Betiltották az izzólámpákat?


Az mindenki tudja már hogy a hagyományos villanykörtéket fokozatosan kivonják a forgalomból vagyis betiltják. Régen mikor kezdődött a 100W-os izzók betiltásával akkor nagy hiszti volt belőle és sokan betáraztak 100W-os izzókból mert a hagyományos izzóknak esik a legközelebb a fénye a természetes fényhez.

Az alábbi menetrend szerint tiltják be az izzókat:
2009.09.01-től nem árusítható 100 Wattos vagy annál nagyobb energia igényű izzó
2010.09.01-re a 75 Watt, vagy afeletti, hagyományos izzók lépnek le a porondról.
2011.09.01-re a csak 60 Watt alatt,
2012.09.01-re pedig már csupán 10 Watt alattiak árválkodhatnak a polcokon. 


Szerencsére a "pánik" alaptalan volt, villanykörte feketepiac sem kellett ide, mégis a mai napig (2013.10.26) lehet kapni a boltokban hagyományos izzót, akár 100W-osat is.
A törvény ugyanis megengedi hogy ipari célja gyártsanak és árusítsanak akár 100W-os hagyományos villanykörtét is.
És ugye a lakossági felhasználót meg senki sem tiltja hogy mondjuk vegyen egy ipari izzót és azt tekerje be otthon a csillárba.
 Tehát a gyártók egész egyszerűen nem azt írják rá a dobozra hogy "háztartási villanykörte" hanem mondjuk "ipari villanykörte" vagy "csirkenevelő lámpa" stb stb.
A műszaki tartalmon meg annyit módosítottak hogy az izzószálat sokkal több helyen függesztik fel mint a hagyományos villanykörtéknél így rázkódásállóbb tehát ipari felhasználásra is alkalmas a villanykörte.

Egy a lényeg, ugyanúgy világít mint a régi hagyományos villanykörte. Tehát EU tiltás ide-vagy oda a mi falunkban ugyanúgy nem veszik meg a drága és szar fényű kompakt fénycsövet hanem vesznek ipari izzót vagy csirkenevelő lámpát.
Hagyományos izzó néven nem árulhatnak hagyományos izzót

Amúgy van mégegy kiskapu. A halogén izzókra nem vonatkozik a tiltás. Így hát kapható is a helyi CBA-ban E27-es foglalatú halogén izzó is. :-) A halogénnek legalább az az előnye hogy 2000 óra az élettartama.
Halogén izzó vs hagyományos izzó

A halogén izzó egy kicsit drágább mint az ipari (hagyományos) izzó, 300 Ft körül van az ára de megéri mert nem 1000 hanem 2000 óra az élettartama.
70W-ot fogyaszt, 92W-nak megfelelően világít
Így jobb energiaosztályba is sorolták
2000 óra az élettartama
A fénycsővel ellentétben dimmelni is lehet

Konvektor begyújtás

Indul a fűtésszezon de nem gyullad be a konvektor? A gázkonvektor rossz helyen szikrázik vagy nem működik a szikráztató? Ha itt jársz gondolom akkor önjelölt konvektorszerelő akarsz lenni. 

A hosszabb üzemszünet után azért mindenki vegye figyelembe hogy a gázégő gombját hosszan kell nyomni (akár 2-3) percig is hogy a vezetékben lévő levegő kijöjjön. Rövid üzemszünet után is kell legalább 10 másodperc, csak utánna kezdj el próbálkozni szikráztatással.  Ha akkor sem gyullad vagy ha nem is szikrázik a konvektor akkor olvass tovább!

Akkor legyen egy kis konvektorszerelés házilag!

