Folyik a mosógép

Gondolom veletek is előfordult már hogy folyt a mosógépetek. Nemcsakhogy kellemetlen feltörölgetni mosás közben, -után a tócsát a mosógép körül de veszélyes is mert növeli az áramütésveszélyt, károsítja a mosógépet is mert a víz korrodálja, rongálja a többi alkatrészt is, nomeg ha netalántán emeletes házban lakunk és miattunk még 3 emelet is csöpögni fog az már nem akkora poén.

Ja és még van mégegy rossz hírem számotokra, ha egy mosógépből vízszivárgást tapasztalunk akkor az egy olyan dolog ami magától szinte sosem fog elmúlni hanem egyre jobban és jobban fog folyni a víz a mosógépből.
Az elöltöltős gépeknél én csak akkor tapasztaltam szivárgást az ajtónál ha nagyon meg volt tömve és forgáskor a ruha egész egyszerűen kifeszítette a dobot.

Tehát ha ereszt a mosógéped akkor ezeket ellenőrizd házilag:
- jól zár-e az ajtó, gumitömítés nem-e koszos, nincs-e odacsípve valami stb
- vízszintben van-e a gép
- mosószeradagoló tiszta-e, vedd ki ha kivehető és mosd el jó alaposan
- nincs-e túlságosan megtömve a gép
- nem-e nagyon habzik a mosópor
- hátul a vízbetápcső a mosógép hátulján nincs-e kilazulva, a csapnál is nem-e lelazult a cső
- a kifolyócső nem-e repedt, nincs-e eldugulva a lefolyó

Ha a fentiek egyike sem akkor szét kell szedni, benézni alá hogy hol ereszthet stb.
Mert belül a gumicsövek bilincsei is kilazulhatnak, elrozsdásodhatnak, régebbi gépeknél a kopott szivattyú is tudott ereszteni, de ha elkopott a dobcsapágy ott is tud folyás lenni.
De sajnos a mosógép bárhol szivároghat, elég alattomos helyeken is. A mosószeradagolónál ha dugulás van, vagy ha nincs jól becsukva ott is folyhat, de még gyakori ok az is hogy annyira de annyira habzik a mosószer hogy tényleg a gép orrán szájján is hab meg nedvesség fog szivárogni.
De kilazulhat valamely rögzítőbilincs, vagy kihasadhat egy gumialkatrész mint a reklámban , vagy csapágyas a dob, a szivattyú és ott ereszt a gép szóval egy ilyen folyás felderítése nem is mindig egyszerű hibát takar.
Nekem a FAGOR FE-416 -os gépem kezdett el folyni, mosás alatt,-után mindig megjelent egy tócsa a gép előtt,

Szétszedtem és észrevettem hogy a dobot összetartó fém patentok vannak elrozsdásodva és így hogy elgyengült, megszűnt a szorítóerő így szépen elkezdett szivárogni.
Elsőnek csak lassan, pár csepp, az a pár csepptől szétrozsdásodott évek alatt a többi patent is és minnél több rozsdásodott el annál jobban folyt, kirozsdált a gép alja is végül mire láthatóan kifolyt a gép elé a víztócsa.

A tócsák is egyre csak nőttek, nőttek mígnem arra nem kényszeríti a tulajdonost hogy bizony ezt meg kellene javítani.

Én is rögtön alánéztem a gépnek és feltárult mi a hiba.
Mosógép oldalára borítva
Mosógép alulnézetben

A betonsúly alatt folyik valahol a dob, le kell azt is szerelni:
A beton nehezéket egy 13-as csavar tartja a helyén

3 db 13-as csavar tartja, jó ha van krovakészleted mert sima villáskulccsal nem férsz hozzá.
13-as csavar, 13-as krova
Hogy hozzáférjünk teljesen ki kell venni sajnos a betontömböt


De a fenti képen már látszik hogy a dobot összetartó fémkapcsok vannak elkorrodálva, így elgyengült a szorítóerejük, a dob meg elkezdett szivárogni melytől még több ment tönkre és így tovább az egyre nagyobb tócsáig...

Mosógép betonnehezéke így néz ki
Régi és új fém patentok a helyükön

Új és mellette a régi rossz fém patentok

Ki is van cserélve az összes patent újra

Én elsőnek a dob tetejéről leszedtem és átraktam alulra ezeket a patentokat aztán mikor így is elment több mint egy évet és újra elkezdett folyni akkor már nem volt honnan leszedni, kénytelen voltam rendelni még mielőtt széthullik az egész dob.
Innen rendeltem 86 Ft-ért darabját + posta:




Cikszám: #3793608

Megnevezés: L99B000C3_CLIP_FIXATION_COUV_ERCLE

Nekem ez a Fagor FE-416-os gépemhez tökéletesen megfelelt.

Mostmár nem folyik a mosógépem!


Egy a lényeg: ha folyik a mosógépetek minnél előbb keresd meg a hiba okát mert csak rosszabb lesz, hosszútávon tönkre is megy valami és nem csak annyi lesz hogy minden mosás után fel kell törölni a kifolyt vizet is...