy rendesen mikor a legjobban kellene
- de viszont hőenergiával üzemeltethető, így nem kell neki feltétlen áram, de viszont a hőenergiát elektromos fűtőbetéttel, gázlánggal, petróleum vagy kerozinlánggal stb is biztosíthatjuk neki tehát árammentes helyeken is működtethető
- nincs benne mozgó alkatrész, a meghibásodási esélye jóval kissebb, sőt mozgó alkatrész nélkül hangtalanul üzemel

Az összehasonlításból kiderül hogy a háztartási méretű abszorpciós hűtőgép mellett csak három előny szól: az hogy megbízhatóbb, illetve áram nélkül is üzemeltethető, illetve hangtalan.
A mai világban csak az ár illetve az üzemeltetési költség számít, ezekben viszont verhetetlen a kompresszoros hűtőgép. Ez az oka annak hogy ma már nagyon ritkák ezek a hűtőgépek. Abszorpciós hűtési rendszert főként az iparban használnak, éppen azért mert meleg kell hozzá nem áram. Komplett hűtőkamrák, vagy csarnokok hűtésére is használják.
De persze nem árammal fűtik az ammóniát, hanem pl gázlánggal. Sok gyárcsarnokban a légkondihoz nem áram hanem földgáz kell. Nyáron a nagy melegben sokaknak több a gázszámlája mint a villany mert földgázzal üzemeltetik az abszorpciós rendszerű klímaberendezéseket. De persze bármivel megy ami hőt ad, van aki távfűtéssel!!!! klímázik, földgázzal, de újabban a napkollektorokkal hevített forróvízzel is klímáznak már.
De háztartási méretben még mindig gazdaságtalan. Háztartási méretben is csak azok használják akiknek pl nincs áramuk, mert ugye gázzal, petróleummal is üzemeltethető a hűtő pl egy hétvégi házban a világvégén, lakókocsiban, kempingezéskor stb.
Lakókocsiba beépített abszorpciós Dometic hűtő


Illetve szállodák használják előszeretettel minibár hűtőként de csak azért mert nincs hangja, ugye kellemetlen lenne szállodai szobában hogyha hűtőgépzúgásra ébrednénk...  Meg még patikákban, orvosi rendelőkben ahol fontos a megbízhatóság.

Mára már szinte egyetlen egy cég gyárt abszorpciós hűtőgépet, mégpedig a Dometic Zrt, ami igaz nem magyar tulajdonú de Jászberényben a mai napig gyárt abszorpciós rendszerű hűtőgépeket. A Lehel Hűtőgépgyárat felvásárolta az Electrolux, annak az abszorpciós gyártórészlegéből pedig lett a Dometic Zrt. Mégtovább fejlesztették az abszorpciós technológiát. Igaz hogy a 1970-es évekbeli Lehel gépek majdnem tökéletesek voltak, de még mindig volt egy hibájuk. Szinte csak teljesen vízszintes helyzetben működtek, egy kicsi megdöntés, vagy lötykölés, mozgolódás és már nem is működött. Tehát pl lakókocsiban menet közben nem hűtött a hűtő hiába volt bekapcsolva mert ugye a gravitációt is kihasználták benne a hűtőközeg áramlásához.
A Dometic fejlesztett rajtuk, megoldotta ezt a gondot, tehát mostmár mozgó járműben is működik az abszorpciós hűtő, így mostmár modern kinézettel kifejezetten lakókocsik, szállodák, kórházak számára gyárt hangtalan, PB gázzal is működő hűtőgépet. Egy 120 literes Dometic hűtőgép 200 ezer forinton felül is van, míg ugyanez a méretű de kompresszoros hűtőgép meg 40 ezerért megvehető a teszkóban.  Tehát ezen is látszódik hogy az abszorpciós mennyire drágább mint a kompresszoros. Jó, van 50 ezres abszorpciós új kishűtő is, de az azért 50 ezer mert csak álló helyzetben működik. Ha mozgó járművön is akarsz hűteni akkor az árat jócskán szorozni kell.
De viszont a dometic cég egy dolgot nem tudott kiküszöbölni. A 200 ezres gépük pl pb gázból majdnem ugyanannyit fogyaszt mint a 40 évvel ezelőtti LEHEL gyár termékei. A Dometic csak annyit fejlesztett hogy már mozgás közben is megbízhatóan működik a gép, illetve biztonságosabb, könnyebben kezelhetőbb lett, lakástűz is már kizárva, de a fogyasztáson ők sem tudtak lejjebb faragni.
Ha már fogyasztásnál járunk... vadásztam a vaterán egy régi lehel 70 literes kishűtőt 5 ezerért mert van kép az adattábláról, az enyémen meg nincs:
Lehel SIBIR adattábla