Nos ha tényleg csak annyi a baja a konvektorunknak hogy nincs szikra akkor remélhetőleg egyszerű lesz a dolgunk!   Mert a szikráztatónak gyakran szeret lecsúszni a kábele, mert amíg a gázcsövek fixek, azok nem csúsznak csak úgy le, addig pl egy konvektor burkolatának levétele majd kiporszívózása során gyakran lecsúszik vagy elmozdul a szikráztató kábele és már nincs is szikra. Vagy éppen valahol máshol szikrázik, nem ott ahol kellene.
A konvektor szikráztatója úgynevezett piezoelektromosság elvén működik. A lényeg az hogy nem kell hozzá elem, konnektor, semmi mert olyan kristály van benne ami összenyomás hatására elektromos feszültséget szolgáltat. Igaz, vannak olyan konvektorok (jellemzően az újjabb FÉG konvektorok) amibe kell elem, de csak a visszajelzésre szolgál, a begyújtás sikerességét nem befolyásolja. Mert az elem csak azért kell hogy kijelezze egy leddel hogy ég-e már a konvektorban a láng vagy sem. De ha lemerült attól még ugyanúgy be kell tudnunk gyújtani!
A konvektor szikráztatója ugyanúgy működik mint a ma már sima normál "nyomógombos" öngyújtóké.

Öngyújtó szikráztató
Konvektor szikráztató















Legelső feladatként vegyük le a konvektor burkolatát. Azt csak simán le kell akasztani a konvektorról. Ha levettük akkor valami ilyesmit fogunk látni:
Konvektor burkolat nélkül
Utánna a konvektor szikráztatójának ellenőrizzük a vezetékét. A gázszelepről (vagyis a konvektor kezelőfelületéről) is vegyük le a burkolatot, gyakran csak egy sima ráakasztott műanyag lap ami simán lecsúszik róla.
Utánna a szikráztatónak vizsgáljuk meg a vezetékét hogy nincs-e lecsúszva valahol:
Legfelső gomb a konvektor piezo szikráztatója
Ez meg a konvektor szikráztatójának a vezetéke, bizony ez lecsúszott
A szikráztatónak sima elektromos műanyagszigetelésű kábele van, ne keverjük össze a vékony gázcsövekkel stb.   Hogy honnan indul és hová megy a vezeték amit vizsgálnunk kell? Egyszerű. A szikráztató nyomógomb mögül indul és általában vagy a betekintő ablak alá vagy oldalt a dob mellett de mindenféleképp két "cső" mellé kell dugni.
De a helye ne aggódj, "adni fogja magát"!

Mindenesetre mielőtt visszadugnánk teszteljük le hogy működik-e. Tegyük a konvektor fém teste közelébe, vagy fogjuk meg kézzel és ha a szikráztató gomb benyomásakor szikrát ver a vezeték vége vagy megráz az áram akkor működik a szikráztatónk. :-)
Nem ráz nagyot, akkorát mint egy öngyújtó szóval bátran megfoghatjátok a 10 ezer voltos feszültséget produkáló konvektor piezoelektromos szikráztatójának a vezetékét... :-) D
A TV kutyaóllal (sorkimenő trafó) már vigyázni kell, az a csontig éget egy kis lyukat a kezedben ha odacsap, de a konvektor az szerencsére nem tud ilyet, nem ad elég nagy áramerősséget hozzá.

Itt egy videó hogyan teszteljük a konvektor szikráztatót:



A szikráztató vezetékét majd ide kellett dugni:
A fekete kábel a szikráztatóé, a zöldesfém a thermoelemé, a fényes meg a gázcső amin az őrláng kapja a gázt, a legalsó vastagon meg a nagyláng kapja a gázt
Itt csavarokkal kell rögzíteni, de van ahol csak rá kell dugni a szikráztató kábelét
Még ne rakjuk fel a burkolatot, nyomkodjuk a szikráztatót és figyeljük hol szikrázik. Ha bent nem szikrázik akkor nézzük körbe nem-e szikrázik kívül valahol a vezeték környékén. Ha kívül szikrázik akkor az nem jó, mozgassuk addig, vagy tekerjük be szigetelőszalaggal stb hogy kívül ne húzzon át, így továbbmehet az áram belülre. Ott kell a szikra hogy begyújthassa az őrlángot.