Áramból 150W-ot is megehet, amit persze általában folyamatosan teszi hisz folyamatosan fűteni kell a kazánt:
ez havi 108 kWh áramfogyasztásnak és mai árakon 5400 Ft villanyszámlát eredményez.
Összehasonlításképp elmondom hogy nekem van itthon egy kompresszoros, 284 literes hűtőgépem, havi fogyasztása 720 Ft
A Lehel 70 literes abszorpciós kishűtő áramfogyasztása havonta 5400 Ft
A gorenje modern, 284 literes kompresszoros nagyhűtő áram fogyasztása havonta: 720 Ft.
Mostmár megérti az ember hogy miért ritka az abszorpciós hűtőgép...
De akkor hasonlítsuk össze pl a régi Lehel A803 típusú hűtőgép gázfogyasztását a modern, Dometic által a mai napig gyártott Dometic 803 KF    típussal amiért 137 ezer Ft-ot kellene perkálnunk ha megakarnánk vásárolni és még csak lakókocsiba nem is ajánlják tehát nem lötykölésálló.
A LEHEL gázfogyasztása a fenti adattábla szerint 15 g gáz óránként, a Dometic fogyasztása a gyári katalógus szerint meg 14 g gáz óránként.  Tehát mint írtam meg láthatjuk a modern abszorpciós hűtők majdnem ugyanannyit fogyasztanak mint az ezerévesek.
De akkor számoljuk hogy havi szinten mennyibe is kerül ez a gázfogyasztás. Ha óránként 15 g gáz megy el akkor havonta 24óra*30nap*15g= 10800 g, vagyis 10,8 kg gáz.  Tehát mondhatjuk hogy haviszinten leszív egy 11,5 kg-os háztartási PB gázpalackot a pici 70 literes hűtőgép. Egy gázpalacktöltet pedig ~ 6500 Ft 2013.06-ai árakon...
Ez tényleg csak annak éri meg akinek nincs árama, vagy éppen nagyon szereti a csendet. Vagy azoknak akik szeretnek barkácsolni és pl napkollektorral, napelemmel akarják működtetni. De lakókocsisoknak, kamionosoknak is jobban megéri egy peltier elemes hűtőtáska 20 ezerért mint egy mozgásálló dometic 200 ezer felett. Persze ha fagyasztani akarsz  és már vettél egy 10 millás lakóbuszt akkor nem tétel bele a fagyasztós mozgatástűrő dometic hűtőgép...

Én használtan vettem két abszorpciós hűtőgépet. Egy szinte teljesen ismeretlen francia típust meg egy LEHEL magyar gyártmányú 70 literest. Én főként a megbízhatóság miatt döntöttem mellettük, meg azért mert pl napelemes rendszerről is üzemeltethető, de ha nincs más és a megfelelő helyre betolok egy petróleumlámpát még akkor is hűt. Csak sufnituning kérdése hogy mivel forralom fel az ammóniaoldatot.
Az élettartam pedig:
Egy régi LEHEL kompresszoros elment 25 évet...
Egy régi Lehel abszorpciós meg akár 40 évet is.
A mai kompresszorosok kb 7 évig mennek el bedöglés nélkül, és a mai abszorpciósok meg 15 év körül szoktak kipurcanni.