De ha végképp nem szikrázik a konvektor, vagy szikrázik de nem gyullad akkor még mindig megpróbálhatjuk begyújtani gyufával.
A gyufaszálat ott kell bedugni ahol a szikráztató is bemegy a konvektordobba. Hogy hogy? Előtte tekerjük ki a szikráztatónak a porcelánbetétjét, de csak azt, nehogy összekeverd a gázcsővel.... mert az nagyon égő lesz. 
Hosszú sütőgyújtó gyufát alkalmazzunk lehetőleg. Öngyújtóval nemigen lehet konvektort begyújtani.
Normál gyufa


Hosszú gyufa










 De ha nincs hosszú gyufánk akkor készítsünk azt is házilag. Szigetelőszalaggal ragasszunk össze két gyufát, és kész is a hosszúgyufánk. Cellux is használható.
Nolám:
Hosszúgyufa, felette a szikráztató betét
Innen tekertem ki...
... és ide dugom be az égő gyufát... a facsavarokért meg külön riszpekt az elkövetőnek
Tehát gomb megnyom, nyomvatart, égő gyufa begyújt, bedug, hadonász, ha őrláng begyulladt akkor gyufát kihúz, majd 20 másodperc után gomb elenged és ürülünk. Ha így sem gyullad akkor lehet valami pókinger érte a fúvókát, szóval mégsem úszod meg a konvektorszerelőt... ( vagy egy következő postban olvashatod mi ilyenkor a teendő...) .
 Nem érted?
Nézd meg videón:



De ha a szikráztató betét nem jön ki vagy akármi, de a konvektor betekintőüvege könnyen lejön akkor ott is begyúlhatunk a gyufával.


Az "üveg" nagyon sérülékeny, lehetőleg nagyon óvatosan bánjunk vele. Mint a képen is látszódik valami kirágta a konvektorom betekintő ablakát, ez is jelzi hogy kényes anyagból van.
De kíváncsi voltam mi van odabent, mind műszakilag, mind életformaként.
Kitekertem az üvegpanel csavarjait majd óvatosan leemeltem.  No nem a tömítést féltettem hanem magamat nehogy kiugorjon egy BIGpók ami esetleg kirágta az üveget....
Tán pók költözött a konvektorba?
Mert a konvektorok legnagyobb ellensége a pók. Az apró fúvókákat hogyha eltömíti akkor igencsak "fel kell fedezni" a készüléket a javításhoz. A következő konvektordefekt az hogyha csipog a konvektor nyáron. Ergó ősszel egy csomó döglött verebet meg fél bálához elég madárfészket kell kirázni a konvektorból. Ha csak cincog vagyis egér van benne akkor max kirágják az üveget vagy a vezetéket, különösebb (lassan javítható) kárt nem okoznak. :-) Persze maga a felhasználó a pókok előtt is viszi a prímet.


Megnyugodtam, BIGpókot nem láttam a konvektorban:

Ennek a konvektornak teljesen halott volt a szikráztatója. Megnyomtam a gombot, sziszegett vagyis pók nemvolt a fúvókában de szikráztató hiányában gyufáztatót kell használni. A gombot lábbal nyomtam, mert egyik kezemben a kamera, a másikban a gyufa, a gonosz mérnökök meg ügyesen bolondbiztosra tették a gombot hogy ne tudjam kitámasztani... így csak a lábam maradt amivel nyomhattam.
Videó alant (hangokat is érdemes hallgatni):






A lyukas üvegen (meg visszaáramolhat a CO) meg pont szerelés nélkül belehet majd gyufázni a jövő ősszel is.

Tehát ha nem megy szikráztatóval akkor sok sikert a gyufához. De így a végén megemlíteném hogy ugye elvégeztettétek a kötelező felülvizsgálatot, nomeg ha már leszedted a burkolatot akkor körbefújkáltad-e szivárgásellenőrző spray-vel a gázcsöveket, illetve legalább szemrevételezéssel nézted-e a dobot hogy nincs-e kihasadva??


További durranásmentes szép napot!

Egyéb konvektoros postok:
Konvektorokról általában:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/01/konvektor-javitas-hazilag.html
Házilagos gázszerelések:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/01/gazszereles-hazilag.html
Konvektor áthelyezés:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/12/gazos-ugyek-kovetkeznek-avagy-konvektor.html 
Konvektor felszerelése:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/01/konvektor-felszerelese-hazilag.html