Az abszorpciós hűtőgépeknek két dolog a halála. Az inaktivitás illetve a túlmelegedés. Ha nem használjuk akkor a hűtőközeg víztartalma kikezdi a csövek falát, elrozsdásodnak majd a rozsdadaraboktól eldugul a kazán és megáll a keringés, nem hűt.  A hűtőközegbe rozsdásodást gátló adalékanyagokat szoktak tölteni, de ez csak akkor teszi a dolgát hogyha üzemel a gép és rendesen el van keveredve. Tehát ha nem üzemel akkor megrozsdásodik belül és eldugul.
De ha meg üzem közben túlmelegszik mert le van takarva a hátulja, vagy túl meleg helyen akarjuk használni akkor meg a kazán túlmelegszik és pont a rozsdásodást gátló adalékanyag kikristályosodik ami eldugítja a kazánt. Ez a kikristályosodás visszafordíthatatlan folyamat, ha megtörténik Game Over a hűtőnek.
A lehető legrosszabb verzió hogyha a hosszú üzemszünet után a mozdulatlanul álló hűtőt bekapcsolják. Mert a hosszú üzemszünet miatt megrozsdásodott és a rozsda eldugítja a kazánt. De ha erre így ráfűtünk akkor túlmelegszik és a rozsdásodást gátló anyag meg belekristályosodik végleg eldugítva a kazánt.  Tehát az ilyen hűtőt hosszú üzemszünet után fel kell rázni, és csak utánna szabad üzembe helyezni.
Sokan meglepődnek hogy kikapcsolják, majd mondjuk  3 év után bekapcsolják. A kikapcsoláskor még működött, de a 3 év mozdulatlanság után meg már nem működik és nem is fog.
Tessék felfogni hogy a hűtőgép is olyan dolog ami magától is tönkre tud menni!
Tehát abszorpciós rendszerű hűtőgépünk csak akkor lesz hosszú életű hogyha tudatosan használjuk. Hátulját szabadon hagyjuk, rendszeresen kiporoljuk hogy ne melegedjen túl, illetve minnél többet használjuk mert állásában igaz hogy nem ereszti el a gázt (mert meg van kötve a vízben) de viszont olyan kémiai folyamatok indulnak meg amiknek nagyon nem fogunk örülni. Mert ugye a két üzemképtelenség oka az inaktivitás illetve a túlmelegedés. A fűtőbetét hibára, vagy a gázégő meghibásodására igen csekély az esély.
Így néz ki egy szétfűrészelt kazáncső a hűtőben amiben a túlmelegedéstől belekristályosodott az anyag:
Kemény dugulás, ilyenkor kuka a hűtőgép


Nos lássuk a két hűtőmet:
Bal oldalt a francia, jobb oldalt a magyar technika
A francia ( grönland ct 25 típusú) már régebb óta megvan de nem használtam, a magyart ( nincs rajta adattábla, de valószínűleg Lehel Sibir 70 literes) még csak most cseréltem. :-)  Mivelhogy mozgattam, szállítottam őket így a hosszabb üzemszünet után be is dugtam őket a konnektorba hátha működnek. Hát nem tették, egyik sem működött, a francia meg se nyikkant, a magyar meg hűtés helyett fűtött. Tehát mindkettőben dugulás van.
Dugulásra egyetlen egy megoldás van házilag és szerelőügyileg is, a fejrefordítás és erővel a földhöz csapkodás. Mert csak ezzel a módszerrel lehet elmozdítani a dugulást, ha nem megy akkor kuka mert a legközelebbi abszorpciós hűtőgép szerviz Amerikában van. De ők is úgy javítanak hogy szétfűrészel, kazán csere, visszahegeszt, nyomáspróbáz, feltölt.  Szóval nem olcsó.
Már fel is fordítottam őket egy éjszakára:
Majd visszafordítottam és újra bedugtam őket, közbe fogyasztásmérővel ellenőriztem hogy fogyaszt-e. Mert ha fogyaszt akkor fűt és ha fűt akkor hűtenie is kellene. Nos a kis 25 literes francia grönland ct25 típusú hűtőgép 85W-ot vesz fel a hálózatból non-stop, ami haviszinten 61 kWh villamosenergia 3060 Ft értékben fogyna. Brutális adat hogy a 25 literes hűtő 3060 Ft-ot fogyaszt, míg a modern kompresszoros 284 literes pedig 720 Ft-ot havonta!!!!
Amúgy ezek igen lassan indulnak be, kell 2-3 óra mire észreveszed hogy csinál-e egyáltalán valamit. Én úgyhagytam őket egész éjszakára, másnap reggelre meg digitális multiméterrel (maxwell mx 25-201) hőmérőszondával (k-típusú, -40 - 250 fokig mér) leellenőriztem hogy mit tudnak:
A francia hűtő beindult
Nos másnap reggel mikor mértem a francia hűtő 6 fokot produkált. Ez tökéletes érték egy hűtőgéphez, bár igaz minden körülmény optimális volt. 20 fok volt a külső hőmérséklet, a gépet félig megtöltöttem, illetve hőmérőszondával mértem tehát nem kellett ajtót nyitni a méréshez.
A francia megjavult.
Nézzük a Lehel gépet:
A Lehel hűtő fűt
A Lehel hűtőgép fagyasztórekeszében +38 fok van tehát hűtés helyett fűt. Ez nem dugult ki.
A Lehel gép 150W-ot fogyaszt, igaz ez már termosztátos tehát szakasos üzemű lenne, de folyamatos üzemben maximumon 5400 Ft-ot kajálna meg havonta.

Mivelhogy ilyen sokat fogyaszt így inkább átkötöm gázos üzemre mert úgyis van egy félig teli (vagy félig üres) palackom ami lyukas tehát ki kell használni belőle a gázt. Mivelhogy a palack lyukas, a hűtő meg el van dugulva így ez a kombináció már túl sok véletlen egybeesés lett volna egy balesethez ezért kültérben folytatom a beüzemelési kísérletet.

Addigis bemutatom a hűtők hátulját, mert mindkét hűtő képes 220V/12V/ PB gázról üzemelni.
Nézzük először a francia Grönland ct 25 hátulját:


Fejrefordított állapotban fényképeztem a hűtő hátulját

A gázszelepe égésbiztosítóval van ellátva

Itt a kazán, a sok zsinór az elektromos fűtésért felelős, az alsó tekerővel meg a légterelő lemezt szoríthatjuk meg a gázégőn

Gázégő alulnézetből

Kazán messzebbről

A hűtő tetején a kémény felülnézetből

A kéményen a kupak megakadályozza a szennyeződések bejutását az égőhöz, illetve a füstgáz hőmérsékletét csökkenti, nem lesz annyira koncentrált így kevésbé okoz tüzet

A felső csatlakozó a 220V, az alsó a 12V, a balra lévő lyukra a szelepnél meg a gáztömlő helye



Gázégő a kazán alatt nyitott ablakkal
 A Lehel hűtőgép pedig:
A gép alulnézete

Fejrefordított hátulnézete

Gázégője

Elektromos kötődobozai


Égésbiztosító ebben is van, sőt lángvisszajelző is

Az abszorpciós hűtő kéménye

A kéménybe beletolható ez a lángterelő a nagyobb hatásfokért

A bordás cső a kazán után ahol az ammónia cseppfolyós lesz

Amíg a Lehelt ismét fejredobtam addig elsőnek gondoltam kipróbálom a franciát hogy működik-e a gázos része. Ehhez nem volt meg a gyári tömlő, sem a nyomáscsökkentő így a Lehelről átszereltem erre. De sajnos a Lehel gáztömlője nem volt jó a francia csatlakozóra így egy kis sufnituninggal megoldottam.
Ide kell rákötni a gázt
 De a francia mérnökök sem voltak hülyék, akkorára csinálták a csatlakozót hogy véletlenül se menjen rá semmilyen locsolóslag, se a 3/4-es, se a félcolos nem volt jó rá, de még a kompresszortömlő sem.
Persze arra nem számítottak hogy a jó magyar tömlős vízmérték csöve pont passzolni fog rá. Így a vízmértékem rövidebb lett, a vízmérték csövére meg pont rámegy a félcolos locsolóslag, arra meg pont jó a nyomáscsökkentő.
Tömlős vízmértékcsővel gázbekötés

A vízmérték meg a locsolóslag pont passzol egymásra

Így már nincs sziszegés ha ráhúzom a bilincset

A magyarok meg sem próbáltak a sufnituningnak ellenállni, a magyar nyomáscsökkentőre pont jó a félcolos locsolóslag

Erősen meghúzva nem ereszt a nyomáscsökkentő
 Igaz a nyomáscsökkentőnek "csőre" van tehát nem a ma használatos PB gázpalackokhoz jó hanem valami kis kemping palackhoz, de izomból tekerve rámegy az így is és még csak nem is ereszt de nem túl bizalomgerjesztő.
De amúgy tökmindegy, a palack úgy is lyukas, volt már itt szó róla, mert már nem ez az első palack aminek ereszt a szelepe, tehát fontos hogy necsak a csatlakozást hanem a palack nyakát illetve szelepét mindenhol ellenőrizzük mert bárhol ereszthet. Merthogy egyre több a szivárgó gázpalack, bővebben itt olvashatsz erről:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/06/szivarognak-pb-gazpalackok.html
Nézzétek meg az alábbi videót, ereszt a palack:


Itt meg a kép róla:
Bizony nagyon bugyborékol vagyis szivárog az rendesen

-->
Naszóval ha ezeken túlvoltunk akkor már meg is próbálkoztam begyújtani a hűtőbe. Hát nem gyulladt be mire rájöttem hogy olyan kicsi lehet a gázáramlás sebessége hogy idő mire kidolgozza magából a levegőt...
Ezt is megoldottam, kitámasztottam a biztonsági szelepet egy tubussal, mondván majdnem mindegy, a lyukas palackból több gáz szökik ki mint így a hűtőből.
Szelep kitámasztva

De sehogy nem akart begyulladni a hűtő, mire rájöttem hogy azért meg el van dugulva a gázrendszere. Sebaj, kikaptam, kifújtam biciklipumpával mert a kompresszorom kiégett:
Hűtő gázrendszere

Visszaszereltem majd egy doboz gyufától viszont már be is gyulladt:

Alig látható a láng

A láng nagyon kicsi volt, huppogott is de úgy voltam vele hogy 85W-nyi hőigényhez nem is kell nagyobb láng, nomeg az égésbiztosító sem oldott le tehát elméletileg megfelelőnek kellett volna hogy legyen.
Nézzétek meg videón is:

De sajnos 2 napos folyamatos üzemeltetés ellenére nem akart hűteni, tehát túl kicsi a gázláng, ami meg a nem megfelelő nyomáscsökkentőre vezethető vissza. Tehát az 50mbar kevés a francia hűtőnek. Sebaj, áramról hűt, ha meg netalántán gázról akarnám használni akkor majd tuningolok még rajta.

Közben visszafordítottam a másik hűtőt is és megpróbáltam árammal üzemeltetni de még mindig fűtött hűtés helyett.
Udvaron biztonságosabb a gázzal játszani
Ezért drasztikusabb megoldáshoz kellett folyamodnom hogy még mindig fűt hűtés helyett:
elsőnek egy szénakupacra majd a földre ejtettük:



Majd próba árammal....

De mivelhogy még mindig nem hűt sokkal magasabbról illetve mind a 4 oldalára ledobtuk egy emelvényről:
repül a repül a hűtőgép...

De aztán ezekután sem hűtött. Gondolkoztam mit lehetne még tenni a dugulás megszüntetésére. Hát eszembejutott hogy az ütvefúró fémben igencsak nagy vibrációt kelt, így hát a csövekre ráhelyeztem egy vastag fémdarabot majd elkezdtem fúrni vibráltatva az egész berendezést:

De sajnos így sem lett jó, de becsületére a magyar technikának még mindig nem lyukadt ki és nem engedte rám a mérgező ammóniagázt. Igaza lett a Hobbielektronika fórumának ahol a hűtőgép szerelők azt tanácsolták hogyha a fejreejtéstől nem javul meg akkor kuka... Hát sajnos nem javult meg... :-(

A Lehel hűtőgép körül már kibontottam a kazán körüli hőszigetelő üveggyapotot is hogy a kazánt közvetlen tudjam püfölni kalapáccsal. Hát nem hatotta meg.
A lyukas csőben ég a gáz
 A középcső teljesen felfutó csövet kell melegíteni, jól látszik hogy erre a középső cső köré építették be a gázégőt, a 230V-és és a 12V-os fűtőbetétet is. De lényegében mindegy mivel melegítjük a csövet (kazánt), akkor is működik, ez az egyik legnagyobb előnye az abszorpciós gépnek.
A világos cső a kiszerelt kémény



Itt egy videó azért hogy mekkora poén begyújtani egy Lehel abszorpciós hűtőszekrényt gázüzemben, elsőnek a saját piezzo szikráztatóval akartam begyújtani a gázüzemű hűtőgépet de csak durranások jöttek:


Végül gyufával kellett kellett begyújtanom:



De hűteni így sem volt hajlandó. Úgy látszik ez a hűtőgép végleg elromlott. :-(